تایم ۱۰۰

تایم ۱۰۰
اهداء برای«۱۰۰ شخص تأثیرگذار»
تاریخسالیانه از ۲۰۰۴ (۲۰۰۴)
برگزارکنندهمجلهٔ تایم
وبگاه

تایم ۱۰۰ فهرستی سالیانه از نام ۱۰۰ فرد تأثیرگذار در جهان است که توسط مجلهٔ تایم از سال ۲۰۰۴ گزینش و منتشر می‌شود. قبل از انتشار تایم ۱۰۰، فهرستی از ۱۰۰ فرد تأثیرگذار قرن بیستم در سال ۱۹۹۹ منتشر شد که در پی موفقیت آن فهرست، از سال ۲۰۰۴ هر ساله منتشر می‌شود. تایم ۱۰۰ از زمان انتشار، به دلیل قرار ندادن برخی نام‌های مهم و تأثیرگذار جهان در فهرستش، بارها مورد انتقاد قرار گرفته‌است. باراک اوباما چهل و چهارمین رئیس‌جمهور ایالات متحده دارای رکورد بیشترین حضور در فهرست مجله تایم است. تصمیم تشکیل چنین فهرستی در جریان مناظره‌ای در یک گردهمایی در مرکز کنتاکی واشینگتن دی سی و در تاریخ اول فوریهٔ سال ۱۹۹۸ با حضور دن ردر خبرنگار شبکه سی‌بی‌اس، دوریس کرنز گوودون باستان‌شناس، ماریو کومو فرماندار پیشین نیویورک، کاندولیزا رایس استاد علوم سیاسی، اروینگ کریستول ناشر نومحافظه‌کار و والتر اساکسون سردبیر تایم گرفته‌شد.

سرگذشت و قالب

[ویرایش]

این فهرست اولین بار در سال ۱۹۹۹ زمانی که مجله تایم ۱۰۰ فرد تأثیرگذار در قرن ۲۱ را معرفی کرد؛ منتشر گردید و به علت محبوبیتی که در پی داشت، در سال ۲۰۰۴ این مجله تصمیم گرفت آن را به صورت سالانه تهیه و منتشر کند. این فهرست که هر سال یک بار منتشر می‌شود نام ۱۰۰ فردی که در آن سال در دنیا شدیداً تأثیرگذار بودند را معرفی می‌کند.

هرچند تایم تاکیداً اعلام کرده‌است که نام‌برده‌شدگان افرادی هستند که به‌طور چشم‌گیری باعث پیشرفت یا حتی پسرفت بشریت شده‌اند، درج این نام‌ها گهگاه به عنوان افتخار و ارزش نیز تلقی شده‌است.

این فهرست به پنج گروه به گونه‌ای تقسیم‌بندی شده‌است که تصور می‌شود این اشخاص را در متناسب‌ترین قالب ممکن قرار دهد. این پنج گروه عبارت‌اند از رهبران و انقلابیون، سازندگان و قدرتمندان، هنرمندان، دانشمندان و اندیشمندان، قهرمانان و مشاهیر.

برای تشکیل ابن فهرست مجموعاً ۱۰۰ نفره، ۲۰ نفر در هر گروه رتبه‌بندی و برخی مواقع افرادی نیز به صورت گروهی مطرح می‌گردند. این افراد که مشترکاً باعث شگفتی و در کل دارای معیارهای مورد نظر تایم بوده‌اند در قالب‌های دو یا چند نفره در این فهرست گنجانده می‌شوند.

نام‌های چندبار آمده در فهرست

[ویرایش]

گرچه هر گروه از وزن برابری در هر سال برخوردار است و گروه‌ها بر یک دیگر ارجحیت ندارند، با این حال احتمال حضور افرادی خاص از این گروه‌ها به‌طور متمادی؛ از دیگران بیشتر است. در مجموع احتمال بسیار کمی وجود دارد که فردی بتواند بیش از یک بار تأثیر شگرفی بر معادلات جهانی بگذارد، و چون تمایل جوامع برای مواجه شدن با افراد جدید در هر سال زیاد است، همچنین به دلیل اینکه این فهرست هر سال توسط گروه متفاوتی از تحلیل‌گران تهیه می‌شود، حضور یافتن یک فرد خاص به‌طور متمادی در این فهرست بسیار بعید به پیش‌بینی می‌شود. تنها افراد زیر توانسته‌اند بیش از یک بار در این فهرست معرفی گردند:

