Χλωριούχος υφυδράργυρος

Ο Χλωριούχος υφυδράργυρος είναι χημική ένωση χλωρίου και μονοσθενούς υδραργύρου με χημικό τύπο Hg2Cl2. Είναι επίσης γνωστό ως καλομέλας (μορφή ορυκτού).

Το όνομα καλομέλας πιστεύεται ότι προέρχεται από την ελληνικές λέξεις καλός, όμορφος, και μέλας μαύρος. Το όνομα αυτό (κάπως περίεργο για μία λευκή ένωση) είναι πιθανώς εξαιτίας της χαρακτηριστικής του ασύμμετρικής αντίδρασης με αμμωνία, η οποία δίνει ένα εντυπωσιακό μαύρο χρώμα, λόγω της διασποράς του λεπτού μεταλλικού υδραργύρου που σχηματίζεται. Είναι επίσης γνωστό και ως ο υδράργυρος κόρνα ή υδράργυρος κέρατο. Ο Καλομέλας χρησιμοποιείται ως καθαρτικό και απολυμαντικό, καθώς και στη θεραπεία της σύφιλης, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Καλομέλας

Ο χλωριούχος υφυδράργυρος έγινε δημοφιλής θεραπεία για μία ποικιλία από φυσικές και διανοητικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της ηλικίας της "ηρωικής ιατρικής". Χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς στην Αμερική, σε όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, καθώς και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, για να κάνει τους ασθενείς να αναμασούν και να απελευθερωθεί το σώμα τους από τις «ακαθαρσίες». Ο Benjamin Rush, ένας φημισμένος γιατρός της αποικιοκρατίας από τη Φιλαδέλφεια και ένας από αυτούς που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ήταν ιδιαίτερα γνωστός υπέρμαχος του υδραργύρου στην ιατρική και ως γνωστόν χρησιμοποιούσε τη θεραπεία καλομέλανος για τους πάσχοντες από κίτρινο πυρετό κατά τη διάρκεια της επιδημίας του στην πόλη το 1793.

Ο χλωριούχος υφυδράργυρος είναι τοξικός, παρόλο που λόγω της χαμηλής διαλυτότητάς του στο νερό, είναι γενικά λιγότερο επικίνδυνη από τη δισθενή μορφή του διχλωριούχου υδραργύρου (χημικός τύπος:HgCl2. Χρησιμοποιείται στην ιατρική ως διουρητικό και καθαρτικό στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του 1830 μέσω της δεκαετίας του 1860.

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καλλυντικά προϊόντα όπως σαπούνια και κρέμες ελάφρυνσης δέρματος, αλλά αυτά τα προϊόντα χαρακτηρίζονται πλέον παράνομα για παραγωγή ή εισαγωγή σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.