Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Χερσαία Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Ο χάρτης απεικονίζει προς τα κάτω τα δύο εδάφη ανατολικά του ποταμού Έβρου τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα, και το ένα δυτικά του ποταμού το οποίο ανήκει στην Τουρκία. Προς τα πάνω φαίνεται ο συνοριακός φράχτης στο δεύτερο έδαφος της Τουρκίας ανατολικά του ποταμού.

Τα Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας έχουν μήκος περίπου 200 χιλιόμετρα και χωρίζουν τη Δυτική Θράκη στην Ελλάδα από την Ανατολική Θράκη στην Τουρκία.

Ακολουθούν κυρίως τον ποταμό Έβρο. Σε ορισμένα σημεία, τα σύνορα δεν ακολουθούν την κύρια πορεία του ποταμού, κυρίως επειδή ο ποταμός έχει ισιώσει.

Αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2012, ανεγέρθηκε ένας ψηλός συνοριακός φράκτης κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, εκεί όπου δεν χωρίζονται από τον ποταμό, λόγω της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης.[1] Επιπλέον, υπάρχει ένα θαλάσσιο σύνορο που μερικές φορές περνά από πορθμούς πλάτους λίγων χιλιομέτρων.

Συνοριακές διελεύσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρεις συνοριακές διελεύσεις σε ολόκληρα τα σύνορα, δύο για την κυκλοφορία οχημάτων και μία για την κυκλοφορία οχημάτων και τρένων. Η πιο πολυσύχναστη από τις τρεις, τα Ύψαλα, είναι από τα πιο πολυσύχναστα συνοριακά σημεία ελέγχου στον κόσμο.

Τουρκικό σημείο ελέγχου Επαρχία Ελληνικό σημείο ελέγχου Νομός Άνοιξε Διαδρομή στην Τουρκία Διαδρομή στην Ελλάδα Κατάσταση
Παζάρκουλε Αδριανουπόλεως Καστανιές Έβρου 20 Απριλίου 1952 Ανοικτό
Ύψαλα Αδριανουπόλεως Κήποι Έβρου 10 Ιουλίου 1961 Ανοικτό
Ουζούν Κιοπρού Αδριανουπόλεως Πύθιο Έβρου 4 Σεπτεμβρίου 1953 Ανοικτό