حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست (ترکیه)

حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست

Marksist-Leninist Komünist Partisi
نام (انگلیسی)Marxist–Leninist Communist Party
کوته‌نوشتم.ل.ک.پ MLKP
ادغام ازحزب کمونیست ترکیه/مارکسیست-لنینیست - جنبش
جنبش کارگران کمونیست ترکیه
حزب کمونیست ترکیه/مارکسیست-لنینیست (سازمان بازسازی)
شاخه جوانانسازمان جوانان کمونیست
شاخۀ زنانسازمان زنان کمونیست
شاخۀ مسلحنیروهای مسلح محرومان و ستمدیدگان
مرام سیاسیکمونیسم
مارکسیسم-لنینیسم
ضد تجدیدنظرطلبی
خوجه‌ایسم
وابستگی ملیجنبش انقلاب متحدانۀ خلق‌ها[۱]
وابستگی بین‌المللیکمیته هماهنگی بین‌المللی احزاب و سازمان‌های انقلابی
یگان آزادی بین‌المللی
وبگاه

حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست یا م.ل.ک.پ (به ترکی: Marksist-Leninist Komünist Partisi, MLKP) یک حزب زیرزمینی کمونیست با گرایش خوجه‌ایستی در کشور ترکیه است.

این حزب در سال ۱۹۹۴ تأسیس شد و از سال ۲۰۱۲ در انقلاب روژاوا مشارکت داشته‌است.

تاریخچه

[ویرایش]

حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست در سپتامبر ۱۹۹۴ از اتحاد دو حزب کمونیست ترکیه/مارکسیست-لنینیست - جنبش (TKP/ML-Hareketi) و جنبش کارگران کمونیست ترکیه (TKİH) شکل گرفت. در این میان حزب کمونیست ترکیه/مارکسیست-لنینیست - جنبش جریان بزرگ‌تری بود.هر دو گروه به اردوگاه طرفداران حزب کار آلبانی تعلق داشتند. فرآیند وحدت و مذاکرات بین دو گروه از ۱۹۸۹ آغاز شده‌بود. حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست در ابتدا خود را حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست-تأسیس نامید.

در سپتامبر ۱۹۹۵ و در زمان برگزاری نخستین کنگرۀ حزب، حزب کمونیست ترکیه/مارکسیست-لنینیست (سازمان بازسازی) (TKP/ML (YİÖ)) نیز در این حزب ادغام شد و نام حزب نیز به حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست (م.ل.ک.پ) تغییر داده‌شد. پس از مدتی و در همان سال انشعابی اتفاق افتاد و حزب کمونیست - سازمان بازسازی (KP-İÖ) شکل گرفت.

حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست توسط واحد عملیات و ضدتروریسم ادارۀ عمومی امنیت حکومت ترکیه به عنوان یک سازمان تروریستی فعال شناخته شده‌است.[۲] در جریان تحقیقات پروندۀ ارگنکون ادعا شد که ارگنکون قصد داشته کنترل حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست و همچنین حزب کارگران کردستان را در دست بگیرد.[۳] [۴] رد آن تحقیقات ادعا شد که شماره سریال نارنجک دستی که از ستوان سرهنگ مصطفی دونمز کشف شده با نارنجکی که حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست استفاده می‌کرده یکی بوده‌است.[نیازمند منبع]

سازمان

[ویرایش]

شاخۀ جوانان حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست با نام سازمان جوانان کمونیست (Komünist Gençlik Örgütü, KGÖ) شناخته می‌شود.

حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست دارای یک شاخۀ مسلح است که نیروهای مسلح محرومان و ستمدیدگان (Fakirlerin ve Ezilenlerin Silahlı Kuvvetleri, FESK) نامیده می‌شود. این گروه در جریان بمب‌گذاری در هتل هیلتون بسفر استانبول محل برگزاری نشست ناتو در استانبول در سال ۲۰۰۴ به لحاظ بین‌المللی مورد توجه قرار گرفت که در جریان آن ۴ نفر کشته‌شدند.[۵] در آوریل ۲۰۱۵ اعلام شد که حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست یک مرکز دائمی آموزش نظامی در مناطق تحت کنترل حزب کارگران کردستان در کوه‌های کردستان عراق تأسیس کرده‌است.[۶] نیروهای مسلح محرومان و ستمدیدگان در ژوئیۀ ۲۰۱۵ تلاش کردند تا به گروه رسانه‌ای استار حمله کنند.[۷]

حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست سه نشریه منتظر می‌کند: نشریۀ آتِلِم (به معنای جهش) و سپس یَنی آتِلِم (به معنای جهش نو) که یک بولتن خبری روزانه است؛ نظریۀ پارتی‌نین سَسی (به معنای صدای حزب) که نشریه‌ای حزبی است؛ و تئوریده دوغرولتو (به معنای گرایش تئوریک) که نشریه‌ای نظری-سیاسی است.[۸] شمارۀ ۲۶ تئوریده دوغرولتو در سال ۲۰۰۶ منتشر شده‌است.[۹]

منابع انسانی

[ویرایش]

واحد عملیات و ضدتروریسم ادارۀ عمومی امنیت حکومت ترکیه بر روی پرونده‌های افراد محکوم به عنوان تروریست تحت قوانین ترکیه شامل ۸۲۶ مبارز از حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست و سه سازمان چپ‌گرای فعال دیگر تحقیق را به انجام رسانده‌است که بر اساس آن ۶۵٪ از اعضا سنی بین ۱۴ تا ۲۵ سال، ۱۶/۸٪ بین ۲۵ تا ۳۰ سال و ۱۷/۵٪ نیز سنی باتر از ۳۰ سال داشته‌اند. دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها ۲۰/۴٪ از اعضا، دانش‌آموختگان دبیرستان‌ها ۳۳/۵٪، دانش‌آموختگان مدارس راهنمایی ۱۴٪ و مدارس ابتدایی ۲۹/۹ درصد از اعضا را تشکیل می‌داده‌اند و ۱/۹٪ هم بی‌سواد بوده‌اند، در حالی که این نمونه‌گیری افراد باسواد غیرفارغ‌التحصیل را شامل نشده‌است.[۱۰]

شرکت در جنگ داخلی سوریه

[ویرایش]

بر اساس گزارش‌های متعدد حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست از سال ۲۰۱۲ افرادی را به صورت داوطلب به سوریه فرستاده تا در کنار یگان‌های مدافع خلق (ی.پ.گ) در روژاوا علیه داعش مبارزه کنند. تا فوریۀ ۲۰۱۵ دست‌کم چهار تن از این مبارزان در این درگیری‌ها کشته شده‌اند که یک نفر در جریان نبرد سری‌کانی و سه نفر دیگر در محاصرۀ کوبانی بوده‌است. حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست همچنین اعلم کرده که قصد دارد به سیاق تیپ‌های بین‌المللی معروفی که در جنگ داخلی اسپانیا در جهت جمهوری دوم اسپانیا مبارزه می‌کردند، یک بریگاد بین‌المللی چپ‌گرا در درون نیروهای دفاع از خلق تشکیل بدهد.[۱۱] حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست در اواخر ژانویۀ ۲۰۱۵ ویدئویی منتشر کرد که چندین مبارز داوطلب کمونیست اسپانیایی‌زبان و آلمانی‌زبان از اروپا را نشان می‌داد که به صفوف این حزب در کانتون جزیره پیوسته بودند.[۱۲] در مارس ۲۰۱۵ ایوانا هوفمان یک عضو حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست که ملیت آلمانی داشت و از مادری آلمانی و پدری اهل توگو به دنیا آمده‌بود،[۱۳] در جریان مبارزه علیه دولت اسلامی عراق و شام (داعش) کشته‌شد.[۱۴] همچنین زکی گوربوز، مسئول حزب مارکسیست لنینیست کمونیست ترکیه در سوریه طی عملیاتی توسط نیرو‌های ترکیه هدف قرار گرفت.[۱۵]

حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست شاخه‌ای سیاسی تأسیس کرده که در مناطق تحت کنترل نیروهای دفاع از خلق فعالیت می‌کند و حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست (روژاوا) نامیده می‌شود.[۱۶] [۱۷]

مبارزان حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست همچنین در جریان عملیات سنجار در دسامبر ۲۰۱۴ که پس از حملۀ داعش به مردم ایزدی در شنگال انجام شد، به نیروهای حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) پیوستند که در شمال عراق از مردم ایزدی دفاع می‌کردند.</ref> [۱۸]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

