مارک کارنی

مارک کارنی

رئیس بانک مرکزی انگلستان
دوره مسئولیت
۱ ژوئیه ۲۰۱۳ – ۱۵ مارس ۲۰۲۰
پس ازمروین کینگ
رئیس هیئت ثبات مالی
دوره مسئولیت
۴ نوامبر ۲۰۱۱ – ۲۶ نوامبر ۲۰۱۸
پس ازماریو دراگی
۸مین رئیس بانک مرکزی کانادا
دوره مسئولیت
۱ فوریه ۲۰۰۸ – ۳ ژوئن ۲۰۱۳
پس ازدیوید داج
پیش ازStephen Poloz
اطلاعات شخصی
زاده
مارک جوزف کارنی

۱۶ مارس ۱۹۶۵ ‏(۵۹ سال)
ملیتکانادا
همسر(ان)دایانا فاکس
فرزندان۴
اقامتگاهلندن، انگلستان
محل تحصیلدانشگاه هاروارد (بی‌ای)
کالج سنت پیتر، آکسفورد (ام‌فیل)
کالج نوفیلد، آکسفورد (پی‌اچ‌دی)
امضا

مارک جوزف کارنی (انگلیسی: Mark Carney؛ زادهٔ ۱۶ مارس ۱۹۶۵) اقتصاددان، بانک‌دار و سیاستمدار اهل کانادا است. کارنی از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ به عنوان هشتمین رئیس بانک مرکزی کانادا و از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ به عنوان یکصد و بیستمین رئیس بانک مرکزی انگلستان خدمت کرد.
او از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ رئیس سرمایه‌گذاری مؤثر در مدیریت دارایی بروکفیلد بود. مایکل بلومبرگ در اوت ۲۰۲۳، کارنی را به عنوان رئیس هیئت مدیره جدید بلومبرگ ال.پی. منصوب کرد. او همچنین پیش‌تر به عنوان فرستاده ویژه سازمان ملل در امور آب و هوا و امور مالی خدمت کرده است.
کارنی عضو حزب لیبرال کانادا است. او در سپتامبر ۲۰۲۴ مشاور ویژه و رئیس کارگروه رشد اقتصادی حزب لیبرال شد. او قبلاً مشاور غیررسمی جاستین ترودو نخست‌وزیر کانادا در سال ۲۰۲۰ بود و به او در مورد شیوه و راهکارهای اقتصادی مبارزه با کووید ۱۹ کمک می‌کرد. پس از استعفای ترودو، گمانه زنی‌هایی مبنی بر نامزدی کارنی برای جانشینی او مطرح شد. در ۱۶ ژانویه ۲۰۲۵، کارنی کارزار خود را برای رهبری حزب لیبرال در ادمونتون آلبرتا آغاز کرد.

کارنی دارای مدرک کارشناسی اقتصاد از دانشگاه هاروارد است و از دانشگاه آکسفورد نیز دکتری خود را در همان رشته دریافت کرده است.

اوایل زندگی و تحصیلات

[ویرایش]

مارک جوزف کارنی در ۱۶ مارس ۱۹۶۵ در فورت اسمیت به دنیا آمد. مادرش ورلی مارگارت (با نام خانوادگی کمپر) خانه‌دار و پدرش رابرت جیمز مارتین کارنی مدیر دبیرستان بودند. پدربزرگ و مادربزرگ پدری او تباری ایرلندی داشتند. پدر مارک در انتخابات فدرال کانادا در سال ۱۹۸۰ نامزد حزب لیبرال برای ادمونتون جنوبی بود که نفر دوم شد.
کارنی شش ساله بود که خانواده‌اش به ادمونتون آلبرتا نقل مکان کردند. کارنی سه خواهر و برادر دارد. کارنی قبل از تحصیل در دانشگاه هاروارد در دبیرستان سنت فرانسیس خاویر تحصیل کرد.
کارنی در سال ۱۹۸۸ از هاروارد فارغ‌التحصیل شد و مدرک کارشناسی خود را در رشته اقتصاد دریافت کرد. کارنی بعد از آن به ادامه تحصیل در دانشگاه آکسفورد و در کالج سنت پیتر و کالج نوفیلد پرداخت و به ترتیب در سال‌های ۱۹۹۳ و ۱۹۹۵ مدرک کارشناسی ارشد و دکترا را در همین رشته دریافت کرد. در طول سال‌های تحصیل در هاروارد، او دروازه‌بان ذخیره تیم هاکی روی یخ دانشگاه بود و به عنوان کاپیتان باشگاه بازی می‌کرد.

