Τουρκική μαφία | |
---|---|
Τόπος ίδρυσης | Τουρκία |
Έτη δράσης | 1900 - παρόν |
Περιοχές | Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ισραήλ, Βαλκάνια, Τουρκμενιστάν, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Νορβηγία. |
Εθνικότητα | Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι |
Εγκληματικές δραστηριότητες | Διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση όπλων, εκβιασμοί δωροδοκίες, ασφαλιστικές απάτες, παράνομος τζόγος, πορνεία, δολοφονίες, κλοπές, εμπορία ανθρώπων, απαγωγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κτλ. |
Συμμάχοι | Βουλγαρική μαφία, Ρωσική μαφία, Αλβανική μαφία, Σικελική μαφία,Πακιστανική μαφία, Κολομβιανά καρτέλ, Σιναλόα καρτέλ.[1] |
Αντίπαλοι | Αρμενική μαφία |
Το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία κοινώς γνωστό ως «Tουρκική μαφία» (Τουρκικά:Türk mafyası) είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στις εγκληματικές οργανώσεις που εδρεύουν στην Τουρκία ή αποτελούνται από (πρώην) Τούρκους πολίτες. Οι εγκληματικές ομάδες με καταγωγή από την Τουρκία δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη (όπου υπάρχει μια ισχυρή τουρκική κοινότητα μεταναστών) και λιγότερο στη Μέση Ανατολή.
Οι τουρκικές εγκληματικές ομάδες συμμετέχουν επίσης σε ένα ευρύ φάσμα εγκληματικών δραστηριοτήτων διθνώς, με την πιο σημαντική να είναι το εμπόριο ναρκωτικών, ιδίως η ηρωίνη, όπου στην εμπορία ηρωίνης συνεργάζονται με βουλγαρικές εγκληματικές ομάδες που μεταφέρουν την ηρωίνη σε χώρες όπως είναι η Ιταλία. Εγκληματικές δραστηριότητες όπως η εμπορία άλλων ειδών ναρκωτικών, ο παράνομος τζόγος, η εμπορία ανθρώπων, η πορνεία ή ο εκβιασμός διαπράττονται στην ίδια την Τουρκία καθώς και σε ευρωπαϊκές χώρες με σημαντική τουρκική κοινότητα όπως είναι η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακόμα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το εμπόριο ναρκωτικών, η διανομή και η χρήση τους θεωρούνταν νόμιμα. Πριν από την απαγόρευση της κοκαΐνης, του οπίου και άλλων ναρκωτικών στην Ευρώπη, αυτά τα ναρκωτικά εισήχθησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι εξαγωγές οπίου ήταν μια από τις κύριες πηγές εσόδων αυτού του κράτους και η Τουρκία κατέλαβε ηγετική θέση σε αυτόν τον τομέα. Τούρκοι έμποροι ναρκωτικών κατάφεραν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά στη Γαλλία.
Μεγάλες τουρκικές κοινότητες έχουν δημιουργηθεί στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία και την Ουγγαρία από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τούρκοι διακινητές ναρκωτικών συνήψαν συμμαχίες με γιουγκοσλαβικές, βουλγαρικές και ελληνικές εγκληματικές ομάδες, οργανώνοντας μια συνεργασία για τη μεταφορά και ανταλλαγή ναρκωτικών. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τουρκικές εγκληματικές ομάδες έκαναν επαφές με τους ηγέτες της αγοράς ναρκωτικών στη Γαλλία, ειδικά στη Μασσαλία και την Κορσική, με τους οποίους κατάφεραν να επεκτείνουν το πεδίο δραστηριότητάς τους, ξεκινώντας να διακινούν ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην ίδια την Τουρκία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες της τουρκικής μαφίας έφτασε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν περίπου το ένα τέταρτο του ακκαθάριστου εγχώριου προΐοντος (ΑΕΠ) και περισσότερο από το μισό του προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2004. Μεταξύ 1998 και 2002, περίπου 17.000 άτομα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα συνελήφθησαν στην Τουρκία και κατασχέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός όπλων, τα οποία, όπως υποστηρίχθηκε από τις αρχές, «θα ήταν αρκετά για να οπλίσουν τον στρατό ενός μικρού κράτους».
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η τουρκική μαφία ελέγχει περίπου το 93% της ευρωπαϊκής αγοράς ναρκωτικών. Η Τουρκία έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παγκόσμια επιχείρηση ναρκωτικών, σύμφωνα με ετήσιες εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, 110 τόνοι ηρωίνης μεταφέρθηκαν λαθραία στην Ευρώπη το 2009, εκ των οποίων το 85% προήλθε από την Τουρκία.
Τη δεκαετία του 2010 η τουρκική μαφία δραστηριοποιήθηκε έντονα με το εμπόριο ηρωίνης και το παράνομο εμπόριο όπλων, και αργότερα ασχολήθηκε με περισσότερα όπως η εμπορία ανθρώπων.[2] Ένας από τους ηγέτες της τουρκικής μαφίας ήταν ο Μπεκίρ Τσελένκ ο οποίος συμμετείχε στο παρελθόν στη συνωμοσία για την δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' .[3] Ένας άλλος από τους ηγέτες της τουρκικής μαφίας είναι ο Αλαντίν Χακουντζί, ο οποίος ζούσε με πλαστά έγγραφα στη Γαλλία και καταδικάστηκε στην Αυστρία για ένοπλη ληστεία και αργότερα εκδόθηκε στην Τουρκία.
