انقلاب کمونیستی

انقلاب کمونیستی (فرانسوی: Révolution communiste) یک انقلاب پرولتری است که از ایده‌های مارکسیسم الهام گرفته شده و هدف آن جایگزینی کمونیسم با سرمایه‌داری است. بسته به نوع حکومت، اصطلاح سوسیالیسم را می‌توان برای نشان دادن مرحله میانی بین سرمایه‌داری و کمونیسم (به‌ویژه در دیدگاه‌های مارکسیستی-لنینیستی) به‌کار برد. این ایده که به یک انقلاب پرولتری نیاز است، سنگ بنای مارکسیسم است. مارکسیست‌ها معتقدند که «کارگران جهان باید متحد شوند و خود را از ستم سرمایه‌داری رها سازند» تا جهانی توسط طبقه کارگر و برای آن اداره شود؛ بنابراین، در دیدگاه مارکسیستی، انقلاب‌های پرولتری باید در کشورهای سراسر جهان اتفاق بیفتد.

تئوری

[ویرایش]

لنینیسم استدلال می‌کند که یک انقلاب کمونیستی باید توسط پیشاهنگی از «انقلابیون حرفه‌ای» رهبری شود. یعنی مردان و زنانی که کاملاً وقف آرمان کمونیستی هستند و می‌توانند هسته جنبش انقلابی را تشکیل دهند. برخی مارکسیست‌ها، به‌ویژه کمونیست‌های چپ، با ایده پیشاهنگی که لنین مطرح گرده‌بود، مخالفند.[نیازمند منبع] برخی که همچنان خود را مارکسیست-لنینیست می‌دانند؛ همچنین با وجود مخالفت با اکثریت کمونیسم چپ، با پیشتازان مخالفت می‌کنند. این منتقدان اصرار دارند که کل طبقه کارگر - یا حداقل بخش بزرگی از آن - باید عمیقاً درگیر و به همان اندازه به آرمان سوسیالیستی یا کمونیستی متعهد باشد تا انقلاب پرولتری موفق شود. برای این منظور، آنها به دنبال ایجاد احزاب کمونیستی عظیم با اعضای بسیار زیاد هستند.

انقلاب‌های کمونیستی در طول تاریخ

[ویرایش]

در زیر فهرستی از انقلاب‌های کمونیستی موفق و ناموفق در طول تاریخ آمده‌است. در میان انقلاب‌های کمتر شناخته شده، تعدادی از موارد مرزی گنجانده شده‌است که ممکن است انقلاب‌های کمونیستی بوده یا نباشند. ماهیت انقلاب‌های ناموفق به ویژه بحث‌برانگیز است، زیرا تنها می‌توان در مورد انواع سیاست‌هایی که انقلابیون در صورت دستیابی به پیروزی اجرا می‌کردند، حدس و گمان زد.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. Perry, Juliet (July 21, 2016). "Tribunal finds Indonesia guilty of 1965 genocide; US, UK complicit". CNN. Retrieved June 5, 2017.
  2. "Afghanistan's Saur Revolution of 1978, and the U.S. -backed counterrevolution". Rebel Yell!. Spring 2007. Archived from the original on 27 September 2007. Retrieved 7 October 2008.
  3. "Enemies of War - Justice Denied". PBS. 25 February 2004. Archived from the original on 25 February 2004. Retrieved 6 November 2019.
  4. Maura Clarke
  5. Jean Donovan
  6. "Facts about Thomas Sankara in Burkina Faso". thomassankara.net. November 24, 2015. Archived from the original on 5 November 2020.