Το Φιλιππείο, σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν κυκλικός περίστυλος ναός με κίονες πάνω σε κυκλική μαρμάρινη κρηπίδα με τρία σκαλοπάτια. Υπήρχαν δεκαοκτώ ιωνικοί κίονες με βάσεις απλού αττικού ιωνικού ρυθμού που πάνω τους στηρίζεται πώρινος ιωνικός θριγκός, ενώ στο εσωτερικό του σηκού, περιμετρικά, υπήρχαν εννέα κορινθιακοί ημικίονες[2] και ημικυκλικό βάθρο, όπου τοποθετήθηκαν 5 χρυσελεφάντινα αγάλματα της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας.[3] Η κορυφή της στέγης κατέληγε σε κεφάλι παπαρούνας[4] που συγκρατούσε όλες τις δοκούς και ήταν καλυμένη με μαρμάρινα κεραμίδια[2]. Οι Γερμανοί αρχαιολόγοι κατατάσσουν την εσωτερική του αίθουσα στον ιωνικό ρυθμό. Το επιστύλιο και η ζωφόρος είναι από ένα ενιαίο μάρμαρο. Η σίμη είναι μαρμάρινη, διακοσμημένη με λεοντοκεφαλές.
Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε από τον Φίλιππο Β' μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στον Δία. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε από τον γιο του, Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος πρόσθεσε στο εσωτερικό του ναού χρυσελεφάντινα αγάλματα, φιλοτεχνηθέντα από τον γλύπτη Λεωχάρη, που απεικόνιζαν μέλη της οικογένειάς του. Το μνημείο, εκτός από αναθηματικό χαρακτήρα είχε και λατρευτικό, αφού χρησιμοποιήθηκε για τη λατρεία της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας[2].
[20.9]...Το Μητρώο βρίσκεται μέσα στην Άλτη, όπως και το κυκλικό χτίσμα που ονομάζεται Φιλιππείο• στην κορυφή του Φιλιππείου υπάρχει χάλκινη υποδοχή που συνδέει τα δοκάρια.
[20.10] Αυτό το οίκημα βρίσκεται αριστερά της εξόδου που είναι δίπλα από το Πρυτανείο και είναι κτισμένο με πλίνθους ψημένες και περιστοιχισμένο από κίονες. Το έκτισε ο Φίλιππος μετά την υποχώρηση της Ελλάδας στη Χαιρώνεια. Εδώ υπάρχουν ανδριάντες του Φιλίππου και του Αλέξανδρου, καθώς και του Αμύντα, πατέρα του Φιλίππου. Είναι όλα χρυσελεφάντινα έργα του Λεωχάρη, όπως και οι εικόνες της Ολυμπιάδας και της Ευρυδίκης.