آمادگی در برابر زمین‌لرزه

ایمنی در برابر زمین لرزه یا آمادگی در برابر زلزله مجموعه اقداماتی است که در سطح فردی، سازمانی و اجتماعی برای به حداقل رساندن اثرات زلزله انجام می‌شود. اقداماتی آمادگی می‌تواند از ایمن‌سازی اشیاء سنگین، ایمن‌سازی بناها، داشتن بیمه، جعبه ی اضطراری و کارهای پس از زلزله باشد.[۱]

معیارهای آمادگی

[ویرایش]

آمادگی می‌تواند شامل آماده‌سازی برای نجات بقا در صورت وقوع زلزله، یا کاهش و حداقل رساندن اثر یک زلزله است. اقدامات متداول برای ایمن‌سازی دربرابر زمین‌لرزه عبارت است از ذخیره‌سازی غذا و آب برای یک وضعیت اضطراری و آموزش افرادی که در طی زلزله چه کار باید بکنند. اقدامات بزرگتر می‌تواند شامل محکم کردن وسایل بزرگ (مانند قفسه‌های کتاب و شیشه‌های ساختمان)، همچنین اجتناب از نگهداری هرگونه اشیا بالای تخت‌خواب باشد.[۲][۳]

آمادگی پیش از زلزله

[ویرایش]
  • عیوب سیم‌کشی و لوله‌های ساختمان را محکم و ایمن سازید که در صورت وقوع زلزله آسیب‌ها را به حداقل برسانید.
  • آبگرمکن، یخچال، اجاق گاز، کمد لباس و نظایر اینها را باید به کف و دیوار محکم نمود.
  • اشیای بزرگ یا سنگین در قفسه‌های پایین قرار داده شوند. آینه‌ها و تابلوها را محکم کنید.
  • ظروف، شیشه‌ای، ظروف چینی و سایر اشیای شکستنی را بهتر است در قفسه‌های پایین قرار داد.
  • لوسترها و آویزه را در جای خود محکم کنید.
  • مکان‌های ایمن خانه را مشخص کنید تا هنگام زمین لرزه سردرگم نشوید.
  • مکان خواب خود را در یک جای ایمن مشخص کنید مثلاً کنار ستون‌ها.[۴][۵]

طراحی ساختمان و مقاوم‌سازی

[ویرایش]

طراحی ساختمان در نواحی مستعد زمین‌لرزه ممکن است قوانین و الزامات خاصی داشته باشند که برای افزایش مقاومت ساختمان‌های جدید در برابر زلزله طراحی شده‌اند. اصولاً ساختمان‌هایی که بر اساس قوانین شهرسازی ساخته شده‌اند توانایی محافظت از ساکنان خانه در برابر زلزله را دارند.

یک سازه با ساختار بتنی، این نوع سازه‌ها در برابر زلزله مقاوم هستند.

هدف اغلب طراحی‌های ساختمان کاهش آسیب ناشی از زلزله به یک ساختمان است به طوری که از زندگی ساکنان محافظت می‌کند و در نتیجه آسیب‌ها زلزله به کمترین میزان خود می‌رسد. در ساختمان‌هایی که داری اسکلت هستند خطرهای جدی مانند خطر ریزش سقف هنگام وقوع زلزله ساکنین را تهدید نمی‌کند.[۶][۷][۸]

هنگام وقوع زلزله

[ویرایش]
  • درهنگام وقوع زلزله اگر امکان خروج از ساختمان هست، باید ساختمان را ترک کرد اگر این امکان نبود، باید فوراً به یک مکان امن مانند: زیر میزها یا کنار ستون‌های خانه پناه گرفت و از بخش‌های خطر پذیر بدن به ویژه سر محافظت کرد.
  • با توجه به خطر انفجار ناشی از نشت احتمالی گاز طبیعی پس از زلزله، بسیار مهم است که افراد نحوه خاموش کردن آتش گاز طبیعی را بدانند.
  • درهنگام خروج از ساختمان باید از پله‌ها استفاده کرد استفاده از آسانسور بعد از زلزله به علت آسیب دیدن ساختمان می‌تواند به محبوس شدن در آسانسور منجر گردد.
  • در خارج از خانه از درخت‌ها، تیربرق‌ها و ساختمان‌ها دوری کنید. اگر در خودرو هستید تا پایان لرزش در یک جای امن توقف کنید و از پل‌ها و ساختمان‌ها دوری کنید.
  • در کوه‌ها و تپه‌ها باید مراقب سقوط سنگ و رانش زمین بود.[۹]

منابع

[ویرایش]
  1. Joffe, Helene; Perez-Fuentes, Gabriela; Potts, Henry W W; Rossetto, Tiziana (16 August 2016). "How to increase earthquake and home fire preparedness: the fix-it intervention" (PDF). Natural Hazards. 84 (3): 1943–1965. doi:10.1007/s11069-016-2528-1. S2CID 132490772.[پیوند مرده]
  2. "Earthquakes - Province of British Columbia". Archived from the original on 4 April 2019. Retrieved 7 July 2021.
  3. "Tsunamis - Province of British Columbia". Archived from the original on 31 March 2019. Retrieved 7 July 2021.
  4. آمادگی در برابر مخاطرات _ هلال احمر.
  5. هلال احمر (۸ ژوئیه ۲۰۲۱). «آمادگی در برابر مخاطرات» (PDF). بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۹ ژوئیه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۱۱ ژوئیه ۲۰۲۱.
  6. Smith, Charles (2006-04-15). "What San Francisco didn't learn from the '06 quake". San Francisco Chronicle. Archived from the original on 26 اكتبر 2009. Retrieved 20 June 2011. {{cite news}}: Check date values in: |archive-date= (help)
  7. Salvaneschi, P.; Cadei, M.; Lazzari, M. (1996). "Applying AI to Structural Safety Monitoring and Evaluation". IEEE Expert. 11 (4): 24–34. doi:10.1109/64.511774.
  8. Salvaneschi, P.; Cadei, M.; Lazzari, M. (1997). "A Causal Modelling Framework for the Simulation and Explanation of the Behaviour of Structures". Artificial Intelligence in Engineering. 11 (3): 205–216. doi:10.1016/S0954-1810(96)00040-4.
  9. «نکات ایمنی در هنگام وقوع زمین‌لرزه». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۷-۰۷.