Ο Κίτσερ διετέλεσε πρόεδρος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Ενώσεως, ενώ το 2002 έγινε εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Βραβεύθηκε με το πρώτο στην ιστορία «Βραβείο Προμηθεύς» της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Ενώσεως το 2006, σε αναγνώριση των εκτεταμένων συνεισφορών του στο πεδίο της φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών. Το 2018 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.[14] Στις 29 Ιουνίου 2022 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού Philosophy of Science από το 1994 μέχρι το 1999.
Ο Κίτσερ έχει διδάξει μερικούς εξέχοντες φιλοσόφους της επιστήμης, όπως τον Αυστραλό Πήτερ Γκόντφρεϋ-Σμιθ, τον Κάυλ Στάνφορντ και τον Μάικλ Ρ. Ντήτριχ.
Ο Φίλιπ Κίτσερ είναι έγγαμος με την επίσης πρώην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια Πατρίτσια Κίτσερ, το γένος Γουίλιαμς (γενν. 1948), ειδική επί του Καντ και της φιλοσοφίας του νου. Ο γιος τους, Τσαρλς Κίτσερ έγινε βοηθός Γενικός Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εκλογών.[15][16]
Στον χώρο της φιλοσοφίας ο Κίτσερ είναι κυρίως γνωστός για το έργο του στη φιλοσοφία των φυσικών επιστημών (ιδίως της βιολογίας) και των μαθηματικών. Σε πιο πρακτικό πεδίο, έχει εξετάσει τον δημιουργισμό και την κοινωνιοβιολογία. Τα έργα του επιχειρούν να συνδέσουν τα ερωτήματα που γεννώνται στη φιλοσοφία της βιολογίας και των μαθηματικών με τα κεντρικά φιλοσοφικά θέματα της επιστημολογίας, της μεταφυσικής και της ηθικής. Επίσης έχει δημοσιεύσει πάνω στον Τζον Στιούαρτ Μιλ, τον Καντ και άλλες μορφές της ιστορίας της φιλοσοφίας. Το βιβλίο του Preludes to Pragmatism: Toward a Reconstruction of Philosophy (2012) απεκάλυψε το αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον του για τον Τζον Ντιούι και την πραγματιστική προσέγγιση φιλοσοφικών θεμάτων. Θεωρεί ότι ο πραγματισμός παρέχει μια ενοποιητική και «ανακατασκευαστική» προσέγγιση σε παραδοσιακά φιλοσοφικά θέματα. Λίγο καιρό πριν είχε δημοσιεύσει ένα βιβλίο που έδινε τα βασικά σημεία μιας νατουραλιστικής προσεγγίσεως στην ηθική, το The Ethical Project (2011).[17] Επίσης έχει γράψει σχετικώς με τη φιλοσοφία της κλιματικής αλλαγής.[18][19]
«Μια βοηθητική υπόθεση πρέπει να είναι επαληθεύσιμη ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου προβλήματος για την επίλυση του οποίου εισάγεται, ανεξαρτήτως της θεωρίας την οποία είναι σχεδιασμένη να διασώσει.»
2. Ενοποίηση
«Μια επιστήμη πρέπει να είναι ενοποιημένη ... Οι καλές θεωρίες αποτελούνται από μία μόνο στρατηγική επιλύσεως προβλημάτων, ή έστω από μία μικρή οικογένεια τέτοιων στρατηγικών, οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων.»
3. «Προσοδοφορία»
«Μια σπουδαία επιστημονική θεωρία, όπως του Νεύτωνα, ανοίγει νέες περιοχές έρευνας ... Επειδή μια θεωρία παρουσιάζει έναν νέο τρόπο για τη θέαση του κόσμου, μπορεί να μας οδηγήσει στο να θέσουμε νέα ερωτήματα, και έτσι να επιβιβασθούμε σε νέες και καρποφόρες γραμμές διερευνήσεως... Συνήθως, μια ευδοκιμούσα επιστήμη είναι ατελής. Σε κάθε στιγμή παράγει περισσότερα ερωτήματα από όσα μπορεί εκείνη τη στιγμή να απαντήσει. Αλλά η μη-πληρότητα δεν είναι κάτι το κακό. Αντιθέτως, είναι η μητέρα της προσοδοφορίας... Μια καλή θεωρία θα πρέπει να είναι παραγωγική: θα πρέπει να θέτει νέα ερωτήματα και να υποθέτει ότι αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν χωρίς η θεωρία να παραιτηθεί από τις στρατηγικές της επιλύσεως προβλημάτων.»
Ο Κίτσερ όλο και περισσότερο αναγνωρίζει τον ρόλο των αξιών στη λήψη πρακτικών αποφάσεων σχετικώς με την επιστημονική έρευνα.[21]
↑Kitcher, Philip (2007). Joyce's kaleidoscope: an invitation to Finnegans wake. Νέα Υόρκη: Oxford University Press. σελ. Dedication. ISBN978-0195321029.
↑Longino, Helen E.: «Science and the Common Good: Thoughts on Philip Kitcher’s Science, Truth, and Democracy», Philosophy of Science, τόμος 69 (2002), σσ. 560-568 (PDFΑρχειοθετήθηκε 2022-12-13 στο Wayback Machine.)