پنج مرتبه یا بیشتر فهرست‌شده

[ویرایش]

چهار مرتبه فهرست‌شده

[ویرایش]

سه مرتبه فهرست‌شده

[ویرایش]

افراد مرتبط با ایران

[ویرایش]

از جمله افرادی که به‌گونه‌ای با ایران مرتبط بوده و در این فهرست قرار گرفته‌اند می‌توان به افراد زیر اشاره کرد:[۱]


مجادلات

[ویرایش]

واقعیتی که تونی بلر نخست‌وزیر انگلستان هرگز در این فهرست ۴۰۰ گزینه‌ای (تا سال ۲۰۰۶) حضور نداشته کمی بحث‌برانگیز بوده‌است. مایکل الیوت سرویراستار مجلهٔ تایم این‌گونه از موضع گروه خود دفاع می‌کند:

«از گرهارد شرودر و ژاک شیراک نیز تاکنون در این فهرست نام برده نشده‌است. این یک فهرست جهانی ست. از اروپایی‌ها یاد نشده‌است چون آن‌ها به اندازه دیگر حاضران در این فهرست در این سال‌ها تأثیرگذار نبوده‌اند.»

ناگفته نماند که آنگلا مرکل رئیس دولت آلمان در فهرست سال ۲۰۰۶ در گروه رهبران تأثیرگذار قرار گرفت.

این مباحثات نه تنها بر سر حاضران در این فهرست بوده‌است، بلکه عده‌ای نیز بخاطر درج بعضی نام‌ها در این فهرست خشنود نبودند. در فهرست سال ۲۰۰۵ از آن کولتر گزارشگر محافظه کار نام برده شده بود که واکنش این چنینی سایت خبری سلان را دربرداشت:[۲]

«هنگامی که هفته گذشته مجله تایم نام آن کولتر را در زمره ۱۰۰ فرد تأثیرگذار سال و در کنار افراد پرنفوذی چون آریل شارون، بیل کلینتون، نلسون ماندلا، کیم جونگ ایل و دالای لاما قرار داد، باعث تمسخر صاحب نظران شد. با اعلام این موضوع در شبکه فاکس نیوز هفته پیش پریسیلا پینتن دبیر مجله تایم در حالی که از اظهار نظری اساسی در این مورد بازمانده بود، اذعان کرد که این تصمیم بازتابی از سلایق جامعه است. حتی بیل اورایلی گوینده شبکهٔ فاکس نیز از پاسخ پینتن قانع نشد و از او این‌گونه پرسید: به نظر شما مردم، آمریکایی‌ها، به حرف آن کولتر گوش می‌کنند؟ شما واقعاً فکر می‌کنید که او در عقاید جامعه تأثیر چشمگیری دارد؟»

متعاقباً مجله تایم از حضور نام آن کولتر در فهرست خود به عنوان نویسندهٔ پرفروش‌ترین کتاب سال که تفسیرهای محافظه کارانه‌اش بر نگرش قدرتمندترین کشور جهان تأثیرگذار بوده‌است، دفاع کرد. هرچند، تأثیرگذاری وی در حدی نبود که بتواند حضورش را در این فهرست تکرار کند. گه گاه مطالبی نیز مبنی بر اعمال فشارهای سیاسی برای تغییر اسامی این فهرست منتشر شده‌است که این گزارش‌ها گسترش قابل توجهی نیافته‌اند.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. «معرفی ۱۰۰ چهره تاثیرگذار مجله تایم؛ محبوبه سراج و نسرین ستوده در کنار عبدالغنی برادر و ابراهیم رئیسی». euronews. ۲۰۲۱-۰۹-۱۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۹-۱۸.
  2. «Time hearts Ann Coulter - Salon». web.archive.org. ۲۰۰۶-۰۵-۱۷. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ مه ۲۰۰۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۴-۱۰.

پیوند به بیرون

[ویرایش]

تایم ۱۰۰ بایگانی‌شده در ۱۸ مه ۲۰۰۷ توسط Wayback Machine