Περίοδος Νάρα

Η περίοδος Νάρα της ιστορίας της Ιαπωνίας καλύπτει τα έτη από το 710 έως το 794. [1] Η αυτοκράτειρα Γκενμέι ίδρυσε την πρωτεύουσα της Heijō-kyō (σημερινή Νάρα). Εκτός από μια πενταετή περίοδο (740–745), όταν η πρωτεύουσα μετακινήθηκε για λίγο ξανά, παρέμεινε η πρωτεύουσα του ιαπωνικού πολιτισμού έως ότου ο αυτοκράτορας Κάνμου ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα, τη Nagaoka-kyō, το 784, πριν μετακομίσει η πρωτεύουσαν στο Heian-kyō, γνωστό και ως το σύγχρονο Κιότο, μια δεκαετία αργότερα το 794.

Η ιαπωνική κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν κατά κύριο λόγο γεωργική και επικεντρώθηκε στη ζωή στην επαρχία. Οι περισσότεροι από τους χωρικούς ακολούθησαν το Σιντοϊσμό, μια θρησκεία που βασίζεται στη λατρεία των φυσικών και προγονικών πνευμάτων που ονομάζονται Κάμι.

Η πρωτεύουσα στη Νάρα διαμορφώθηκε σύμφωνα με τη Τσανγκάν, την πρωτεύουσα της δυναστείας Τανγκ. [2] Με πολλούς άλλους τρόπους, οι ιαπωνικές ανώτερες τάξεις αντέγραφαν κατά κάποιον τρόπο τους Κινέζους, συμπεριλαμβανομένου της υιοθέτησης του κινεζικού συστήματος γραφής, της κινεζικής μόδας και της κινεζικής εκδοχής του Βουδισμού.

Οι συγκεντρωμένες προσπάθειες του αυτοκρατορικού δικαστηρίου να καταγράψει την ιστορία της χώρας, παρήγαγαν τα πρώτα έργα ιαπωνικής λογοτεχνίας κατά την περίοδο Νάρα. Έργα όπως το Kojiki και το Nihon Shoki ήταν πολιτικά και χρησιμοποιήθηκαν για να καταγράψουν και επομένως να δικαιολογήσουν και να αποδείξουν την υπεροχή της κυριαρχίας των αυτοκρατόρων στην Ιαπωνία. [3]

Οικονομικές, βιοποριστικές και διοικητικές εξελίξεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την ίδρυση του Κώδικα Taihō, η πρωτεύουσα μετακινούνταν συνήθως μετά το θάνατο ενός αυτοκράτορα, λόγω της αρχαίας πεποίθησης ότι ένας τόπος θανάτου ήταν μολυσμένος. Οι μεταρρυθμίσεις και η γραφειοκρατία της κυβέρνησης οδήγησαν στην ίδρυση της μόνιμης αυτοκρατορικής πρωτεύουσας στο Heijō-kyō (ή αλλιώς Νάρα) το 710 μ.Χ. Η Νάρα ήταν το πρώτο αστικό κέντρο της Ιαπωνίας. Σύντομα είχε πληθυσμό 200.000 (που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 7% του πληθυσμού της χώρας) και περίπου 10.000 άτομα εργάστηκαν σε δημόσιες θέσεις εργασίας.

Η οικονομική και η διοικητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά την περίοδο Νάρα. Φτιάχτηκαν δρόμοι που συνέδεαν τη Νάρα με τις επαρχιακές πρωτεύουσες και οι φόροι εισπράττονταν πιο αποτελεσματικά και τακτικά. Κόπηκαν μέχρι και νομίσματα. Εκτός της περιοχής Νάρα, ωστόσο, υπήρχε μικρή εμπορική δραστηριότητα και στις επαρχίες τα παλιά συστήματα μεταρρύθμισης (συστήματα Σότοκου) της γης μειώθηκαν.


  1. Dolan, Ronald E. και Worden, Robert L., ed. (1994) "Nara and Heian Periods, A.D. 710–1185" Japan: A Country Study. Library of Congress, Federal Research Division.
  2. Ellington, Lucien (2009). Japan. Santa Barbara: ABC-CLIO. σελ. 28
  3. Shuichi Kato; Don Sanderson (15 April 2013). [A History of Japanese Literature: From the Manyoshu to Modern Times.] Routledge. σελ. 12–13.