Τζον Στρινγκφέλοου

Τζον Στρινγκφέλοου
Ο Τζον Στρινγκφέλοου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Stringfellow
Γέννηση1799
Σέφιλντ, Αγγλία
Θάνατος13 Δεκεμβρίου 1883 (84 ετών)
Λονδίνο, Αγγλία
ΕθνικότηταΆγγλος
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεφευρέτης, μηχανικός
Γνωστός γιαπραγματοποίηση πτήσεων με μηχανοκίνητα αεροσκάφη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η ιπτάμενη μηχανή του Στρινγκφέλοου στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου

Ο Τζον Στρινγκφέλοου (αγγλικά: John Stringfellow‎‎, 179913 Δεκεμβρίου 1883) γεννήθηκε στο Σέφιλντ της Αγγλίας και είναι γνωστός για το έργο του στο Aerial Steam Carriage (Ατμοκίνητος Αερομεταφορέας) μαζί με τον Ουίλλιαμ Σάμιουελ Χένσον.

Ο Στρινγκφέλοου εργάστηκε στο Τσαρντ του Σόμερσετ στην Αγγλία, ως κατασκευαστής κουβαριστρών και καρουλιών για την βιομηχανία δαντέλας. Μαζί με τον Χένσον, είχε φιλοδοξίες δημιουργίας διεθνούς εταιρείας, της Aerial Transit Company (Εταιρεία Αερομεταφορών), πραγματοποιώντας σχέδια αεροπλάνων να ταξιδεύουν σε εξωτικές τοποθεσίες όπως η Αίγυπτος και η Κίνα. Παρά τις προσπάθειες τους, τα σχέδια τους περιορίστηκαν με τις ιδέες του Στρινγκφέλοου να περιστρέφονται γύρω από μοντέλα μονοπλάνων και τριπλάνων και αυτές του Χένσον σε ένα υποτροφοδοτούμενο ατμοκίνητο όχημα. Το 1848 ο Στρινγκφέλοου επέτυχε την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση μη επανδρωμένου ατμοκίνητου μονοπλάνου με άνοιγμα φτερών 3 μέτρων (10 πόδια) το οποίο κατασκευάστηκε σε ένα παροπλισμένο εργοστάσιο δαντελών στο Τσαρντ. Χρησιμοποιώντας δύο έλικες αντίστροφης περιστροφής στην πρώτη του απόπειρα, που έγινε σε εσωτερικό χώρο, η μηχανή πέταξε σε ύψος 3 μέτρων (10 πόδια) προτού χάσει την ισορροπία της και καταστρέψει το σκάφος. Η δεύτερη απόπειρα είχε μεγαλύτερη επιτυχία, με την μηχανή να απομακρύνεται από ένα σύρμα οδηγό και να πετά ελεύθερα για περίπου 27 μέτρα (30 γιάρδες) σε ευθεία.[1][2][3] Ο Στρινγκφέλοου ήταν επίσης λάτρης της φωτογραφίας στον ελεύθερο του χρόνο, λειτουργώντας την επιχείρηση του πατέρα του στο Τσαρντ. Εκεί ο Στρινγκφέλοου ήταν ένας εκ των πρώτων που παρήγαγε υγρή εκτύπωση εικόνας στο στούντιο του. Το στούντιο του στο Τσαρντ, και το σπίτι του στο Κριουκέρν είναι οι τοποθεσίες όπου φωτογραφήθηκαν μερικές από τις ιπτάμενες μηχανές του.

Στην οδό Fore του Τσαρντ υπάρχει μπρούντζινο μοντέλο του πρωτόγονου αεροσκάφους του. Το μουσείο της πόλης διαθέτει μοναδική έκθεση σχετικά με τις πτήσεις πριν την εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης και πριν την επανδρωμένη μηχανοκίνητη πτήση που πραγματοποιήθηκε από τους αδελφούς Ράιτ. Ο Στρινγκφέλοου εφηύρε και απέκτησε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για συμπαγείς ηλεκτρικές μπαταρίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στις πρώιμες διαδικασίες ιατρικής περίθαλψης. Το έργο του Στρινγκφέλοου παρουσιάστηκε σε έκθεση το 1868 στο Crystal Palace του Λονδίνου.

Το επίτευγμα της πρώτης μηχανοκίνητης πτήσης του Στρινγκφέλοου αναφέρθηκε στην ταινία The Flight of the Phoenix (1965).

Παραπομπές και βιβλιογραφία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «FLYING MACHINES - John Stringfellow». www.flyingmachines.org. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2017. 
  2. Parramore, Thomas C. (2003). First to Fly: North Carolina and the Beginnings of Aviation. North Carolina: UNC Press Books. σελ. 46. ISBN 9780807854709. 
  3. «BBC News | ENGLAND | High hopes for replica plane». news.bbc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2017. 
  • Harald Penrose, An Ancient Air: A Biography of John Stringfellow of Chard, The Victorian Aeronautical Pioneer (Shrewsbury, England: Airlife Publishing, Ltd., 1988), 183 σελ., εικον.. (ISBN 1-85310-047-1)