پیشه

[ویرایش]

گلدمن ساکس

[ویرایش]

کارنی به مدت ۱۳ سال در شرکت خدمات مالی و بانکداری چندملیتی آمریکایی گلدمن ساکس مشغول به فعالیت بود و در دفاتر آنها در بوستون، لندن، نیویورک، توکیو و تورنتو کار کرد. او در این شرکت در مسئولیت‌های گوناگونی مانند رئیس مشترک ریسک دولتی، مدیر اجرایی بازارهای سرمایه بدهی نوظهور و مدیر عامل بانکداری سرمایه‌گذاری فعالیت داشت. او بر روی سرمایه‌گذاری آفریقای جنوبی پس از آپارتاید در بازارهای اوراق قرضه بین‌المللی کار کرد و در پروژه‌ای مرتبط با بحران مالی روسیه در سال ۱۹۹۸ نیز مشارکت داشت.

در سال ۲۰۰۳، کارنی گلدمن ساکس را ترک کرد تا به عنوان معاون رئیس کل به بانک کانادا بپیوندد. یک سال بعد، او به عنوان معاون ارشد وزیر در وزارت دارایی کانادا استخدام شد و در ۱۵ نوامبر ۲۰۰۴ در این سمت آغاز به کار کرد.

وزارت دارایی کانادا

[ویرایش]

مارک کارنی از نوامبر ۲۰۰۴ تا اکتبر ۲۰۰۷ معاون ارشد وزیر و معاون گروه هفت در وزارت دارایی کانادا بود. او زیر نظر دو وزیر دارایی خدمت کرد: رالف گودآل از حزب لیبرال، و جیم فلاهرتی از حزب محافظه‌کار. در این مدت کارنی بر طرح بحث‌برانگیز دولت کانادا برای مالیات بر درآمد تراست نظارت داشت. کارنی همچنین مجری فروش سودآور ۱۹ درصدی سهام دولت فدرال در پترو-کانادا بود.

رئیس بانک کانادا

[ویرایش]

در نوامبر ۲۰۰۷ اعلام شد که کارنی به عنوان رئیس بانک کانادا منصوب خواهد شد. او بلافاصله سمت خود را در وزارت دارایی ترک کرد و مشاور رئیس مستعفی، دیوید داج شد و تا فوریه ۲۰۰۸ این مسئولیت را به عهده داشت. کارنی مسئولیت بانک کانادا را در آغاز بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۷ بر عهده گرفت. کارنی در زمان انتصاب خود، جوانترین رئیس بانک مرکزی در بین روسای بانک مرکزی کشورهای عضو گروه هشت و گروه ۲۰ به‌شمار می‌رفت.

بحران مالی

[ویرایش]
کارنی، رئیس وقت بانک کانادا، در ردیف آخر به همراه سایر روسای بانک مرکزی در جریان اجلاس وزیران دارایی گروه هفت

اقدامات کارنی به عنوان رئیس بانک کانادا نقش مهمی در کمک به اقتصاد کانادا در تأثیر نگرفتن از بحران مالی ۲۰۰۸–۲۰۰۷ داشت. از تصمیم‌های مهم دوران تصدی در بانک کانادا، می‌توان به تصمیم برای کاهش نرخ بهره یک‌شبه به میزان ۵۰ واحد پایه در مارس ۲۰۰۸ اشاره کرد. در حالی که بانک مرکزی اروپا در ژوئیه ۲۰۰۸ نرخ بهره را افزایش داد، کارنی پیش‌بینی کرد که بحران ناشی از وام‌های پرریسک (بحران وام‌های اهرمی) به سایر نقاط جهان سرایت می‌کند و اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هنگامی که نرخ بهره در کانادا به پایین‌ترین حد ممکن رسید و دیگر نمی‌شد آن را کمتر کرد، بانک مرکزی در آوریل ۲۰۰۹ از یک روش جدید به نام تعهد مشروط استفاده کرد. در این روش، بانک مرکزی اعلام کرد که نرخ بهره را حداقل برای یک سال ثابت نگه می‌دارد تا اعتماد بازارها را جلب کند و شرایط وام‌دهی و وام‌گیری را بهتر کند. این اقدام شرایط اعتباری داخلی و اعتماد بازار را تقویت کرد. از اواسط سال ۲۰۰۹ تولید و اشتغال شروع به بهبود کردند که بخشی از آن به دلیل محرک‌های پولی بود. اقتصاد کانادا در طول بحران از اقتصاد همتایان خود در گروه هفت بهتر بود و کانادا اولین کشور گروه هفت بود که هم تولید ناخالص داخلی و هم اشتغال خود را به سطح قبل از بحران بازگرداند.
کارنی به خاطر رهبری خود در طول بحران مالی بسیار ستایش شده است از جمله این که فایننشال تایمز او را یکی از «پنجاه نفری که راه رو به جلو را مشخص می‌کنند» نام نهاد و مجله تایم نیز او را به عنوان یکی از ۱۰۰ فرد برتر مجله تایم در سال ۲۰۱۰ برگزید.

