Στρόοπβαφελ

Στρόοπβαφελ
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΒάφλα σιροπιού, βάφλας μελάσας, βάφλα καραμέλας[1]
Τόπος προέλευσηςΚάτω Χώρες
ΠεριοχήΧάουντα
Δημιουργός/οιΧέραρντ Κάμπαϊσεν[1]
Πληροφορίες
ΕίδοςΒάφλα
Κύρια συστατικάΒάφλα: αλεύρι, βούτυρο, καστανή ζάχαρη, μαγιά, γάλα, αυγά
Γέμιση: σιρόπι, καστανή ζάχαρη, βούτυρο, κανέλα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το στρόοπβαφελ (ολλανδικά: stroopwafel, προφέρεται: [ˈstroːpˌʋaːfəl], κυριολεκτικά «βάφλα σιροπιού») είναι μπισκότο λεπτής βάφλας (γκοφρέτας) φτιαγμένο από δύο λεπτά στρώματα ψημένης ζύμης που ενώνονται με γέμιση καραμέλας. Πρωτοφτιάχτηκε στην ολλανδική πόλη Χάουντα, είναι δημοφιλές σε όλη την Ολλανδία και την πρώην Ολλανδική Αυτοκρατορία και είναι γνωστό ολλανδικό επιδόρπιο.

Τα στρώματα βάφλας του στρόοπβαφελ παρασκευάζονται από μια σκληρή ζύμη από αλεύρι, βούτυρο, καστανή ζάχαρη, μαγιά, γάλα και αυγά που συμπιέζονται σε μία θερμή βαφλιέρα έως ότου γίνουν τραγανά.[α] Ενώ είναι ακόμη ζεστές, αφαιρούνται οι άκρες από τις βάφλες με ένα κουπάτ, το οποίο επιτρέπει στον υπόλοιπο δίσκο να διαχωρίζεται εύκολα σε πάνω και κάτω γκοφρέτες. Μία γέμιση καραμέλας από σιρόπι, καστανή ζάχαρη, βούτυρο και κανέλα - επίσης ζεστή - απλώνεται μεταξύ των γκοφρετών πριν από την επανασυναρμολόγηση της βάφλας. Η καραμέλα στερεώνεται καθώς κρυώνει, ενώνοντας έτσι τα δύο μισά της βάφλας.

Σύμφωνα με την ολλανδική μαγειρική λαϊκή παράδοση, τα στρόοπβαφελ παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά στη Χάουντα κατά τα τέλη του 18ου αιώνα είτε στις αρχές του 19ου αιώνα από αρτοποιούς που χρησιμοποιούσαν τα υπολειπόμενα υπολείμματα και ψίχουλα γλυκαίνοντας τα με σιρόπι. Μια ιστορία αποδίδει την εφεύρεση του στρόοπβαφελ στον αρτοποιό Χέραρντ Κάμπαϊσεν, ο οποίος θα χρονολογούσε τα πρώτα στρόοπβαφελ κάπου μεταξύ του 1810, του έτους που άνοιξε το αρτοποιείο του και του 1840, του έτους της παλαιότερης γνωστής συνταγής για βάφλες σιροπιού. Τα στρόοπβαφελ δεν βρέθηκαν έξω από τη Χάουντα μέχρι το 1870, οπότε η πόλη φιλοξένησε περίπου 100 αρτοποιούς σιροπιού. (Όμως, ωστόσο, καθώς οι Κάτω Χώρες δεν είχαν μια μαγειρική παράδοση στην παραγωγή βάφλας, είναι πιθανό το στρόοπβαφελ να προέρχεται από το Βέλγιο ή τη Φλάνδρα.)

Μετά το 1870 άρχισαν να εμφανίζονται στρόοπβαφελ σε άλλες αναφορές, και τον 20ο αιώνα, εισήχθησαν εργοστασιακά στρόοπβαφελ. Μέχρι το 1960, υπήρχαν 17 εργοστάσια στη Χάουντα, από τα οποία τέσσερα είναι ακόμα ανοιχτά. Σήμερα, τα στρόοπβαφελ πωλούνται σε αγορές, από πωλητές δρόμων και σε σούπερ μάρκετ, και από το 2016 η United Airlines σερβίρει στρόοπβαφελ ως σνακ πρωινού στις πτήσεις εσωτερικού της.[2][β]

Ως πρώην ολλανδική αποικία, η Ινδονησία κληρονόμησε επίσης το πιάτο. Είναι τοπικά γνωστό ως wafel setrop ή wafel sirop και τρώγεται συχνά με γλυκές σάλτσες όπως μέλι και σιρόπι. 

