Τίπουλα

Τίπουλα
Αρσενικό Tipula luna
Αρσενικό Tipula luna
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Αρθρόποδα
Ομοταξία: Έντομα
Τάξη: Δίπτερα
Οικογένεια: Τιπουλίδε

ς

Ομοιογένεια: Tipulini
Γένος: Τιπούλα
Λινναίος, 1758
Τυπικό είδος
Tipula oleracea

Η Τιπούλα ή Τιπουλίδα (επιστημονικό όνομα: Tipula paludosa) είναι πολύ μεγάλο γένος εντόμων της οικογένειας των μυγών Tipulidae (Γερανόμυγα). Τα μέλη αυτού του γένους μερικές φορές ονομάζονται συλλογικά κοινές γερανόμυγες. Η Τιπούλα περιέχει πάνω από 2.000 είδη που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Όπως όλες οι γερανόμυγες, τα είδη Tipula έχουν μακρύ σώμα και μακριά πόδια, που μοιάζουν κάπως με μεγάλα κουνούπια. Οι ενήλικες έχουν γενικά μήκος σώματος 15-25 χιλ. Είναι συνήθως καφέ με διαφανή ή καφέ φτερά. Τρέφονται με το νέκταρ διαφόρων φυτών και δραστηριοποιούνται όλο το χρόνο. Οι προνύμφες τιπούλα μερικές φορές είναι γνωστές ως "leather jackets" λόγω του σκληρού δέρματος τους.

Τεχνική περιγραφή: Δισκοειδής κυψέλη. Όλες οι κνήμες κεντρίζουν κεραίες με στροβιά με μακριές τρίχες. Το σχήμα του κορμού (από την πλευρά του σχήματος) είναι συνήθως μακρύ, το χρώμα του σώματος είναι συνήθως γκρι, καφέ ή θαμπό κίτρινο, σπάνια μαύρο, οι πρασκολικές ρίγες (όταν υπάρχουν) συνήθως θαμπές, σπάνια ελαφρώς γυαλιστερές. Οι προνύμφες έχουν μήκος 30-40 χιλ. και χρώμα γκρίζο. Είναι άποδες με σχετικά μικρή κεφαλή. Το δέρμα τους είναι ζαρωμένο και φέρει κοντές σκληρές τρίχες. Το οπίσθιο τμήμα τους φέρει έξι προεξοχές, που χαρακτηρίζονται ως “μάσκα διαβόλου”.

Τα είδη του Tipula μπορούν να επηρεαστούν από μυκητιασικές ασθένειες, όπως η Zoophthora porteri, που βρίσκεται στο Τενεσί, ΗΠΑ.

Συναντώνται κυρίως σε υγρές θέσεις, πλούσιες σε χούμο και σε ελαφρά βαλτώδη εδάφη, στους βοσκοτόπους, αλλά μπορεί να βρεθούν επίσης σε διάφορες καλλιέργειες, π.χ. σιτηρά, ψυχανθή, τεύτλα, πατάτα.