حمیدرضا پهلوی

حمیدرضا پهلوی
زاده۱۳ تیر ۱۳۱۱
تهران، ایران
درگذشته۲۱ تیر ۱۳۷۱ (۶۰ سال)
بیمارستان شهدای تجریش، تهران
آرامگاه
قطعه ۷۶ ردیف ۲۷ شماره ۶۴ بهشت زهرا
همسران
  • مینو دولتشاهی (طلاق)
  • هما خامنه (طلاق)
  • حوری خامنه
فرزند(ان)نیلوفر پهلوی

نازک پهلوی

بهزاد پهلوی (متوفی)

جعفر پهلوی
دودمانخاندان پهلوی
پدررضا شاه پهلوی
مادرعصمت دولتشاهی

حمیدرضا پهلوی (۱۳ تیر ۱۳۱۱ – ۲۱ تیر ۱۳۷۱) یازدهمین و آخرین پسر رضاشاه بود.

او که هفتمین پسر رضاشاه و پنجمین فرزند وی از عصمت دولتشاهی بود، در ۱۳ تیر ماه ۱۳۱۱ برابر با ۴ ژوئیه ۱۹۳۲ به دنیا آمد و تحصیلات ابتدایی را در مدرسه نظام تهران سپری کرد .

او پس از استعفا و تبعید پدرش با او به آفریقای جنوبی رفت و پس از مرگ رضاشاه در سال ۱۳۲۳ برای ادامه تحصیل به بیروت فرستاده شد و سپس از آنجا به نیویورک رفت.وی اهل خوشگذرانی بود به همین خاطر در سن ۱۹ سالگی مقدمات ازدواج او را فراهم کردند و در سال ۱۳۳۰ با دخترعموی مادرش مینو دولتشاهی فرزند ابوالفتح دولتشاهی ازدواج کرد و صاحب یک دختر به نام نیلوفر پهلوی شد ولی این ازدواج اندکی بعد به جدایی انجامید.[۱]

پهلوی از جمله نقش آفرینان کلیدی کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ بود.[۲]

او سپس با هما خامنه ازدواج کرد که از او هم صاحب دو فرزند به نامهای نازک و بهزاد شد. این ازدواج هم دوامی نیافت.

آژانس هواپیمایی همایونی

[ویرایش]

در اسناد ساواک آمده که حمیدرضا در خیابان تخت جمشید شرکتی دایر کرده بود که در آن از برای فروش بلیط شرکت‌های هوایی داخلی و خارجی ، و دیگر امکانات حمل و نقل عمومی مسافری و کالا در تهران و دیگر شهرها استفاده می‌کرد. بر اساس این سند رشد بالا شرکت حمیدرضا موجب شد مقامات عالی در ارتش هم گاه حمیدرضا را در سفرهای کسب و کاری اش همراهی می‌کردند. شهرت حمیدرضا به آنجا رسید که در دهه ۱۹۶۰، یکی از بهترین آژانس مسافرتی موجود در تهران ، آژانس مسافرتی همایونی[۳] به آژانس حمیدرضا پهلوی مشهور بود.[۴]حمیدرضا از سوی منتقدان خاندان پهلوی متهم بود که خانواده پهلوی عامل رشد سریع آژانس هواپیمایی وی را فراهم می‌آورد؛هرچند هیچگاه این اتهامات از سوی هیچ منبع معتبری تایید نشد.[۵] او پس از انقلاب ۵۷ نیز ایران را ترک نکرد.[۶][نیازمند منبع]

درگذشت

[ویرایش]
مدفن حمیدرضا پهلوی در بهشت زهرا تهران

حمیدرضا به علت عدم ارتباط با خاندان پهلوی، پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ ایران را ترک نکرد. وی چندی زندانی شد و نهایتاً در ۲۱ تیر ۱۳۷۱ درگذشت و در قطعه ۷۶ ردیف ۲۷ شماره ۶۴[۷] بهشت زهرا دفن شد.

پانویس

[ویرایش]
  1. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۸ سپتامبر ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۶ نوامبر ۲۰۱۲.
  2. Rahnema, A. (2014). Behind the 1953 Coup in Iran: Thugs, Turncoats, Soldiers, and Spooks. Cambridge University Press. p. 224. ISBN 978-1-316-12387-4. Retrieved 2024-02-14.
  3. Behnegarsoft.com. «ميز نفت - نرخ تور سفرهای خارجی پیش از انقلاب». پایگاه خبری - تحلیلی ميز نفت. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۱۱-۳۰.
  4. Ghiabi, Maziyar (2024-02-14). "A Genealogy of Aviation and torrist guide: Opiates under the Pahlavi (Chapter 2)". Cambridge University Press. p. 35–70. Retrieved 2024-02-14.
  5. «جام جم». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ ژانویه ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۱۳ ژانویه ۲۰۱۵.
  6. Gholamali Haddad Adel, Mohammad Jafar Elmi, Hassan Taromi-Rad (۲۰۱۲). The Pahlavi Dynasty: An Entry from Encyclopaedia of the World of Islam. EWI Press,. صص. ۱۴۴. شابک ۱۹۰۸۴۳۳۰۱۹.
  7. وب گاه بهشت زهرا

منابع

[ویرایش]
  • به اختصار از کتاب «پهلوی‌ها»، جلال اندرمانی زاده و مختار حدیدی، ج ۲، ص ۴۲۷–۴۴۳

پیوند به بیرون

[ویرایش]