Ταράς Μπούλμπα

Ταράς Μπούλμπα
Ταράς Μπούλμπα, πίνακας του Πιότρ Σοκόλοφ (1861)
ΣυγγραφέαςΝικολάι Γκόγκολ
ΤίτλοςТара́с Бу́льба
ΓλώσσαΡωσική
Ημερομηνία δημοσίευσης1835
ΜορφήΙστορική νουβέλα
ΧαρακτήρεςΤαράς Μπούλμπα, Οστάπ και Αντρέι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ταράς Μπούλμπα (Тара́с Бу́льба) είναι ρομαντική ιστορική νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ. Συμπεριλήφθηκε στη συλλογή διηγημάτων Μίργκοροντ (1835), αλλά τελικά επεκτάθηκε το 1842 σε ολόκληρο μυθιστόρημα[1]. Στο έργο αυτό ο Γκόγκολ περιγράφει τη ζωή των Κοζάκων στις απέραντες στέπες της Ρωσίας.

Οι συχνές επιδρομές κατακτητών στην Ουκρανία κατά τον 15ο αιώνα ξεσήκωναν κάθε τόσο τους κατοίκους, που αναγκάζονταν να πολεμούν για να προστατεύσουν τα σπίτια τους και την ελευθερία τους. Έτσι, δημιουργήθηκαν σιγά-σιγά οι Κοζάκοι. Ήταν μία φυλή πολεμιστών, που θεωρούσε την ανδρεία ως τη μόνη αρετή του άνδρα και τον πόλεμο πανηγύρι.

Στο γοητευτικό αυτό έργο του, ο Νικολάι Γκόγκολ, που ήταν απόγονος Κοζάκων, περιγράφει τη ζωή των πολεμιστών Κοζάκων. Κεντρικοί ήρωες του έργου είναι ο φοβερά πεισματάρης συνταγματάρχης Ταράς Μπούλμπα και οι δύο του γιοι, ο Όσταπ και ο Αντρέι[2][3]. Ο συνταγματάρχης, ένας γέρος Κοζάκος των ηρωικών χρόνων, είχε στείλει τα δύο του αγόρια να σπουδάσουν στην ακαδημία του Κιέβου. Όταν τελείωσαν τις σπουδές τους και γύρισαν, τα υποδέχτηκε με χαρά και την άλλη μέρα ξεκίνησαν κι οι τρεις για το «σετς», το στρατόπεδο των πολεμιστών Κοζάκων. Λίγες μέρες μετά την άφιξη των τριών Μπούλμπα στο σετς, οι Κοζάκοι ξεσηκώνονται, ξεκινούν για μία μεγάλη εκστρατεία εναντίον των Πολωνών για να τιμωρήσουν τους Καθολικούς που ντρόπιασαν τους Ορθόδοξους[4]. Ο Όσταπ είναι γεννημένος για Κοζάκος, σαν τον πατέρα του. Μα ο Αντρέι είναι διαφορετικός τύπος. Έτσι αρχίζουν οι ψυχικές συγκρούσεις και οι συνταρακτικές περιπέτειες που οδηγούν σε γεγονότα τραγικά[5]. Ο Ταράς Μπούλμπα χάνει τον πρωτότοκο γιο σε μία μάχη με τον εχθρό και σκοτώνει με τα ίδια του τα χέρια τον δευτερότοκο, ο οποίος πρόδωσε την οικογένειά του και την ορθόδοξη πίστη για τον έρωτα μίας καθολικής Πολωνέζας[6]. Ύστερα από δύο μεγάλες μάχες ο Ταράς Μπούλμπα αιχμαλωτίζεται και πεθαίνει στην πυρά.

Το λογοτεχνικό έπος του Νικολάι Γκόγκολ έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό στη Ρωσία από την πρώτη κιόλας έκδοσή του[7]. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ρωσικής, αλλά και της παγκόσμιας γραμματείας. Ο Μπελίνσκι το χαρακτήρισε «κολοσσιαίο έργο».

Ο Λέος Γιάνατσεκ συνέθεσε μία συμφωνική ραψωδία με τίτλο Τάρας Μπούλμπα (1918), εμπνευσμένος από το ομώνυμο πεζογράφημα του Νικολάι Γκόγκολ[8].

Στο ίδιο έργο του Γκόγκολ βασίστηκαν οι ομώνυμες ταινίες:

  1. Nikolai Gogol, ο ιδρυτής του ρωσικού ρεαλισμού Tvxs
  2. Ταράς Μπούλμπα[νεκρός σύνδεσμος] Greekbooks
  3. Ταράς Μπούλμπα BiblioNet
  4. Ταράς Μπούλμπα Εκδόσεις Καστανιώτη
  5. Τάρας Μπούλμπα, Κλασσικά Εικονογραφημένα, Νο. 1056, Μ. Πεχλιβανίδης & Σία
  6. Ταράς Μπούλμπα Βιβλιοπωλείο Πολιτεία
  7. Ταράς Μπούλμπα Skroutz
  8. Γιάνατσεκ Λέος Ygeia Online
  9. Taras Bulba[νεκρός σύνδεσμος] Cine

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Taras Bulba στο Wikimedia Commons