Πιπά

Πιπά από την ύστερη Δυναστεία Μινγκ.

Το πιπά (κινέζικα: 琵琶) είναι παραδοσιακό κινέζικο έγχορδο μουσικό όργανο. Το όργανο μερικές φορές ονομάζεται «κινεζικό λαούτο» και έχει ξύλινο σώμα σε σχήμα αχλαδιού με διαφορετικό αριθμό τάστων που κυμαίνονται από 12 έως 31. Ένα άλλο κινέζικο τετράχορδο λαούτο είναι το λιούτσιν, το οποίο μοιάζει με μια μικρότερη έκδοση του πιπά. Το όργανο σε σχήμα αχλαδιού μπορεί να υπήρχε στην Κίνα ήδη από τη Δυναστεία Χαν, και αν και ιστορικά ο όρος πιπά χρησιμοποιήθηκε κάποτε για να αναφέρεται σε μια ποικιλία μακριών έγχορδων, η χρήση του από τη Δυναστεία Σονγκ αναφέρεται αποκλειστικά στο όργανο με σχήμα αχλαδιού.

Το πιπά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κινεζικά όργανα και παίζεται εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Αρκετά συναφή όργανα προέρχονται από την πιπά, συμπεριλαμβανομένων του ιαπωνικού μπιβά και του κορεατικού μπιπά στην Ανατολική Ασία, και του βιετναμέζικου νταν τι μπα στη Νοτιοανατολική Ασία. Το κορεατικό όργανο είναι το μόνο από τα τρία που δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.

Υπάρχουν κάποιες συγχύσεις και διαφωνίες σχετικά με την προέλευση του πιπά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η λέξη πιπά χρησιμοποιήθηκε σε αρχαία κείμενα για να περιγράψει μια ποικιλία μακριών έγχορδων της περιόδου από τη Δυναστεία Τσιν έως τη Δυναστεία Τανγκ, συμπεριλαμβανομένου του μακρύλαιμου λαούτου και του κοντόλαιμου λαούτου, καθώς και των διαφορετικών αναφορών που δίνονται σε αυτά τα αρχαία κείμενα. Η παραδοσιακή κινεζική αφήγηση προτιμά την ιστορία της κινεζικής πριγκίπισσας Λίου Σιτζούν, που στάλθηκε να παντρευτεί έναν βάρβαρος βασιλιά Γουσούν κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Χαν, με το πιπά να εφευρέθηκε ώστε να μπορούσε να παίζει μουσική στο άλογο για να ηρεμεί τις επιθυμίες της.[1][2] Οι σύγχρονοι ερευνητές όπως ο Λόρενς Πίκεν, ο Σιγκέο Κισίμπε και ο Τζον Μάιερς πρότειναν μια μη κινέζικη προέλευση.[3][4][5]

  1. Song Shu 《宋書·樂志一》 Book of Song quoting earlier work by Fu Xuan (傅玄), Ode to Pipa (琵琶賦). Original text: 琵琶,傅玄《琵琶賦》曰: 漢遣烏孫公主嫁昆彌,念其行路思慕,故使工人裁箏、築,為馬上之樂。欲從方俗語,故名曰琵琶,取其易傳於外國也。 Translation: Pipa – Fu Xuan's "Ode to Pipa" says: "The Han Emperor sent the Wusun princess to marry Kunmi, and being mindful of her thoughts and longings on her journey, instructed craftsmen to modify the Chinese zither Zheng and zhu to make an instrument tailored for playing on horseback. Therefore the common use of the old term pipa came about because it was transmitted to a foreign country." (Note that this passage contains a number of assertions whose veracity has been questioned by scholars.)
  2. Millward, James A. (10 Ιουνίου 2011). «The pipa: How a barbarian lute became a national symbol». Danwei. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2011. 
  3. Picken 1955, σελ. 40.
  4. Myers 1992, σελ. 5.
  5. Shigeo Kishibe (1940). «The Origin of the Pipa». Transactions of the Asiatic Society of Japan 19: 269–304.