Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το Χρηματιστήριο ναύλων Λονδίνου (Baltic Exchange ή Baltic Mercantile and Shipping Exchange), το κοινώς λεγόμενο Μπάλτικ ή Μπόλτικ, θεωρείται ως η βασική παγκόσμια οργανωμένη αγορά ναύλων με τόσο ανεπτυγμένο κύρος ώστε να συγκεντρώνει το 90% των δια θαλασσίων μεταφορών εμπορευμάτων. Βρισκόταν στη διεύθυνση 24–28 St Mary Axe, Λονδίνο, έως ότου το κτίριο καταστράφηκε από βόμβα το 1992, και τώρα βρίσκεται στην 38 St Mary Axe. Διαθέτει περαιτέρω γραφεία στην Ευρώπη, σε όλη την Ασία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Μπόλτικ ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στο Λονδίνο με βασικά ιδρυτικά στελέχη και μετόχους τους Stephen Ralli και Michael Rodocanachi, οι οικογένειες των οποίων ανήκαν στην Χιώτικη διασπορά.[1] Σήμερα το Baltic Exchange αριθμεί περί τα 600 μέλη, ναυλομεσίτες (brokers) που διατηρούν ως έμβλημά τους την αρχή:«ο λόγος μας συμβόλαιο» ('Οur word our bond").[2]
Παλαιότερα, στη μεγάλη αίθουσα, την γνωστή ως φλορ (floor) του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Baltic Exchange στο City του Λονδίνου συναντιώνταν μεσίτες που εκπροσωπούσαν φορτωτές - ναυλωτές και τους πλοιοκτήτες - εκαναυλωτές για την διαπραγμάτευση ναυλώσεων που μ΄ αυτό τον τρόπο καθίστατο απλή και γρήγορη. Στις μέρες μας όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω τηλεφώνου ή/και μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το χρηματιστήριο είναι η πηγή πληροφοριών για όλη την αγορά και δημοσιεύει επτά ημερήσιους δείκτες που αποτελούνται από μια γκάμα δρομολογίων υγρού και ξηρού φορτίου χρονοναύλωσης και ταξιδιών με χρονομέτρηση:
Λαμβάνοντας υπ΄ όψη το γεγονός ότι μέσα στο "Baltic" συνάπτεται ακόμη και πέραν του 90% των ναυλώσεων παγκοσμίως, τούτο και μόνο, επιτρέπει στο Λονδίνο να διατηρεί τον ρόλο του σημαντικότερου ναυτιλιακού κέντρου του κόσμου.
Τον Απρίλιο του 2018, το Χρηματιστήριο ναύλων Λονδίνου ανακοίνωσε έναν παγκόσμιο δείκτη εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται Freightos Baltic Index (FBX)[3] σε συνεργασία με την Freightos. Οι αξιολογήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ξεκίνησαν το 2019.[4]