Ορισμένα μέλη της τουρκικής μαφίας έχουν δεσμούς με το βαθύ κράτος στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT), καθώς και των Γκρίζων Λύκων.[4] Αυτές οι σχέσεις έγιναν δημοσίως γνωστοί κατά τη διάρκεια του σκάνδαλου Σουσουρλούκ.[5][6][7]
Οι εγκληματικές ομάδες που αποτελούνται από Τούρκους υπηκόους δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και σε κοινότητες με μεγάλο εθνοτικά τουρκικό πληθυσμό. Ορισμένες τουρκικές εγκληματικές ομάδες έχουν ισχυρούς δεσμούς με διεφθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένα μέλη των τοπικών διωκτικών αρχών. Δραστηριοποιούνται σε διάφορα τμήματα του οργανωμένου εγκλήματος και συχνά συνδέονται με πολιτικά κίνητρα, όπως είναι οι Γκρίζοι Λύκοι. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους εγκληματίες στις τουρκικές κοινότητες μεταναστών.[8] Ισχυρές και σημαντικές τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις έχουν ως επί το πλείστον την καταγωγή τους στην επαρχία Τραπεζούντα και ενσωματώνουν μέλη του τουρκικού και του λαϊκού πληθυσμού.[9]
Παρόλο που οι εγκληματικές ομάδες που αποτελούνται από Τούρκους προέρχονται από όλη τη χώρα, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό προέρχεται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Αυτές οι ομάδες που αποτελούνται από Τούρκους και Λαζ και είναι ιδιαίτερα ισχυρές στην ίδια την χώρα. Τα αφεντικά του εγκλήματος της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας, όπως ο Αλαντίν Σακιτσί, είναι γνωστό ότι διατηρούν δεσμούς ή είναι μέλη της ομάδας πολιτικών υποκινούμενων Γκρίζων Λύκων.[10]
Ορισμένες εθνοτικές κουρδικές εγκληματικές ομάδες προέρχονται από το νοτιοανατολικό τμήμα της Ανατολίας στην Τουρκία. Πιστεύεται ότι αυτές οι ομάδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κουρδικές φυλές και η κύρια πηγή εισοδήματός τους πιστεύεται ότι είναι η εμπορία ηρωίνης και όπλων. Μερικοί από τους ηγέτες αυτών των ομάδων, όπως ο Χουσεΐν Μπαμπασίν, δραστηριοποιήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες τουρκικές πηγές τους κατηγορούν ότι διατηρούσαν δεσμούς με το PKK, αλλά οι τουρκικές αρχές δεν το έχουν επιβεβαιώσει.[11]
Μετά την ουσιαστική μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων μαφιόζων στη Αγγλία πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν σε εγκληματικές συμμορίες του Λονδίνου αποτελούμενες από Τουρκοκύπριους που δραστηριοποιούνταν σε γειτονιές της εργατικής τάξης. Κυρίως εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, σε ένοπλες ληστείες, στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αυτές οι συμμορίες έχουν περισσότερα κοινά με τις παραδοσιακές βρετανικές εγκληματικές ομάδες παρά με την τουρκική μαφία.
Οι τουρκικές εγκληματικές ομάδες έχουν ιδιαίτερη επιρροή στη Γερμανία. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της γερμανικής αστυνομίας, οι Τούρκοι (μαζί με μετανάστες από τη Νιγηρία και τη Σιέρρα Λεόνε) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο οργανωμένο έγκλημα μεταξύ όλων των μεταναστών. Το 2008, ο αριθμός των ατόμων που δεν είχαν γερμανική ιθαγένεια, και ήταν ύποπτοι για την οργάνωση αυτών των εγκληματικών ομάδων ήταν 471.067, εκ των οποίων 106.396 (22,6%) ήταν Τούρκοι. Στην έκθεση της τελευταίας δεκαετίας για το εμπόριο ναρκωτικών στη Γερμανία, οι Τούρκοι μαφιόζοι αποτελούν επίσης σημαντικό αριθμό. Το 26,6% όλων των εμπόρων ναρκωτικών στη Γερμανία είναι Τούρκοι. Μεταξύ αυτών που εμπορεύονται μόνο κοκαΐνη, ο αριθμός των Τούρκων φτάνει το 21,9%.
Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, σε ορισμένες γερμανικές πόλεις υπάρχουν επικίνδυνες τουρκικές ομάδες νέων που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών, ληστειώνν και βιασμών. Το Ισλαμικό κέντρο παρακολούθησης σημείωσε ότι οι τουρκικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος ελέγχουν ορισμένους δρόμους του Βερολίνου όπου πωλούνται ναρκωτικά.
Στις Κάτω Χώρες, όπου υπάρχει μια μεγάλη τουρκική κοινότητα, οι Τούρκοι μαφιόζοι είναι επίσης ιδιαίτερα ισχυροί. Ασχολούνται κυρίως με την αγορά και πώληση ναρκωτικών. Σύμφωνα με την αστυνομία των χωρών, αυτές οι ομάδες λειτουργούν μερικές φορές ως ολόκληρες οικογένειες ή συμμορίες. Οι Τούρκοι έμποροι ναρκωτικών πωλούν συχνά όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες ποσότητες των «αγαθών» τους και συχνά ελέγχονται απευθείας από την Κωνσταντινούπολη.
Οι Τούρκοι μαφιόζοι στις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο εμπλέκονται επίσης στην πώληση όπλων, στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, σε πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν στενές επαφές με τις αρχές. Τα μέλη αυτών των ομάδων προσπαθούν να μπουν στις τοπικές αρχές ή να αναζητήσουν επαφές στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να επιτύχουν την έγκριση νόμων που να τους ωφελούν. Συγκεκριμένα, οι τουρκικές εγκληματικές συμμορίες προσπαθούν να επηρεάσουν την αγορά ακινήτων και πολυκατοικιών.