درز پیشانی

درز پیشانی
جمجمه هنگام تولد، دید از بالا
درز پیشانی ماندگارشده در فرد بالغ
جزئیات
شناسه‌ها
لاتینsutura frontalis
TA98A02.1.03.007
TA21585
FMA52989

درز پیشانی (انگلیسی: Frontal suture) یک مفصل رشته‌ای است که دو نیمه استخوان پیشانی جمجمه را در نوزادان و کودکان تقسیم می‌کند. این درز به‌طور معمول، بین سه تا نه ماهگی کاملاً جوش می‌خورد و دو نیمه استخوان پیشانی با هم ترکیب می‌شوند. به آن درز میان‌چشمی (متوپیک) نیز گفته می‌شود، اگرچه این اصطلاح ممکن است به‌طور خاص به درز پیشانی ماندگار در سنین بالاتر اشاره کند.

اگر درز پیشانی در بدو تولد وجود نداشته باشد و هر دو استخوان پیشانی از قبل به هم جوش خورده باشند (پیوستگی جمجمه، کرانیوسینوستوز)، شکلی تیرچه‌مانند در جمجمه ایجاد می‌شود به نام سه‌گوش‌سری می‌شود. وجود آن در جمجمه جنین، همراه با سایر درزهای جمجمه و ملاج‌ها (فونتانل‌ها)، نوعی انعطاف‌پذیری برای جمجمه فراهم می‌کند که می‌تواند حرکت سر را از طریق مجرای دهانه رحم و مهبل در جریان زایمان تسهیل کند. بافت همبند متراکمی که بین استخوان‌های پیشانی یافت می‌شود با بزرگتر شدن کودک با بافت استخوانی جایگزین می‌شود.

نوع ماندگار

[ویرایش]

در برخی افراد، درز پیشانی می‌تواند تا بزرگسالی (به‌طور کامل یا جزئی) باقی بماند و به آن درز میان‌چشمی پایدار گفته می‌شود. شیوع آن در زنان حدود ۴ درصد و در مردان حدود ۲ درصد است.[۱] این درز می‌تواند استخوان پیشانی را دو نیم کند و از دماغک (نازیون) تا نوک سر (برگما) کشیده شود یا به‌عنوان یک درز جدا باقی بماند.

درز ماندگار پیشانی هیچ اهمیت بالینی ندارد، اگرچه می‌توان آن‌ها را با شکستگی جمجمه اشتباه گرفت.[۲] از آنجا که درزهای ماندگار پیشانی در پرتونگاری قابل رؤیت‌اند، می‌توانند برای شناسایی پزشکی قانونی بقایای اسکلتی انسان مفید باشند.

درز ماندگار پیشانی را نباید با درز بالای بینی (یک درز کوچک به شکل زیگزاگ که در ابرومیان یا کمی بالاتر از آن قرار دارد) اشتباه گرفت.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. Zdilla MJ, Russell ML, Koons AW, Bliss KN, Mangus KR (January 2018). "Metopism: a Study of the Persistent Metopic Suture". The Journal of Craniofacial Surgery. 29 (1): 204–208. doi:10.1097/SCS.0000000000004030. PMID 29049140. S2CID 44394422.
  2. Bademci G, Kendi T, Agalar F (June 2007). "Persistent metopic suture can mimic the skull fractures in the emergency setting?". Neurocirugia. Asturias, Spain. 18 (3): 238–40.

پیوند به بیرون

[ویرایش]