پیوند به بیرون

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. آژانس خبری فرات: جنبش انقلاب متحدانۀ خلق‌ها با هدف مبارزۀ مشترک تأسیس شد (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۱۲ مارس ۲۰۱۶؛ آرشیوشده در ۱۴ مارس ۲۰۱۶؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  2. واحد عملیات و ضدتروریسم ادارۀ عمومی امنیت: سازمان‌های تروریستی عمده‌ای که هنوز در ترکیه مشغول فعالیت هستند (به ترکی)؛ آرشیوشده در ۱۴ ژانویۀ ۲۰۱۳؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  3. بیانت: ارگنکون ارتباطاتی را با پ.ک.ک و حزب مارکسیست-لنینیست آشکار می‌کند (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۲۷ مارس ۲۰۰۹؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  4. اودا تی‌وی: ارگنکون با اعتراض ناتو برمی‌گردد (به ترکی)؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  5. چاینا دیلی: بمب‌گذاری در نشست ناتو و بوش در ترکیه (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۲۶ ژوئن ۲۰۰۴؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  6. آژانس خبری اَتکین: جان فرماندأ م.ل.ک.پ: شیوۀ زندگی گریلایی پیش روی ماست (به ترکی)، نوشته‌شده در ۲۷ آوریل ۲۰۱۵؛ آرشیوشده در ۱۹ اکتبر ۲۰۱۷؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  7. دیلی صباح: تلاش برای بمب‌گذاری در گروه رسانه‌ای استار ترکیه به دنبال سخنرانی دمیرتاش رهبر حزب دموکراتیک خلق‌ها (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۲۴ ژوئیۀ ۲۰۱۵؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  8. براود لِفت: احزاب چپ‌گرای کشورهای جهان: ترکیه (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۳۱ اوت ۲۰۰۴؛ آرشیوشده در ۳۰ ژوئیۀ ۲۰۱۳؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  9. تئوریده دوغرولتو: شمارۀ ۲۶ (به ترکی)، نوشته‌شده در مه و ژوئن ۲۰۰۶؛ آرشیوشده در ۱۸ مه ۲۰۰۸؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  10. ای‌یی بیلگی: چه کسی عضو کدام سازمان غیرقانونی است؟ (به ترکی)، نوشته‌شده در ۲۵ دسامبر ۲۰۰۷؛ آرشیوشده در ۲۲ مارس ۲۰۱۶؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  11. آژانس خبری فرات: تدارک برای بریگاد بین‌المللی در روژاوا (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۲۸ ژانویۀ ۲۰۱۵؛ آرشیوشده در ۱۱ فوریۀ ۲۰۱۵؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  12. آژانس خبری اَتکین: انقلابیون انترناسیونالیست: ما به هر زبانی از انقلاب دفاع می‌کنیم (به ترکی)، نوشته‌شده در ۲۸ ژانویۀ ۲۰۱۵؛ آرشیوشده در ۵ ژوئیۀ ۲۰۱۵؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  13. دِر وِستن: پدر ایوانا مبارز دیسبورگی کشته‌شده شوکه شده‌است (به آلمانی)، نوشتۀ سارا اویل، نوشته‌شده در ۱۲ مارس ۲۰۱۵؛ بایگانی‌شده در ۱۱ ژوئن ۲۰۱۸ توسط Wayback Machine بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  14. الجزیره: زن آلمانی در مبارزه علیه داعش در سوریه کشته‌شد (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۹ مارس ۲۰۱۵؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  15. AGENCY، خبرگزاری صدا و سیما | IRIB NEWS (۱۴۰۱/۱۰/۱۶ - ۱۳:۰۷). «هدف قرار گرفتن مسئول حزب مارکسیست لنینیست کمونیست ترکیه». fa. دریافت‌شده در 2024-07-14. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  16. آژانس خبری فرات: حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست ۲۵مین سالگرد خود را در کوبانی جشن گرفت (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۸؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  17. آژانس خبری فرات: حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست (روژاوا) سالگرد انقلاب ۱۹ ژوئیۀ روژاوا را جشن می‌گیرد (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۱۹ ژوئیۀ ۲۰۱۸؛ آرشیوشده در ۱۸ فوریۀ ۲۰۱۹؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.
  18. آژانس خبری فرات: مبارز حزب کمونیست مارکسیست-لنینیست: ما تا آزاد شدن شنگال در جبهه خواهیم بود (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۲۹ دسامبر ۲۰۱۴؛ آرشیوشده در ۲۸ ژانویۀ ۲۰۱۵؛ بازدید در ۲۲ ژوئیۀ ۲۰۲۱.