Χάλεντ Μασάλ

Χάλεντ Μασάλ
Ο Χάλεντ Μασάλ
Ένας εκ των ηγετών της Χαμάς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση28 Μαΐου 1956 (1956-05-28) (68 ετών)
ΚατοικίαΔαμασκός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χάλεντ Μασάλ, μερικές φορές αναφέρεται ως Χάλεντ Μασάαλ (αραβική γλώσσα: خالد مشعل) (28 Μαΐου 1956) είναι ένας εκ των ηγετών της Χαμάς. Τον έχουν ονομάσει «πολιτικό ηγέτη» της οργάνωσης και ηγέτη του συριακού τμήματος της Χαμάς. Κατοικεί στη Δαμασκό.

Απόπειρα δολοφονίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1997, ο Μασάλ υπήρξε στόχος δολοφονικής απόπειρας της ισραηλινής Μοσάντ, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δέκα πράκτορες της Μοσάντ με καναδικά διαβατήρια μπήκαν στην Ιορδανία, όπου έμενε ο Μασάλ και του έκαναν ένεση με μία τοξική ουσία. Την εποχή της δολοφονικής απόπειρας ο Μασάλ θεωρείτο επικεφαλής του ιορδανικού τμήματος της Χαμάς.

Οι ιορδανικές αρχές ανακάλυψαν την απόπειρα δολοφονίας και συνέλαβαν δύο από τους πράκτορες της Μοσάντ. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Χουσεΐν, απαίτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραδώσει το αντίδοτο του δηλητηρίου, και αρχικά ο Νετανιάχου αρνήθηκε. Καθώς το περιστατικό έπαιρνε μεγαλύτερη πολιτική διάσταση, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον παρενέβη και ανάγκασε τον Νετανιάχου να παραδώσει το αντίδοτο. Το περιστατικό αυτό έκανε τον Κλίντον να πει για τον Νετανιάχου «Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτόν τον άνθρωπο. Είναι απίθανος».[1]

Οι ιορδανικές αρχές αργότερα απελευθέρωσαν τους πράκτορες της Μοσάντ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, ιδρυτή και «πνευματικού ηγέτη» της Χαμάς, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινή φυλακή.

Τον Αύγουστο του 1999, πιθανώς λόγω πίεσης από την κυβέρνηση Κλίντον, η ιορδανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Μασάλ, εν όψει επίσκεψης στη χώρα της τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.[2]

Εκπροσωπώντας τη Χαμάς διεθνώς

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβρη του 2000, ο Μασάλ θεωρείται ότι συναντήθηκε με τον τότε πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλλάχ, για να συζητήσουν το παλαιστινιακό ζήτημα, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Μουσουλμανικής Νεολαίας στο Ριάντ. Το αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης είναι άγνωστο. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, υποτιθέμενα έγγραφα της Χαμάς τα οποία ανακαλύφθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας περιέγραφαν τη συνάντηση ως «υπέροχη».[3] Ο Μασάλ χρίστηκε το πιο υψηλόβαθμο πρόσωπο στη Χαμάς μετά τη δολοφονία του σεΐχη Άχμεντ Γιασίν.

Ο Μασάλ ήταν ηχηρός κριτής του τέως προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, αρνούμενος συχνά να υπακούσει σε εντολές της Παλαιστινιακής Αρχής που αφορούσαν σε εκεχειρία με το Ισραήλ. Παρέστη στην κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ στο Κάιρο, στις 12 Νοεμβρίου 2004. Στις 9 Δεκεμβρίου 2005, ο Μασάλ απευθυνόμενος σε ένα πλήθος στη Δαμασκό, πάνω στο ζήτημα της άτυπης εκεχειρίας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία θα έληγε στο τέλος του έτους, είπε πως: «Δεν θα προχωρήσουμε σε νέα εκεχειρία και ο λαός μας προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο σύγκρουσης».

Μιλώντας από τη Δαμασκό, στις 29 Ιανουαρίου 2006, μετά την αναπάντεχη νίκη της Χαμάς στις εκλογές για το νομοθετικό συμβούλιο, δήλωσε πως η Χαμάς δε σκοπεύει να αφοπλιστεί. Είπε πως η Χαμάς ήταν έτοιμη να «ενώσει τα όπλα των παλαιστινιακών πολιτικών πτερύγων, με ομοφωνία των Παλαιστίνιων, και να σχηματίσει ένα στρατό όπως κάθε ανεξάρτητου κράτους... έναν στρατό που προστατεύει το λαό μας ενάντια στην επιθετικότητα».

Το Μάρτιο του 2006, ο Μασάλ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία κάλεσε τη Χαμάς να μεταμορφωθεί σε αμιγώς πολιτική οργάνωση, να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Ο Μασάλ αρνήθηκε συμβιβασμό πάνω στο πρόγραμμα της Χαμάς, το οποίο απαιτεί την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.

  1. «CNN - Netanyahu in spotlight as assassination plot unravels - Oct. 5, 1997». web.archive.org. 27 Ιανουαρίου 1999. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2023. 
  2. «BBC News | Monitoring | Reaction to Hamas crackdown». news.bbc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2023. 
  3. «Haaretz - Article». web.archive.org. 22 Σεπτεμβρίου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2023.