Τάγμα του Χαμόγελου Order Uśmiechu | |
---|---|
Απονομή από τον Διεθνή Χάρτη του Τάγματος του Χαμόγελου | |
Τύπος | Τάγμα μιας τάξης |
Σύσταση | 1968 |
Ρητό | Dobro wszystkich dzieci na świecie najwyższym celem ludzi szlachetnych (Η ευημερία όλων των παιδιών στον κόσμο είναι ο υψηλότερος στόχος των ευγενών ανθρώπων) |
Επιλεξιμότητα | Ενήλικες |
Κατάσταση | Επί του παρόντος απονέμεται |
Καγκελάριος | Μάρεκ Μιχάλακ |
Κορδέλα του Τάγματος |
Το Τάγμα του Χαμόγελου (πολωνικά: Order Uśmiechu) είναι ένα διεθνές βραβείο που δίνεται από παιδιά σε ενήλικες, οι οποίοι διακρίνονται για την αγάπη, τη φροντίδα και τη βοήθεια για τα παιδιά.
Το Τάγμα του Χαμόγελου δημιουργήθηκε το 1968 από το πολωνικό περιοδικό Kurier Polski, εμπνευσμένο από τη Βάντα Χοτόμσκα. Το 1979 (το οποίο ανακοινώθηκε από την UNESCO ως Διεθνές Έτος του Παιδιού) ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κουρτ Βάλντχαϊμ αναγνώρισε επίσημα το Τάγμα. Από τότε, το Τάγμα του Χαμόγελου έγινε ένα διεθνές τάγμα.
Το 1996, στη Ράμπκα-Ζντρούι, ιδρύθηκε το Μουσείο του Τάγματος του Χαμόγελου με βάση το οικογενειακό πάρκο γνωστό ως «Rabkoland». Αφού είχε δοθεί στην περιοχή το επίσημο καθεστώς της «Πόλης των Παιδιών όλου του Κόσμου», προτάθηκε μια πρωτοβουλία για το άνοιγμα ενός μόνιμου Πολωνικού Χωριού του Άγιου Βασίλη, το οποίο θα δέχεται επιστολές που απευθύνονται στον Άγιο Βασίλη από παιδιά σε όλη την Πολωνία.
Το 2003, πραγματοποιήθηκε ένας Διεθνής Χάρτης της συνάντησης του Τάγματος του Χαμόγελου έξω από τα κεντρικά γραφεία του Βρότσουαφ στην Σφιντνίτσα, όπου ιδρύθηκε το Κέντρο Φιλίας Παιδιού. Η Σφιντνίτσα είχε επίσημα τίτλο «Πρωτεύουσα των Παιδικών Ονείρων» και η 21η Σεπτεμβρίου 2003, ανακηρύχθηκε η Ημέρα των Παιδιών του Τάγματος του Χαμόγελου.
Η τηλεοπτική σειρά της Χοτόμσκα Jacek i Agatka (Γιάτσεκ και Αγκάτκα), ανακοίνωσε διαγωνισμό για την υποβολή σχεδίου για το Τάγμα του Χαμόγελου. Το λογότυπο του βραβείου δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από ένα εννιάχρονο κορίτσι από το Γκουουχοουάζι, την Έβα Χρόμπακ.[1] Χρησιμοποιώντας ένα πιάτο ως πρότυπο, ζωγράφισε έναν ήλιο και πρόσθεσε άνισες ακτίνες φωτός. Το σχέδιο, ένα από τα 45.000 που είχαν υποβληθεί, επιλέχθηκε από τον Σίμον Κομπιλίνσκι, ο οποίος το επεξεργάστηκε στην τρέχουσα μορφή του.
Όλοι οι υποψήφιοι για το Τάγμα του Χαμόγελου πρέπει να ορίζονται από παιδιά. Οι υποψηφιότητες μπορούν να προέρχονται από ένα μόνο παιδί ή συλλογικά από πολλά παιδιά. Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν από όλο τον κόσμο. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι άτομα με εξαιρετική αγάπη και να εργάζονται για τα παιδιά. Οι υποψηφιότητες πρέπει να αποστέλλονται στο Διεθνές Χάρτη του Τάγματος του Χαμόγελου (ΔΧΤΧ). Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι επιλέγονται να γίνουν Βραβευμένοι από τον Χάρτη.
Το Τάγμα απονέμεται δύο φορές το χρόνο: την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οι νικητές του Τάγματος του Χαμόγελου περιλαμβάνουν τώρα περίπου 1000 άτομα από σχεδόν 50 χώρες (μέχρι τον Απρίλιο του 2016).
Το μετάλλιο - το οποίο είναι ένα σήμα που παρουσιάζει έναν χαμογελαστό ήλιο - απονέμεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας από το Διεθνές Χάρτη του Τάγματος του Χαμόγελου. Υπάρχει μια ειδική διαδικασία της παρασημοφόρησης. Σε ειδικές περιπτώσεις η παρασημοφόρηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκτός της Πολωνίας, στη χώρα του βραβευμένου. Το δικαίωμα χρήσης του τίτλου του «Ιππότη του Τάγματος του Χαμόγελου» είναι εγγυημένο μόνο σε όσους ήταν παρασημοφορημένοι σε επίσημη τελετή που διοργανώθηκε από τον Χάρτη.
Παραδοσιακά, αφού απονεμηθεί με το μετάλλιο, κάθε παραλήπτης πρέπει να πιει ένα ποτήρι ή ένα φλιτζάνι χυμό λεμονιού ενώ χαμογελά καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.[2][3]
Αν και τα περισσότερα από τα 59 μέλη του Χάρτη είναι πολωνικής καταγωγής, περιλαμβάνει εκπροσώπους από άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Αρμενία, η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Ιράν, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία, το Σουδάν, η Τυνησία, η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο προσκήνιο του Διεθνούς Χάρτη του Τάγματος του Χαμόγελου βρίσκεται ο καγκελάριος, Μάρεκ Μιχάλακ, ο οποίος παραμένει σε αυτή τη θέση από τις 19 Ιανουαρίου 2007. Οι προηγούμενοι καγκελάριοι ήταν οι: Έβα Σέλμπουργκ-Ζαρεμπίνα (από το 1968 έως το 1976), Ραντόσουαφ Οστρόβιτς (από το 1982 έως το 1990) και Τσεζάρι Λεζένσκι (από το 1976 έως το 1981 και πάλι από το 1992 έως το 2006).
Στις 16 Νοεμβρίου 1992, ο Διεθνής Χάρτης του Τάγματος του Χαμόγελου καταχωρήθηκε επίσημα στην Πολωνία ως ένωση.
Μερικοί αξιοσημείωτοι Ιππότες που έλαβαν το Τάγμα του Χαμόγελου περιλαμβάνουν τους:
Ο νεότερος Ιππότης που έλαβε ποτέ το Τάγμα του Χαμόγελου είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία έλαβε το τάγμα το 2016, σε ηλικία τότε 19 ετών. Η γηραιότερη ήταν η Ιρένα Σέντλερ το 2007, σε ηλικία 97 ετών.