Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Δεν υπάρχει επίσημη σημαία της Ανταρκτικής. Η Ανταρκτική δεν είναι κράτος και δε διοικείται από κάποια μοναδική κυβέρνηση ή νομοθετικό σώμα. Για το λόγο αυτό δεν έχει καθιερωθεί κάποια σημαία. Ο Οργανισμός της Συνθήκης της Ανταρκτικής δεν έχει επίσης σημαία. Ωστόσο, έχουν προταθεί αρκετά ανεπίσημα σχέδια.
Το σχέδιο του Μπάρτραμ βασίζεται στο μοντέλο της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών.Ο απλός λευκός χάρτης της ηπείρου σε γαλάζιο φόντο συμβολίζει την ουδετερότητα. Σημειώνεται ότι ο Μπάρτραμ γνώριζε για τις ταυτόχρονες εδαφικές διεκδικήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Χιλής και της Αργεντινής στην Ανταρκτική, όταν σχεδίαζε τη σημαία. Η σημαία αυτή υψώθηκε στην ήπειρο το νωρίτερο το 2002 και μάλιστα στις βάσεις της Βραζιλίας, της Ουκρανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η σημαία υψώθηκε στο 20ο Διεθνές Συνέδριο της σημαιολογίας (Βεζιλολογίας) στη Στοκχόλμη το 2003. Όπως φαίνεται από το Διαδίκτυο, στο οποίο επικρατεί, το σχέδιο αυτό αποτελεί το δημοφιλέστερο σχέδιο (ανεπίσημης) σημαίας για την Ανταρκτική.
Το σχέδιο της Γουίτνι Σμιθ είναι πορτοκαλί στο φόντο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πορτοκαλί έχει υψηλή ορατότητα ως χρώμα. Είναι το διεθνές χρώμα διάσωσης, κάνει αντίθεση με το λευκό του χιονιού και για να αποφευχθεί σύγχυση, είναι διαφορετικό σχεδόν με όλα τα άλλα φόντα στις σημαίες του πλανήτη μας. Το έμβλημα αποτελείται από πολλά στοιχεία. Το γράμμα 'A' συμβολίζει την Ανταρκτική, ενώ το κάτω μέρος της υδρογείου υποδηλώνει τη "θέση" της Ανταρκτικής στη Γη. Τα δύο χέρια που κρατούν τη Γη συμβολίζουν τη χρήση της ηπείρου από τον άνθρωπο για ειρηνικούς σκοπούς. Το έμβλημα έχει χρώμα λευκό και αντιπροσωπεύει το χιόνι και τον πάγο στην ήπειρο.
Το True South (Αληθινός Νότος) δημιουργήθηκε στην Ανταρκτική το χειμώνα του 2018. Έκτοτε έχει υιοθετηθεί από εκατοντάδες άτομα σε όλο τον κόσμο.[1] Ως η μόνη σημαία με συνδέσμους προς εθνικά προγράμματα της Ανταρκτικής, ίσως κατέχει το πιο επίσημο καθεστώς οποιασδήποτε πρότασης.[2] Ο σχεδιασμός έχει την ακόλουθη έννοια:
Οι οριζόντιες ρίγες του ναυτικού και του λευκού αντιπροσωπεύουν τις μεγάλες μέρες και νύχτες στο ακραίο γεωγραφικό πλάτος της Ανταρκτικής. Στο κέντρο, μια μεμονωμένη λευκή κορυφή εκρήγνυται από ένα πεδίο χιονιού και πάγου, αντηχεί εκείνες των πετρωμάτων, των βουνών και των κορυφογραμμών πίεσης που ορίζουν τον ανταρκτικό ορίζοντα. Η μεγάλη σκιά που ρίχνει σχηματίζει το αδιαμφισβήτητο σχήμα ενός βέλους πυξίδας που δείχνει προς το νότο, ένα αφιέρωμα στην κληρονομιά της εξερεύνησης της ηπείρου. Μαζί, τα δύο κεντρικά σχήματα δημιουργούν ένα διαμάντι, συμβολίζοντας την ελπίδα ότι η Ανταρκτική θα συνεχίσει να είναι κέντρο ειρήνης, ανακάλυψης και συνεργασίας για τις επόμενες γενιές.
— True South, https://www.truesouthflag.com/
Τα κράτη της Συνθήκης για την Ανταρκτική χρησιμοποιούν τις δικές τους εθνικές σημαίες στις αντίστοιχες βάσεις τους στην Ανταρκτική. Ωστόσο, κάποια κράτη έχουν τις δικές τους σημαίες για τους τομείς που ελέγχουν.
Η σημαία στο Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής είναι λευκή έκδοση της μπλε σημαίας της Βρετανίας με το εθνόσημο του εδάφους.
Άλλα βρετανικά εδάφη στην Ανταρκτική είναι τα Νήσοι Φώκλαντ και Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς, που έχουν δικές τους σημαίες.
Η Σημαία του Διοικητή (αρμοστή) των Γαλλικών και Νότιων Εδαφών της Ανταρκτικής, που συμπεριλαμβάνει το γαλλικό διεκδικούμενο έδαφος, έχει στο τετράγωνο μέρος τη σημαία της Γαλλίας με το έμβλημα των όπλων του αρμοστή.
Η επαρχία της Αργεντινής Γη του Πυρός συμπεριλαμβάνει τα εδάφη που διεκδικεί στην Ανταρκτική η Αργεντινή (25 μοίρες Δυτικά ως 74 μοίρες Δυτικά). Η σημαία καθιερώθηκε το 1999 ως αποτέλεσμα διαγωνισμού και δείχνει ένα πτηνό της Ανταρκτικής, όπως επίσης και το Σταυρό του Νότου.
Η επαρχία της Χιλής στην Ανταρκτική (Περιοχή Μαγαγιάνες και η Χιλιανή Ανταρκτική) συμπεριλαμβάνει τα εδάφη που διεκδικεί η Χιλή στην Ανταρκτική, (53 μοίρες δυτικά ως 90 μοίρες δυτικά). Η πρωτεύουσα της επαρχίας είναι το Πούντα Αρένας, που περιλαμβάνει επίσης τα νησιά που βρίσκονται νότια της Γης του Πυρός και του Ακρωτηρίου Χορν. Η εν λόγω σημαία έχει επίσης το Σταυρό του Νότου και μια κορυφογραμμή.
Η σημαία της Κτήσης του Ρος συμπεριλαμβάνει τα εδάφη που διεκδικεί η Νέα Ζηλανδία στην Ανταρκτική. Η επίσημη σημαία που χρησιμοποιείται στην κτήση είναι η σημαία της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, για κάποιον καιρό χρησιμοποιήθηκε και η σημαία που πρότεινε ο σημαιολόγος Τζέιμς Ντίναν. Το σχέδιο του τελευταίου βασίζεται στη νεοζηλανδική σημαία ωστόσο το φόντο είναι το "Μπλε των Πάγων" που αντιπροσωπεύει τη Θάλασσα του Ρος και η λευκή οριζόντια λωρίδα στο κάτω μέρος της σημαίας συμβολίζει την παγωμένη περιοχή του Ρος (Ross Ice Shelf).