Ο Ρούντολφ Στέφαν Βάιγκλ (Rudolph Stefan Weigl, 2 Σεπτεμβρίου 1883, Πσέροφ, Μοραβία[12] – 11 Αυγούστου 1957, Ζακοπάνε) ήταν Πολωνόςιατρόςανοσιολόγος, γνωστός ως ο επιστήμονας που πέτυχε το 1936 να κατασκευάσει το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου.
Ο Βάιγκλ εργάστηκε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος για να σώσει τις ζωές αμέτρητων Εβραίων, αναπτύσσοντας το εμβόλιο κατά του τύφου και παρέχοντας καταφύγιο για την προστασία όσων υπέφεραν από τους Ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία.[13] Για τις συνεισφορές του, ονομάστηκε Δίκαιος των Εθνών το 2003.
Ο πατέρας του Ρούντολφ έχασε νωρίς τη ζωή του, λόγω ενός ατυχήματος με ποδήλατο. Αργότερα η μητέρα του συνήψε έναν δεύτερο γάμο με έναν Πολωνό εκπαιδευτικό και η οικογένεια τελικά μετακόμισε στη χώρα του θετού πατέρα.
Απόφοιτος της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λβουφ, ο Βάιγκλ πραγματοποίησε ακολούθως διδακτορικές σπουδές στα αντικείμενα της ιστολογίας, της ζωολογίας και της συγκριτικής ανατομίας. Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, μελέτες και έρευνες, έθεσε ως στόχο του την καταπολέμηση του τύφου που εκείνη την εποχή προκαλούσε τεράστιο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη.
Το 1914 κατατάχθηκε στον στρατό, όπου εργάστηκε ως παρασιτολόγος. Μετά από την κατάληψη της Πολωνίας από τους ναζί (1939) ο Βάιγκλ ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων και έσωσε τη ζωή τουλάχιστον 5.000 ασθενών στην Ευρώπη αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου διέθετε τα εμβόλιά του.
Προτάθηκε δις (1942, 1948) για το Βραβείο Νόμπελ αλλά η υποψηφιότητά του ακυρώθηκε την πρώτη φορά από τους Γερμανούς κατακτητές και τη δεύτερη από το μεταπολεμικό καθεστώς της χώρας του, το οποίο τον κατηγόρησε (ψευδώς) ότι είχε συνεργασθεί με τις κατοχικές αρχές.