Στράτων Β΄ της Ινδίας

Στράτων Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας μ.Χ.
Ματουρά
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑπολλοφάνης της Ινδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Νόμισμα του Στράτωνος Β'. Εμπρ.: Πιθανώς κεφαλή του Στράτωνος Β'. Ελληνική γραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΡΑΤΩΝΟΣ. Οπισθ.: Αθηνά κεραυνοφόρος. Γραφή Χαρόστι: ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣΑ ΤΡΑΤΑΡΑΣΑ ΣΤΡΑΤΑΣΑ "Βασιλεύς Στράτων ο Σωτήρ" Βασιλεία: 25 π.Χ – 10 μ.Χ.

Ο Στράτων Β' Σωτήρ ήταν πιθανώς ο τελευταίος μονάρχης του Ινδοελληνικού βασιλείου. Κυβέρνησε την περιοχή του σημερινού ανατολικού Παντζάμπ, περίπου από το 25 π.Χ. έως το 10 μ.Χ. (Όσμουντ Μποπεαράχτσι) ή κατ' άλλη εκδοχή (R.C. Senior) μέχρι και μια δεκαετία αργότερα. Πρωτεύουσα του κράτους του ήταν τα Σάγγαλα (σημερινό Σιάλκοτ του Πακιστάν) ή κατ' άλλη εκδοχή, η Βουκέφαλος Αλεξάνδρεια (Πλούταρχος, σ. 48 αρ. 5).

Πολέμησε με τον ηγεμόνα των Ινδοσκυθών Ρατζούβουλα, βασιλιά της Μαθούρα, ο οποίος εισέβαλε στα εδάφη του, τον νίκησε και προσάρτησε την επικράτειά του. Ο Στράτων Β' ήταν ο τελευταίος των Ινδοελλήνων βασιλέων, μαζί με τον γιο του Στράτωνα (Γ') Σωτήρα Φιλοπάτορα, ο οποίος εικονίζεται ως συμβασιλέας σε κάποια από τα νομίσματά του. Εξέδωσε δε και δικά του νομίσματα.

Μερικά αργυρά νομίσματα, με άλλη κεφαλή και την επιγραφή Στράτων Σωτήρ Δίκαιος, είναι πιθανό να ανήκουν στον Στράτωνα Γ' (όταν ήταν μονοκράτορας) ή και σε έναν τέταρτο βασιλιά με το όνομα Στράτων.

Όπως και ένας προκάτοχός τους, ο Στράτων Α', έτσι και οι τελευταίοι Στράτωνες πιστεύεται ότι ανήκουν στη δυναστεία του Μενάνδρου Α', ο οποίος επίσης έφερε το επίθετο Σωτήρ και χρησιμοποιούσε το σύμβολο της ορθίας Αθηνάς Παλλάδος.