Φελλόδεντρον

Φελλόδεντρον
(Phellodendron)
Phellodendron amurense φθινοπωρινό φύλλωμα και καρποί.
Phellodendron amurense φθινοπωρινό φύλλωμα και καρποί.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Ευδικοτυλήδονα (Eudicots)
Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosids)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ρουτίδες (Rutaceae)
Υποοικογένεια: .... (Toddalioideae)
Γένος: Φελλόδεντρον
(Phellodendron)

Rupr.
Είδη

Περίπου 10 είδη, περιλαμβάνουν:
Phellodendron amurense
Phellodendron chinense
Phellodendron japonicum
Phellodendron lavallei
Phellodendron sachalinense
Phellodendron sinii
Phellodendron wilsonii

Το Φελλόδεντρον (Phellodendron) ή φελλό-δεντρο (cork-tree), είναι γένος των φυλλοβόλων δέντρων της οικογένειας των Ρουτιδών (Rutaceae), εγγενές στην ανατολική και τη βορειοανατολική Ασία. Έχει δερματώδη, πτεροειδή (pinnate) φύλλα και κίτρινα, συσσωμάτωμα άνθη. Η ονομασία αναφέρεται στον παχύ και φελλώδη φλοιό της, κάποιων (αλλά όχι όλων των) ειδών του γένους.

Οι σπόροι των φελλόδεντρων είναι γνωστοί από τις Αρχές της Ολιγόκαινου από την ανατολική Βόρεια Αμερική, από τη Μέσο Ολιγόκαινο στην Πλειόκαινο της Ευρώπης και από την Πλειόκαινο της Ασίας και της Ιαπωνίας.[1]

Μακροαπολιθώματα φελλοδέντρων έχουν ήδη ανακτηθεί από τα τέλη του Zanclean σταδίου στις Πλειόκαινο τοποθεσίες της Pocapaglia, Ιταλία.[2]

Καλλιέργεια και χρήσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κλίμακα θερμοκρασιών των ζωνών ανθεκτικότητας, όπου εμφαίνεται η "κατώτατη" μέση ετήσια θερμοκρασία (μέση σε ετήσιους πίνακες κατωτάτων) σε βαθμούς Κελσίου (Celsius). Οι κύριοι συντελεστές, οι οποίοι καθορίζουν τη μέση κατωτάτη θερμοκρασία είναι: το υψόμετρο, το γεωγραφικό πλάτος και η εγγύτητα με την ακτή.

Ως καλλωπιστικό φυτό, το φελλόδεντρον (phellodendron) είναι δέντρο για όλες τις εποχές. Την άνοιξη έχει κίτρινα άνθη, το καλοκαίρι παρέχει φύλλωμα και σκιά, το φθινόπωρο τα φύλλα γίνονται φωτεινά κίτρινα και κατά τον χειμώνα, η υφή του φλοιού και τυλιχτά κλαδιά προσθέτουν ενδιαφέρον. Τα θηλυκά φέρουν μαύρους δρύπες, οι οποίοι προσελκύουν πτηνά και άλλα άγρια ζώα μέσα στα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Το φελλό-δέντρο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και τα έντομα και μπορεί να ευδοκιμήσει σε ποικιλία εδαφών. Είναι ανθεκτικό στη ζώνη 4[Σημ. 1] και είναι εύκολο στη διατήρηση, σε σημείο που ορισμένες φορές να γίνεται εισβολέας. Ένα μειονέκτημά του είναι ότι οι καρποί του πέφτουν και διασκορπίζουν, το οποίο μπορεί να είναι ανεπιθύμητο επάνω στο περιποιημένο γκαζόν.

Ο φλοιός ορισμένων ειδών είναι παχύς, που ομοιάζει με αυτόν της φελλοφόρου βελανιδιάς, αλλά δεν είναι αρκετά παχύς για την εμπορική παραγωγή φελλού. Έχει χρησιμοποιηθεί για να παραγάγει μια κίτρινη χρωστική ουσία.

