ایمنی در برابر زمین لرزه یا آمادگی در برابر زلزله مجموعه اقداماتی است که در سطح فردی، سازمانی و اجتماعی برای به حداقل رساندن اثرات زلزله انجام میشود. اقداماتی آمادگی میتواند از ایمنسازی اشیاء سنگین، ایمنسازی بناها، داشتن بیمه، جعبه ی اضطراری و کارهای پس از زلزله باشد.[۱]
آمادگی میتواند شامل آمادهسازی برای نجات بقا در صورت وقوع زلزله، یا کاهش و حداقل رساندن اثر یک زلزله است. اقدامات متداول برای ایمنسازی دربرابر زمینلرزه عبارت است از ذخیرهسازی غذا و آب برای یک وضعیت اضطراری و آموزش افرادی که در طی زلزله چه کار باید بکنند. اقدامات بزرگتر میتواند شامل محکم کردن وسایل بزرگ (مانند قفسههای کتاب و شیشههای ساختمان)، همچنین اجتناب از نگهداری هرگونه اشیا بالای تختخواب باشد.[۲][۳]
طراحی ساختمان در نواحی مستعد زمینلرزه ممکن است قوانین و الزامات خاصی داشته باشند که برای افزایش مقاومت ساختمانهای جدید در برابر زلزله طراحی شدهاند. اصولاً ساختمانهایی که بر اساس قوانین شهرسازی ساخته شدهاند توانایی محافظت از ساکنان خانه در برابر زلزله را دارند.
هدف اغلب طراحیهای ساختمان کاهش آسیب ناشی از زلزله به یک ساختمان است به طوری که از زندگی ساکنان محافظت میکند و در نتیجه آسیبها زلزله به کمترین میزان خود میرسد. در ساختمانهایی که داری اسکلت هستند خطرهای جدی مانند خطر ریزش سقف هنگام وقوع زلزله ساکنین را تهدید نمیکند.[۶][۷][۸]
درهنگام وقوع زلزله اگر امکان خروج از ساختمان هست، باید ساختمان را ترک کرد اگر این امکان نبود، باید فوراً به یک مکان امن مانند: زیر میزها یا کنار ستونهای خانه پناه گرفت و از بخشهای خطر پذیر بدن به ویژه سر محافظت کرد.
با توجه به خطر انفجار ناشی از نشت احتمالی گاز طبیعی پس از زلزله، بسیار مهم است که افراد نحوه خاموش کردن آتش گاز طبیعی را بدانند.
درهنگام خروج از ساختمان باید از پلهها استفاده کرد استفاده از آسانسور بعد از زلزله به علت آسیب دیدن ساختمان میتواند به محبوس شدن در آسانسور منجر گردد.
در خارج از خانه از درختها، تیربرقها و ساختمانها دوری کنید. اگر در خودرو هستید تا پایان لرزش در یک جای امن توقف کنید و از پلها و ساختمانها دوری کنید.
در کوهها و تپهها باید مراقب سقوط سنگ و رانش زمین بود.[۹]
↑Salvaneschi, P.; Cadei, M.; Lazzari, M. (1996). "Applying AI to Structural Safety Monitoring and Evaluation". IEEE Expert. 11 (4): 24–34. doi:10.1109/64.511774.
↑Salvaneschi, P.; Cadei, M.; Lazzari, M. (1997). "A Causal Modelling Framework for the Simulation and Explanation of the Behaviour of Structures". Artificial Intelligence in Engineering. 11 (3): 205–216. doi:10.1016/S0954-1810(96)00040-4.