Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει ως αντικείμενό του τον κινηματογράφο. Ο Οργανισμός διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ η ετήσια δραστηριότητά του περιλαμβάνει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, προβολές και αφιερώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο Οργανισμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός οργανισμός της Ελλάδας[1], με δράσεις που συγκεντρώνουν περισσότερους από 300.000[2] επισκέπτες ετησίως.
Αποστολή του Οργανισμού είναι η ενίσχυση της κινηματογραφικής κουλτούρας και παιδείας, η στήριξη του κινηματογραφικού κλάδου, η συνέργεια με εθνικούς και διεθνείς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς και η ανάδειξη της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης.
Στο επίκεντρο των δράσεων του Οργανισμού βρίσκονται τα δύο κινηματογραφικά Φεστιβάλ που διοργανώνει στη διάρκεια του έτους:
Ο Οργανισμός περιλαμβάνει επίσης:
Έδρα του Οργανισμού είναι ιστορικός κινηματογράφος «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Οργανισμού, και οι δύο αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας». Μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του «Ολύμπιον» το Φεστιβάλ φιλοξενεί δύο δημοφιλή μπαρ της Θεσσαλονίκης, το «Δωμάτιο με Θέα» και το «Πράσινο Δωμάτιο».
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στεγάζεται στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι της πόλης. Σκοπός του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Στον χώρο του Μουσείου στεγάζεται η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη.
Από το 2019, έχει αποδοθεί στο Φεστιβάλ η Αποθήκη Γ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί ως κέντρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ο Οργανισμός διαχειρίζεται, επίσης, τις αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης» και «Σταύρος Τορνές» στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.