Μπισκότα παρόμοια με το στρόοπβαφελ μπορούν να βρεθούν σε περιοχές της Ολλανδίας. Οι γκοφρέτες με μέλι αντί του σιροπιού πωλούνται ως honingwafels και μπισκότα με σιρόπι καραμέλας πωλούνται ως stroopkoeken. Ψίχουλα στρόοπβαφελ (διακοσμητικά από την κατασκευή) πωλούνται επίσης σε κώνους καραμελών.

Μια λεπτή γκοφρέτα με γέμιση ζάχαρης είναι ευρέως γνωστή στη βόρεια Γαλλία, ιδιαίτερα στη Λιλ. Αυτή η τοπική βάφλα είναι γνωστή ως «gaufre fourrée lilloise», η οποία αποτελείται από δύο λεπτές βάφλες γκοφρέτας γεμισμένες με ζάχαρη και βανίλια. Μια συνταγή για μια τέτοια βάφλα με γέμιση βανίλιας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1849, στο εργαστήριο του διάσημου ζαχαροπλαστείου, Maison Méert, στη Λιλ. Οι βάφλες με γέμιση χρονολογούνται από το Μεσαίωνα, όπου ο διάσημος οδηγός για παντρεμένες γυναίκες, Le Ménagier de Paris, που καταρτίστηκε το 1393, περιλαμβάνει ήδη συνταγές βαφλών με γέμιση τυριών.

Μία μπάλα ζύμης τοποθετείται στη βαφλιέρα για να φτιαχτεί η βάφλα για το στρόοπβαφελ.
Μία μπάλα ζύμης τοποθετείται στη βαφλιέρα για να φτιαχτεί η βάφλα για το στρόοπβαφελ.  
Ένα κατσαρολάκι με ζεστό σιρόποι που χρησιμοποιείται για τη γέμιση των στρόοπβαφελ.
Ένα κατσαρολάκι με ζεστό σιρόποι που χρησιμοποιείται για τη γέμιση των στρόοπβαφελ.  
Μία συσκευασία με στρόοπβαφελ από το σούπερ μάρκετ.
Μία συσκευασία με στρόοπβαφελ από το σούπερ μάρκετ.  
Στρόοπβαφελ σε πιατάκι
Στρόοπβαφελ σε πιατάκι  
Ένα στρόοπβαφελ τοποθετείται πάνω από ένα ζεστό ρόφημα όπως καφές ή τσάι για να ζεσταθεί το μπισκότο και να μαλακώσει το σιρόπι.
Ένα στρόοπβαφελ τοποθετείται πάνω από ένα ζεστό ρόφημα όπως καφές ή τσάι για να ζεσταθεί το μπισκότο και να μαλακώσει το σιρόπι.  

Σε ένα επεισόδιο του Σεπτεμβρίου 2017 του Great British Bake Off, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να παρασκευάσουν στρόοπβαφελ, αλλά οι περισσότεροι απέτυχαν σε αυτό που ορισμένοι χαρακτήρισαν τη χειρότερη τεχνική πρόκληση στην ιστορία της εκπομπής. [6]

  1. Ιστορικά, οι βάφλες είχαν διάμετρο περίπου 10 εκατοστών, αλλά τώρα είναι διαθέσιμες σε μεγέθη που ποικίλλουν μεταξύ 5 έως 25 εκατοστών.[εκκρεμεί παραπομπή]
  2. Τα στρόοπβαφελ αντικαταστάθηκαν προσωρινά με μία γκοφρέτα στα μέσα του 2018,[3] αλλά τα επανέφεραν τον Ιανουάριο του 2019.[4][5]
  1. 1,0 1,1 «Gouda Stroopwafels (Syrup Waffles & Cookies)». Gouda Original. 
  2. Λαζάρε, Λιούις. «What's Stroopwafel? United Airlines embraces Dutch treat along with fast-growing list of U.S. retailers». www.bizjournals.com. 
  3. United Airlines Stopped Serving Stroopwafels and People Are Pissed Αρχειοθετήθηκε 2021-01-23 στο Wayback Machine., Food & Wine
  4. United Airlines bringing back stroopwafels, Chicago Tribune
  5. United Is Finally Bringing Back Its Most Beloved In-Flight Snack, Thrillist
  6. «Was this the most disastrous Bake Off Technical Challenge ever?». Radio Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]