Phellodendron japonicum.

Ένα είδος, Phellodendron amurense (Κινεζικά: 黄柏; πινγίν: huáng bǎi ή 黄檗· πινγίν: huáng bò, Ρωσικά: Бархат амурский "Barkhat Amurskiy", επίσης бархатное дерево, пробковое дерево), είναι ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική. Πρόσφατα, το Φελλόδεντρον (Phellodendron) έχει επίσης προσελκύσει την επιστημονική προσοχή, λόγω των φυτοχημικών που παράγει:

  • το Berberine έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες
  • το Jatrorrhizine μπορεί να είναι αντι-μεταλλαξιογόνο (antimutagenic)
  • το Phellodendrine που υπόσχεται ότι είναι ανοσοκατασταλτικό
  • το Palmatine μπορεί να είναι αγγειοδιασταλτικό (vasodilator)

Οι φυτοχημικές περιγραφές, περιλαμβάνονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι για θεραπευτικούς σκοπούς. Η έρευνα σε αυτό το στάδιο είναι πολύ προκαταρκτική. Παραδοσιακά, ο φλοιός αποτελεί το κύριο μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, αν και επίσης χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο από τον καρπό.[3] Το είδος φύεται στη Βόρεια Κίνα και στις περιοχές της Ρωσίας, Χαμπάροφσκ και Κράι Πριμόρσκι.

Ήδη αναγνωρισμένο ως ένας σημαντικός εισβολέας δασών στην μέσο-Ατλαντική περιοχή, το Phellodendron amurense είναι ένα αναδυόμενο είδος ανησυχίας στη Νέα Αγγλία, και προσδιορίζεται ως εισβολέας ή με τάσεις εισβολέα από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.[4][5] [6] Επειδή οι καρποί είναι άφθονοι και πλούσιοι σε σάκχαρα, το Amur φελλό-δέντρο προσελκύει τα πτηνά και τα θηλαστικά, τα οποία βοηθούν να διασκορπιστούν οι σπόροι του. Λόγω του φυτοχημικού του προφίλ και επειδή τα φυτά αναπτύσσονται πυκνά, το Φελλόδεντρον (Phellodendron) μπορεί να υπερισχύσει έναντι των άλλων ειδών. Με την καταστολή της αναπαραγωγής των ιθαγενών φυλλοβόλων, το Amur φελλό-δέντρο δύναται υπό ευνοϊκές συνθήκες,να κυριαρχήσει έναντι των αυτοχθόνων δασών. Ως σχετικά νέο είδος ανησυχίας, η βιολογία της εισβολής και της αντίδρασής του, για τον έλεγχο, δεν είναι πλήρως κατανοητές.

  1. Μια ζώνη ανθεκτικότητας (υποκατηγορία των κάθετων ζωνώσεων), είναι μια γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή στην οποία μια ειδική κατηγορία φυτικής ζωής είναι σε θέση να αναπτύσσεται, όπως ορίζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να αντέχει τις ελάχιστες θερμοκρασίες της ζώνης (βλέπε σχετική φωτογραφία-πίνακα).
Παραπομπές σημειώσεων


  1. The Families and Genera of Vascular Plants, Edited by K. Kubitzki, Volume X, Flowering Plants Eudicots, Sapindales, Cucurbitales, Myrtaceae, Springer, Heidelberg, Dordrecht, London, New York, ISBN 978-3-642-14396-0
  2. Messian to Zanclean vegetation and climate of Northern and Central Italy by Adele Bertini & Edoardo Martinetto, Bollettino della Societa Paleontologica Italiana, 47 (2), 2008, 105-121. Modena, 11 lugio 2008.
  3. Thordur Sturluson (2015). «Amur Cork Tree – Health Benefits and Side Effects». The Herbal Resource. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2016. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016.