Σαμαρείτισσα Πεντάτευχο

Σαμαρειτική Πεντάτευχος
ΓλώσσαΕβραϊκά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σαμαρειτική Πεντάτευχη, που μερικές φορές αποκαλείται Σαμαρειτική Τορά (εβραϊκά: תורה שומרונית torah shomroniyt ), είναι μια εβραϊκή εκδοχή της Πεντάτευχης, των πρώτων πέντε βιβλίων της Βίβλου, που χρησιμοποιήθηκε από τους Σαμαρείτες.

Οι μελετητές συμβουλεύονται τη Σαμαρειτική Πεντάτευχο όταν προσπαθούν να προσδιορίσουν την έννοια του αρχικού κειμένου της Πεντάτευχης για να συνεχίσουν την ανάπτυξη κειμενικών οικογενειών. Μερικοί από τους χειρόγραφους της Νεκράς Θάλασσας έχουν αναγνωριστεί ως κειμενικός τύπος της Πρωτοσαμαρειτικής Πεντάτευχης.[1]

Οι πρακτικές των Σαμαρειτών βασίζονται στην εκδοχή τους για τα πέντε βιβλία του Μωυσή, τα οποία είναι ελαφρώς διαφορετικά από το Μασοριτικό Κείμενο ή το κείμενο των Ελληνικών Εβδομήκοντα. Ορισμένες διαφορές είναι μικρές, όπως η ηλικία των διαφορετικών ανθρώπων που αναφέρονται στη γενεαλογία, ενώ άλλες είναι σημαντικές, όπως η εντολή να είσαι μονογαμικός, που εμφανίζεται στο Σαμαρειτικό κείμενο (Διαβάστε Λευί 18:18).

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στον κύλινδρο Abishua, ο οποίος χρησιμοποιείται στη Σαμαρειτική Συναγωγή της Ναμπλούς. Οι Σαμαρείτες ισχυρίζονται ότι γράφτηκε από τον Αβισούα, τον δισέγγονο του Ααρών (1 Χρονικών 6:50) 13 χρόνια μετά την είσοδο στη γη του Ισραήλ υπό την ηγεσία του Ιησού του Ναυή, γιου του Ναυή.[2] Ωστόσο, οι σύγχρονοι μελετητές έχουν σημειώσει ότι ο κύλινδρος φαίνεται να περιλαμβάνει υπολείμματα έργων διαφορετικών γραφέων από διαφορετικούς αιώνες, με το παλαιότερο κείμενο να χρονολογείται στον 12 αιώνα.[3]

  1. The Canon Debate, McDonald & Sanders editors, 2002, chapter 6: Questions of Canon through the Dead Sea Scrolls by James C. VanderKam, page 94, citing private communication with Emanuel Tov on biblical manuscripts: Qumran scribe type c.25%, proto-Masoretic Text c. 40%, pre-Samaritan texts c.5%, texts close to the Hebrew model for the Septuagint c.5% and nonaligned c.25%.
  2. «Emmanuel: studies in Hebrew Bible». Books.google.de. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2011. 
  3. "The Abisha Scroll - 3,000 Years Old?" Bible Review, October 1991