Το Ρέχτα (ούρντου: ریختہ, χίντι: रेख़्ता, rextā) ήταν η Ινδουστανική γλώσσα ως διαλεκτική βάση μετατοπισμένη προς τη διάλεκτο Χαριμπόλι του Δελχί. Αυτό το ύφος που εξελίχθηκε στο περσοαραβικό και το αλφάβητο Ναγκάρι σενάρια και θεωρείται μια πρώιμη μορφή των Ούρντου και Χίντι.[ασαφές][1]
Ρέχτα σημαίνει "διάσπαρτο", αλλά και "μικτό" και υποδηλώνει ότι περιείχε τα περσικά και τα Χίντβι/Χίντι.[2] Η Ρέχτα είναι πολύ ευπροσάρμοστη καθομιλουμένη, και μπορεί να αλλάξει γραμματικά για να προσαρμοστεί στη περσική γραμματική, χωρίς να ηχεί παράξενο στον αναγνώστη.[3]
Ο όρος Ρέχτα ήταν σε μεγαλύτερη χρήση από τα τέλη του 17ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν σε μεγάλο βαθμό υποκαταστάθηκε από τα Χίντι/Χίντουι (Χιντάβι) και αργότερα από τα Ινδουστανικά και Ούρντου, αν και συνέχισε να χρησιμοποιείται σποραδικά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Το στυλ ποίησης Ρέχτα (ποίηση, χρησιμοποιώντας μια μικτή, εκτός των Ούρντου γλώσσα) εξακολουθεί να παράγεται σήμερα από ομιλητές των Ούρντου, και είναι στην πραγματικότητα η πιο κοινή γλωσσική μορφή της γραφόμενης ποίησης στη γλώσσα Ούρντου. Η Ρέχτα επίσης χρησιμοποιούταν για τις μορφές της ποίησης, όπως τις Μασνάβι, Μάρσια, Κασίνταχ, Θούμρι, Τζίκρι (Ζίκρι), Γκιτ, Τσαουπάι και Καμπίτ.
Τα ακόλουθα δημοφιλή σερ από τον Μίρζα Γκαλίμπ μας λέει επίσης ότι ο γλωσσικός όρος ρέχτα επεκτάθηκε το 19ο αιώνα, στη Βόρεια Ινδία για την ποίηση που γραφόταν στην καθομιλουμένη 'ρέχτα' (σε αντίθεση με την ποίηση που γραφόταν στα περσικά, τότε θεωρούμενη ως κλασική γλώσσα)
ريختہ کے تُم ہی اُستاد نہیں ہو غالِب
کہتے ہیں اگلے زمانے میں کوئی مِیر بھی تھا
Reḳhte ke tum hī ustād nahīṅ ho ġhālib, (Μετάφραση: δεν Είσαι ο μοναδικός μάστερ του Ρέχτα, Γκαλίμπ)
Kahte haiñ agle zamāne meñ koī 'mīr' bhī thā (Μετάφραση: λένε, στο παρελθόν, ότι υπάρχει ένας (ονομαζόμενος) Μιρ)
Τα γραμματικό θηλυκό αντίστοιχό του ρέχτα είναι το ρέχτι, ένας όρος που διαδόθηκε για πρώτη φορά τον δέκατο όγδοο αιώνα, από τον ποιητή Σααντάτ Γιαρ Χαν "Ράνγκιν" για να ορίσει στίχους γραμμένοι στην καθομιλουμένη ομιλία των γυναικών. Ο ποιητής του Λάκναου Ινσά Αλλάχ Χαν "Ίνσα" ήταν ένας άλλος γνωστός ποιητής πουσυνέθεσε ρέχτι, σύμφωνα με τον σχολαστικό των Ούρντου Κ. Μ. Νάιμ.