Ως Περιβαλλοντολόγος ορίζεται ο επιστήμονας με αντικείμενο τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες.
Το Επάγγελμα του Περιβαλλοντολόγου ανήκει στα Πράσινα Επαγγέλματα.
Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση μας αφορούν και μας επηρεάζουν όλο και περισσότερο.
Ο Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του περιβάλλοντος, δηλαδή του συνόλου των φυσικών (βιοτικών και αβιοτικών) και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων, που βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Ορισμένες φορές ονομάζεται και οικολόγος (από τον επιστημονικό τομέα ενασχόλησής του), αλλά ο
όρος αυτός καλύπτει ευρύτερο φάσμα και μπορεί να αναφέρεται σε κάποιον μετέχοντα στο οικολογικό κίνημα.
Ο επαγγελματίας Περιβαλλοντολόγος μελετά τα προβλήματα του περιβάλλοντος αναζητώντας τρόπους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους σχετικά με τη διαχείριση Υδάτινων Πόρων, σχέδια υδάτων και λυμάτων, υδάτινους πόρους, νερού, βιοστερεά, Διαχείρισης Βιοποικιλότητας, Διαχείρισης Ενέργειας, ατμοσφαιρική ρύπανση, επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής, ερευνες διαχείρησης σε θάλλασες και ακτές κ.α.
Ερμηνεύει τα τεχνολογικά, κοινωνικά, ηθικά και διαχειριστικά προβλήματα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και συμβάλλει στη λύση τους λαμβάνοντας υπόψη του την πολυμέρεια και συνολικότητά τους.
Ειδικότερα, ο Περιβαλλοντολόγος μελετά τις σχέσεις οργανικής και ανόργανης ύλης, τις σχέσεις μεταξύ των έμβιων όντων και των οικοσυστημάτων, καθώς και τις σχέσεις του φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη κοινωνία. Ακόμη, επεξεργάζεται και προτείνει λύσεις για τη σωστή διαχείριση των οικοσυστημάτων, δηλαδή μια διαχείριση που να αποτρέπει την καταστροφή τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κατά το δυνατόν να επιτρέπει τη διατήρησή τους.
Ο Περιβαλλοντολόγος έχει ως κύρια επαγγελματική ενασχόλησή του την επεξεργασία, σύνταξη και αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), τη διενέργεια ελέγχων ποιότητας περιβάλλοντος, τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση περιβαλλοντικών πολιτικών, τη διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων, τη Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, αγωγή, ενημέρωση και επικοινωνία.
Ένας Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος στην Ελλάδα μπορεί να ασχοληθεί με:
Τα είδη των μελετών που δύναται να εκπονήσει ένας Περιβαλλοντολόγος είναι:
Ο Περιβαλλοντολόγος στοχεύει την Βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, εστιάζοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συνεισφέροντας θετικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Από τη δεκαετία του 1970, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει περισσότερες από 200 νομοθετικές πράξεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην Ελλάδα, ως Περιβαλλοντολόγοι χαρακτηρίζονται οι απόφοιτοι[1] του Τμήματος Περιβάλλοντος[2] του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι απόφοιτοι[3] από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ) της Σχολής Περιβάλλοντος[4] του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και οι πτυχιούχοι αντίστοιχων και ισότιμων τμημάτων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο Περιβαλλοντολόγος μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες του δημοσίου, ή της τοπικής αυτοδιοίκησης που η αρμοδιότητά τους αναφέρεται στο περιβάλλον, στη Βιομηχανία Ενέργειας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Επίσης μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε τεχνικές σχολές, γυμνάσια, λύκεια και εκπαιδευτήρια, όπως και σε διάφορες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, ή να ακολουθήσει πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Τέλος μπορεί να κάνει διαλέξεις ενημερώσεις, και σεμινάρια σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με το Περιβάλλον (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση).
Οι Πτυχιούχοι Περιβαλλοντολόγοι μπορούν να εργαστούν και σε χώρες τους εξωτερικού όπως η Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Πορτογαλία κτλ.
Ο Περιβαλλοντολόγος μπορεί να συνεργαστεί και με άλλους επιστήμονες του χώρου π.χ. (Βιολόγους, Χημικούς, Φυσικούς, Χημικούς Μηχανικούς, Γεωπόνους , Τεχνολόγους Τροφίμων, Μηχανικούς, Μηχανικούς Περιβάλλοντος, Γεωλόγους, Μηχανικούς αέριων Καυσίμων, Δασολόγους Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Ωκεανογράφους, Ιχθυολόγους, ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις και με Λιμενικούς (Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής).
Στην Εκπαίδευση ο Περιβαλλοντολόγος εντάσσεται στον εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ88.05 - Φυσικού Περιβάλλοντος.
HELMEPA: Είναι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Με σύνθημα «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», υποστηρίζουν με συνέπεια μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία τους. Το 1983, η HELMEPA, με σύμβολο της το “Γλάρο”, ξεκίνησε συντονισμένε εκστρατείες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές. Έκτοτε, οι καθαρισμοί ακτών έχουν καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης με στερεά απορρίμματα.
O Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο. Ως εθνικός συντονιστής αυτών των δράσεων στην Ελλάδα, η HELMEPA προσκαλεί τα μέλη της.
Εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η HELMEPA παρακολουθεί την εξέλιξη του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ελλάδα και συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς φορείς (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – UNEP/MAP, Εuropean Environment Agency, Ocean Conservancy, Algalita, κ.ά.) με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.