قشر بینایی ناحیههایی از قشر مغز در لوب پسسری است که اطلاعات بینایی را پردازش میکنند.
مرکز اساسی قشر بینایی در لوب پس سری قرار دارد. ورودی حسی که از چشمها منشأ میگیرد از لوب زانویی جانبی در نهنج گذشته و سپس به این قسمت میرسد. ناحیه ای از قشر بینایی که ورودی حسی را از لوب زانویی جانبی دریافت میکند، قشر بینایی اولیه است که به عنوان ناحیه بینایی 1 (V1)، ناحیه ۱۷ برودمن یا قشر شیاردار نیز شناخته میشود. نواحی بیششیاردار مشتملند بر نواحی بینایی ۲، ۳، ۴، و ۵ (همچنین به عنوان V2، V3، V4، و V5، یا ناحیه ۱۸ برودمن و کل ناحیه ۱۹ برودمن نیز شناخته میشود).
کورتکس بینایی اطلاعات خود را از هسته زانویی جانبی تالاموس دریافت میکند و به ناحیه بینایی اصلی (کورتکس مخطط) میفرستد. اطلاعات فضایی دریافتی از این ناحیه نظم و ترتیب خود را حفظ میکنند و این کورتکس نقشه برداری رتینوتاپیک اختصاصی دارد که فاکتور درشت نمایی کورتیکال نامیده میشود به گونه ای که هر میلیمتر از کورتکس مخطط مختص به به یک درجه از ۱۸۰ درجه میدان دید میباشد. اطلاعات دریافتی از ناحیه لکه زرد شبکیه به دلیل اهمیت بالای آن در تشخیص حساسیت به رنگ و دقت بالای آن در دید مستقیم، در نواحی گسترده تری از قشر بینایی پردازش میشوند. ، نورون های نواحی خلفی (ناحیه V1) به محرک های ساده تر واکنش نشان میدهند در حالی که نواحی فراتر از آن (مثل V2) به ویژگی های بیشتر محرک مانند رنگ، بافت، طول و عرض محرک، جهت و در مسیر حرکتی اشیا فعال میشوند و برخی نواحی عمیق تر بینایی در لوب گیجگاهی زیرین فقط در صورت دیدن محرک های پیچیده فعال میشوند (چهره، حروف الفبا، برخی حرکات دست).[۱]
میدان دید دریافتی سلولی، یک ناحیه در فضای دید شخص میباشد که سلول های های فوتورسپتور به آن حساس هستند. سلول های ناحیه بینایی اصلی (V1) میدان دید کوچکی دارد درحالی که قسمت های بینایی قرار گرفته در جلوی آن (مثل V3, V4) نواحی بزرگ تری از میدان دید را در بر میگیرند.
هر یک از نیمکرههای مغز شامل یک قشر بینایی هستند. قشر بینایی در نیمکره چپ پیامها را از میدان بینایی سمت راست دریافت میکند و قشر بینایی در نیمکره راست پیامهایی را از میدان بینایی چپ دریافت میکند.
قضیه مسیر دوگانه بینایی در بررسی مدلهای پردازش بینایی و نیز درمان برخی بیماریهای ادراکی و شناختی بینایی کاربرد دارد.[۲] این قضیه، در مقالهای توسط دیوید میلنر و ملوین ای. گودیل در سال ۱۹۹۲ آمده است که استدلال میکند که انسان دارای دو مسیر متمایز برای سیستم بینایی است.[۳] وقتی اطلاعات بینایی از لوب پسسری خارج میشوند، دو مسیر اصلی را در مغز دنبال میکند:[نیازمند منبع]
توسط رافتوپولس مورد مطالعه قرار گرفته است.[۶]