Ο όρος τορτέλι χρησιμοποιείται κυρίως στην Εμίλια-Ρομάνια, τη Λομβαρδία και την Τοσκάνη για να προσδιορίσει έναν τύπο γεμιστών ζυμαρικών με ορθογώνιο σχήμα. Τα τορτέλι σερβίρονται συνήθως με λιωμένο βούτυρο ή λαρδί, είτε με σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα με κιμά.
Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο είναι τορτέλι με ρικότα και μυρωδικά, καρυκευμένα με βούτυρο και φασκόμηλο. Επίσης χαρακτηριστικά είναι τα πράσινα τορτέλι, τα τορτέλι με κολοκύθα, τα τορτέλι της περιοχής Πάρμα με τυρί ρικότα και μυρωδικά, τα τορτέλι με σπανάκι, τσουκνίδες, αγκινάρες, πατάτες και αυτά με γλυκόξινη γέμιση[1] από την νότια περιοχή της Πάρμα.
Το τορτέλο της περιοχής Μέλο[2] είναι χαρακτηριστικό πιάτο στην Πιστόια. Το τορτέλο πατάτας είναι διαδεδομένο στα εδάφη του Αρέτσο, της Φλωρεντίας και του Πράτο. Το τορτέλο με σπανάκι[3] ξεχωρίζει για την γέμιση και για το μεγαλύτερο μέγεθός του. Γνωστά είναι επίσης τα τορτέλι πατάτας που ονομάζονται Mugellana, όπως επίσης και τα γλυκά του Πιτιλιάνο, εβραϊκής προέλευσης.
Τα τορτέλι των Απουανών Άλπεων έχουν ημικυκλικό σχήμα και περιέχουν γέμιση κρέατος και μυρωδικών (θυμάρι, ή peporino). Αρχικά, το πιάτο μαγειρευόταν αποκλειστικά την Τσικνοπέμπτη, τώρα έχει μπει στις κουζίνες και παρασκευάζεται ακόμα σε μη εορταστικές περιστάσεις.
Στην επαρχία Λούκκα, παρασκευάζονται μεγαλύτερα στρογγυλά τορτέλι (δύο στρώσεις ζύμης περίπου 1 ή 2 χιλ.) με γέμιση από κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό και μερικές φορές λουκάνικο), μουσκεμένο μπαγιάτικο ψωμί, σέσκουλο, αυγό, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, καρυκευμένο με σάλτσα από κιμά ή ντομάτα. Κατά την κυνηγετική περίοδο μπορείτε να βρείτε στα εστιατόρια μια παραλλαγή με αγριογούρουνο.
Στην βόρεια περιοχή της Φορλί-Τσεζένα, είναι παραδοσιακά τα τετράγωνα ψητά τορτέλι,[4] γεμιστά με πατάτες που είναι αρωματισμένες με μπέικον ή λουκάνικο και μερικές φορές με μυρωδικά, όπως είναι το κάρδαμο.
Ομοίως με τα ραβιόλια, υπάρχουν και εκδοχές τηγανητών και γλυκών τορτέλι, γεμιστών με μαρμελάδα, ρικότα ή σοκολάτα.