Το πιπά (κινέζικα: 琵琶) είναι παραδοσιακό κινέζικο έγχορδο μουσικό όργανο. Το όργανο μερικές φορές ονομάζεται «κινεζικό λαούτο» και έχει ξύλινο σώμα σε σχήμα αχλαδιού με διαφορετικό αριθμό τάστων που κυμαίνονται από 12 έως 31. Ένα άλλο κινέζικο τετράχορδο λαούτο είναι το λιούτσιν, το οποίο μοιάζει με μια μικρότερη έκδοση του πιπά. Το όργανο σε σχήμα αχλαδιού μπορεί να υπήρχε στην Κίνα ήδη από τη Δυναστεία Χαν, και αν και ιστορικά ο όρος πιπά χρησιμοποιήθηκε κάποτε για να αναφέρεται σε μια ποικιλία μακριών έγχορδων, η χρήση του από τη Δυναστεία Σονγκ αναφέρεται αποκλειστικά στο όργανο με σχήμα αχλαδιού.
Το πιπά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κινεζικά όργανα και παίζεται εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Αρκετά συναφή όργανα προέρχονται από την πιπά, συμπεριλαμβανομένων του ιαπωνικού μπιβά και του κορεατικού μπιπά στην Ανατολική Ασία, και του βιετναμέζικου νταν τι μπα στη Νοτιοανατολική Ασία. Το κορεατικό όργανο είναι το μόνο από τα τρία που δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.
Υπάρχουν κάποιες συγχύσεις και διαφωνίες σχετικά με την προέλευση του πιπά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η λέξη πιπά χρησιμοποιήθηκε σε αρχαία κείμενα για να περιγράψει μια ποικιλία μακριών έγχορδων της περιόδου από τη Δυναστεία Τσιν έως τη Δυναστεία Τανγκ, συμπεριλαμβανομένου του μακρύλαιμου λαούτου και του κοντόλαιμου λαούτου, καθώς και των διαφορετικών αναφορών που δίνονται σε αυτά τα αρχαία κείμενα. Η παραδοσιακή κινεζική αφήγηση προτιμά την ιστορία της κινεζικής πριγκίπισσας Λίου Σιτζούν, που στάλθηκε να παντρευτεί έναν βάρβαρος βασιλιά Γουσούν κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Χαν, με το πιπά να εφευρέθηκε ώστε να μπορούσε να παίζει μουσική στο άλογο για να ηρεμεί τις επιθυμίες της.[1][2] Οι σύγχρονοι ερευνητές όπως ο Λόρενς Πίκεν, ο Σιγκέο Κισίμπε και ο Τζον Μάιερς πρότειναν μια μη κινέζικη προέλευση.[3][4][5]
Αυτό το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |