Φρίντριχ Γκίντσελ

Φρίντριχ Γκίντσελ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Friedrich Karl Ginzel (Γερμανικά)
Γέννηση23  Φεβρουαρίου 1850[1]
Λίμπερετς[1]
Θάνατος29  Ιουνίου 1926[1]
Βερολίνο[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[2][3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος

Ο Φρίντριχ Καρλ Γκίντσελ (γερμανικά: Friedrich Karl Ginzel‎‎, 26 Φεβρουαρίου 185029 Ιουνίου 1926) ήταν αυστριακός αστρονόμος[4][5], τα έργα του οποίου στην αρχαία χρονογραφία και τα ημερολόγια των αρχαίων ήταν αποδεκτά ως κορυφαία στον τομέα τους και θεωρούνται έργα αναφοράς.

Γεννήθηκε στο Ράιχενμπεργκ της Βοημίας, το σημερινό Λίμπερετς της Τσεχίας. Αρχικά ασχολήθηκε με τις τροχιές κομητών, στη συνέχεια με την κίνηση της Σελήνης και αργότερα έγινε ειδικός στα θέματα των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, κάτι που τον οδήγησε στη μελέτη της χρονολογίας των αρχαίων, δεδομένου ότι οι εκλείψεις καταγραφόταν πάντα ως σημαντικά γεγονότα. Από τη δραστηριότητά του αυτή προέκυψαν σημαντικά έργα του, τα «Εγχειρίδια Μαθηματικής και Τεχνικής Χρονογραφίας» (Handbuch der mathematischen und technischen Chronologie - χρησιμοποιείται ο όρος chronologie ο οποίος στα ελληνικά αποδίδεται καλύτερα ως χρονογραφία ή χρονογράφηση), στην αρχαία χρονογραφία και τα ημερολόγια των αρχαίων λαών.

Ο πρώτος τόμος αφορά χρονογραφία των Βαβυλωνίων, Αιγυπτίων, Μωαμεθανών, Περσών, Ινδών, Νοτιοασιατών, Κινέζων,Ιαπώνων και Κεντροαμερικανών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον δεύτερο τόμο που αφορά την Εβραϊκή, πρωτόγονων λαών, Ελληνική και Ρωμαϊκή χρονογραφία, είναι ο κατάλογος για τους επώνυμους άρχοντες της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί έργο αναφοράς, όπως και πολλοί άλλοι πίνακες του έργου του. Στον τρίτο του τόμο βρίσκεται η χρονογραφία Μακεδόνων, Μικρασιατών, Συρίας, Γερμανών και Κελτών, του Μεσαίωνα, των Βυζαντινών και των Ρώσων, Αρμενίων, Κοπτών, Αβυσσηνίων, της σύγχρονης εποχής.

Ο Γκίντσελ πέθανε στο Βερολίνο.