آرامگاه آصف‌خان

آرامگاه آصف خان
Tomb of Asif Khan
مقبره آصف خان
مقبره آصف خان به دلیل مصالح ساختمانی گرانبها در دوره سیک غارت شد.[۱][۲]
آرامگاه آصف‌خان در Lahore واقع شده
آرامگاه آصف‌خان
موقعیت در Lahore
آرامگاه آصف‌خان در پاکستان واقع شده
آرامگاه آصف‌خان
آرامگاه آصف‌خان (پاکستان)
خطای لوآ در پودمان:Mapframe در خط 385: attempt to perform arithmetic on local 'lat_d' (a nil value).
مختصات
مکانلاهور، پنجاب، پاکستان، پاکستان
گونهآرامگاه یادمانی
موادآجر در اصل با سنگ مرمر و ماسه سنگ قرمز روکش شده‌است.
آغاز ساخت۱۶۴۱
پایان ساخت۱۶۴۵

آرامگاه آصف خان (اردو: مقبره آصف خان) آرامگاه یادمانی از قرن هفدهم است که در باغ شهدارا، در شهر لاهور، پنجاب واقع شده‌است. این بنا برای دولتمرد امپراتوری گورکانی هند میرزا حسن آصف‌خان، با عنوان آصف خان ساخته شده‌است. آصف خان برادر نورجهان و برادر داماد امپراتور مغول جهانگیرشاه بود.[۳] مقبره آصف خان در مجاورت آرامگاه جهانگیر و در نزدیکی مقبره نور جهان واقع شده‌است. آرامگاه آصف خان در یک سبک معماری آسیای مرکزی،[۴] و معماری پارسی به سبک چارباغ ساخته شده بود.[۵]

زمینه

[ویرایش]
عکس تاریخی مقبره، گرفته شده در سال ۱۸۸۰

آصف خان برادر امپراتور نور جهان و پدر ارجمند بانو بیگوم بود که به اسم ممتاز محل وصیت نامه شاه جهان شناخته می‌شد. در سال ۱۶۳۶، وی به عنوان خان و فرمانده کل ارتقاء یافت و یک سال بعد فرماندار لاهور شد. آصف خان در ۱۲ ژوئن ۱۶۴۱ در نبرد با نیروهای شورشی رجا جگات سینگ درگذشت؛ و مقرر گردید که مقبره وی در مجتمع آرامگاه شهدآرا باغ در لاهور توسط شاه جهان ساخته شود.

تاریخ

[ویرایش]

امپراتور شاه جهان پس از درگذشت خان در سال ۱۶۴۱، آرامگاه را ساخت. به گفته عبدالحمید لاهوری، نویسنده پادشاهنامه، این آرامگاه به مدت ۴ سال تا سال ۱۶۴۵ با هزینه ۳۰۰۰۰۰ روپیه در دست ساخت بود.[۱] این مقبره به‌طور مستقیم در غرب مقبره جهانگیر ساخته شده‌است و یک محور با مقبره جهانگیر تشکیل شده‌است که توسط اکبری سارای قطع شده‌است.[۲]

در زمان حکومت امپراتوری سیک مقبره به شدت آسیب دیده‌است. گفته می‌شود که اولین قوانین سیک لاهور، گجار سینگ، لاها سینگ و سابا سینگ به مقبره آسیب رسانده‌اند و انجیر معابد بزرگی را در کنار حرم کاشته‌اند که مانع دیدن نمای آن می‌شود.[۲] درختان در دوره استعمار انگلیس برداشته شدند.

طرح

[ویرایش]

مقبره با طرحی هشت ضلعی کاملاً از آجر ساخته شده‌است و در مرکز یک چهار ضلع بزرگ قرار دارد که از هر طرف ۳۰۰ متر فاصله دارد.[۲] مقبره روی یک سازه کبوترخانه‌مانند قرار دارد که ۳ فوت و ۹ اینچ نسبت به باغ بالاتر از سطح قرار گرفته‌است. هر طرف هشت ضلعی ۳۸ فوت ۸ اینچ اندازه دارد.

معماری

[ویرایش]

نمای بیرونی

[ویرایش]

در زمان ساخت آن، مقبره به ذکر برخی از بهترین نمونه‌های هنرهای ساختمانی و صنایع دستی اشاره شده‌است.[۲] نمای بیرونی در اصل با سنگ مرمر آراسته شده‌است. کفها نیز با سنگ مرمر تزئین شده و با سنگهای قیمتی تزئین شده‌است.[۶]

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ Latif, Syad Muhammad (1892). Lahore: Its History, Architectural Remains and Antiquities: With an Account of Its Modern Institutions, Inhabitants, Their Trade, Customs, &c. New Imperial Press.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ ۲٫۳ ۲٫۴ "Tomb of Asif Khan" (PDF). Global Heritage Fund. Retrieved 13 September 2017.
  3. Chaudhry, Nazir Ahmad (2000). Lahore. Sang-e-Meel Publications. ISBN 9789693510478. Retrieved 13 September 2017.
  4. Ihsan, Nadiem (2005). Gardens of Mughal Lahore. Sang-e-Meel Publications.
  5. "Tombs of Jahangir, Asif Khan and Akbari Sarai, Lahore". World Heritage Centre. UNESCO. {{cite web}}: Missing or empty |url= (help)
  6. Usman, Ali (2009-05-25). "Asif Khan's tomb restored on canvas". Daily Times. Archived from the original on 2014-08-14. Retrieved 2013-12-03.

پیوند به بیرون

[ویرایش]