اجسام وایبل-پالاد (به انگلیسی: Weibel–Palade bodies) ریزدانههای ذخیرهسازی در درون سلولهای لایه درونرگی هستند که سطح درونی رگهای خونی و قلب را میپوشانند. این اجسام کوچک محل نگهداری و ذخیرهسازی دو مادهٔ مهم هستند: عامل فون ویلبراند و پی-سلکتین. بدین ترتیب اجسام وایبل-پالاد نقش دوگانهای در خونایستی و التهاب ایفا میکنند.[۱]
اجسام وایبل-پالاد نخستین بار توسط کالبدشناس سوئیسی ایوالد وایبل و فیزیولوژیست رومانیایی جرج امیل پالاده در سال ۱۹۶۴ میلادی توصیف شد.[۲] جرج امیل پالاده در سال ۱۹۷۴ میلادی بابت مشارکتهایش در درک نحوهٔ عملکرد اندامکها در سلول برندهٔ جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد.
دو مادهٔ مهم در درون اجسام وایبل-پالاد ذخیره میشوند. اولی عامل فون ویلبراند (vWF) است که یک پروتئین پیچیدهاست که نقش مهمی در انعقاد خون ایفا میکند.[۳] ذخیرهٔ پلیمرهای عامل فون ویلبراند، به این ساختارهای لیزوزومی تخصصیشده، شکلی دراز و کشیده و ظاهری مخطط در زیر میکروسکوپ الکترونی میدهد.[۴] ماده دوم، پی-سلکتین است[۵][۶] که نقش مهمی در توانایی لایه درونرگی ملتهب در بهکارگیری گلبولهای سفید عبوری دارد و منجر به تراگذری این گلبولها از جدار رگ و ورود آنها به محل آسیبدیده یا عفونت میشود.
علاوه بر دو مادهٔ فوق، اینترلوکین ۸، CCL26، اندوتلین، آنژیوپویتین، استئوپروتگرین، کوفاکتور پیسلکتین CD63/lamp3[۷] و آلفا-۱٬۳-فوکوزیلترانسفراز ۶ نیز در این اجسام ذخیره میشود.
اجسام وایبل-پالاد منبع اصلی عامل فون ویلبراند هستند و ریزدانههای آلفای پلاکتها حاوی ذخیرهٔ اندکی از این ماده هستند.
اهمیت اجسام وایبل-پالاد زمانی بیشتر مشخص میشود که ژنهای عامل فون ویلبراند (vWF) دچار جهش میشوند. این موضوع یکی از دلایل شایع بروز بیماری فونویلبراند است که میزان شیوع آن ۱٪ است و خونریزیهای طولانی و متفاوت در بافتهای جلدی-مخاطی ایجاد میکند. «بیماری فونویلبراند نوع ۳» یک بیماری خونریزیدهندهٔ شدید مشابه هموفیلی نوع A یا B است. عامل فون ویلبراند در فرایند اولیهٔ خونایستی شرکت دارد و وظیفهاش بهکارگیری پلاکتها در محل آسیبدیدگی است. این ماده همچنین در خونایستی ثانویه نیز دخالت دارد و همچون یک شپرون برای فاکتور هشت انعقاد خون عمل میکند.
{{cite book}}
: Unknown parameter |name-list-format=
ignored (|name-list-style=
suggested) (help)