Τελαμώνας

Τελαμώνας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Τελαμών (Αρχαία Ελληνικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠερίβοια
ΣύντροφοςΗσιόνη
Θεάνειρα
ΤέκναΤεύκρος[1]
Τράμβηλος
Αίας ο Τελαμώνιος
ΓονείςΑιακός και Ακταίος και Ενδηίδα και Γλαύκη
ΑδέλφιαΠηλέας[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμυθικός βασιλιάς της Σαλαμίνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τελαμών ήταν ήρωας της ελληνικής μυθολογίας από την Αίγινα. Ήταν γιος του Αιακού και της Γλαύκης ή της Ενδηίδας αντίστοιχα, αδελφός του Πηλέα, της Αλκιμάχης και του Φώκου.

Ο Τελαμών διώχθηκε από το πατρώο νησί του μαζί με τον αδελφό του Πηλέα, όταν ο πρώτος κατά την εξάσκησή του στη δισκοβολία, σκότωσε κατά λάθος τον μικρότερο αδελφό του Φώκο. Εκδιωγμένα έτσι τα δύο αδέλφια κατέφυγαν ο μεν Πηλέας στη Θεσσαλία, ο δε Τελαμών στη Σαλαμίνα, όπου νυμφεύθηκε τη Γλαύκη, την κόρη του βασιλέα της περιοχής Κυχρέα, με την οποία όμως δεν απέκτησε παιδιά. Όταν πέθανε ο Κυχρέας, ο Τελαμών ανέλαβε βασιλιάς της Σαλαμίνας. Μετά τον θάνατο της Γλαύκης, έλαβε ως σύζυγο την Περίβοια, την κόρη του Αλκάθου, με την οποία και απέκτησε τον Αίαντα και τον Τράμβηλο.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Τελαμώνας έλαβε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, αλλά και βοήθησε τον ήρωα Ηρακλή στην εκστρατεία κατά του Λαομέδοντα, του οποίου την κόρη Ησιόνη έλαβε ως αριστείο της βοήθειας που παρέσχε. Με την Ησιόνη ο Τελαμών απέκτησε ένα ακόμη γιο, τον Τεύκρο (τον νόθο). Κατά μία άλλη εκδοχή ο Τελαμών έλαβε και άλλη μία αιχμάλωτη, τη Θεάνειρα (μερικοί την ταυτίζουν με την Ησιόνη), με την οποία και απέκτησε τον Τράμβηλο ή Στράμβηλο, που αργότερα πολέμησε στο πλευρό των Τρώων κατά των Ελλήνων. Τον Τράμβηλο τελικά σκότωσε ο Αχιλλέας.[3]

Επίσης ο Τελαμώνας έλαβε μέρος και σε διάφορες άλλες μάχες του Ηρακλή, όπως κατά των Αμαζόνων, κατά των Μερόπων στη Κω, καθώς και στη μάχη κατά του γίγαντα Αλκυονέως στην Κόρινθο.

  1. «Teucer» (Ρωσικά)
  2. Νικολάι Ομπνόρσκι: «Пелей» (Ρωσικά)
  3. Εγκυκλ. Πάπυρος Larousse Britannica, τόμ. 57ος, σελ. 50
  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος ΚΒ΄, σελ. 853
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica, τόμος 57ος, σελ. 50