ریاست بانک مرکزی انگلستان

[ویرایش]

در ۲۶ نوامبر ۲۰۱۲، جرج آزبرن رئیس خزانه بریتانیا، اعلام کرد که مارک کارنی به عنوان رئیس بانک مرکزی انگلستان منصوب شده است. او در ۱ ژوئیه ۲۰۱۳ جایگزین سر مروین کینگ شد و اولین غیر بریتانیایی بود که از زمان تأسیس بانک انگلستان در سال ۱۶۹۴ به این سمت رسید. از سال ۲۰۱۳، بانک مرکزی انگلستان اختیارات بیشتری از جمله توانایی تعیین الزامات سرمایه‌ای برای بانک‌ها پیدا کرد. او گفته می‌شد سالانه بسته دستمزدی در حدود ۶۲۴ هزار پوند (۸۴۴ هزار دلار آمریکا) دریافت می‌کرد که حدود ۱۰۰ هزار پوند بیشتر از دستمزد پیشینیانش بود.
اندکی پیش از شروع کار کارنی، بانک انگلستان وظایف نظارت مالی را از مرجع خدمات مالی به دست گرفت. تغییرات کارنی در روش‌های اجرایی بانک، باعث مدرن‌سازی این نهاد شد، از جمله افزایش حضور در رسانه‌ها و اظهارنظرهای بحث‌برانگیز در زمان دو همه‌پرسی. او سیاستی به نام «راهنمایی آینده‌نگر» را اجرا کرد که طبق آن بانک تا زمانی که نرخ بیکاری بالای ۷ درصد باشد، نرخ بهره را افزایش نمی‌دهد، تا بدین ترتیب وام‌دهی به کسب‌وکارها تشویق شود.
پیش از همه‌پرسی همه‌پرسی عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۶، کارنی هشدار داد که خروج از اتحادیه اروپا می‌تواند باعث رکود در بریتانیا شود. در آغاز دنیاگیری کووید-۱۹ در بریتانیا، هم‌زمان با پایان دوران ریاست کارنی در مارس ۲۰۲۰، بانک مرکزی نرخ بهره را نیم درصد کاهش داد تا از اثرات اقتصادی پیش‌بینی‌شده ناشی از همه‌گیری جلوگیری کند.

زندگی شخصی

[ویرایش]

مارک کارنی با همسرش، دیانا فاکس کارنی، اقتصاددانی بریتانیایی که در حوزه کشورهای در حال توسعه تخصص دارد، در دوران تحصیل در دانشگاه آکسفورد آشنا شد. دیانا در زمینه‌های مختلف محیط زیستی و عدالت اجتماعی فعال است. این زوج در ژوئیه ۱۹۹۴، در حالی که کارنی مشغول تکمیل پایان‌نامه دکترای خود بود، ازدواج کردند. آن‌ها چهار فرزند دارند و پیش از مهاجرت به محله راک کلیف پارک در اتاوا و سپس به لندن در سال ۲۰۱۳، در تورنتو زندگی می‌کردند. پس از اتمام مسئولیت کارنی در بانک انگلستان، آنها به اتاوا بازگشتند.
کارنی در ماراتن لندن ۲۰۱۵ با زمان ۳ ساعت و ۳۱ دقیقه و ۲۲ ثانیه شرکت کرد که ۱۷ دقیقه سریع‌تر از زمان او در ماراتن اتاوا در سال ۲۰۱۱ بود.

او به زبان فرانسوی تسلط کامل دارد و علاوه بر شهروندی کانادا، شهروندی ایرلند و بریتانیا را نیز دارد. کارنی اقوام دوری در لیورپول دارد و از باشگاه فوتبال اورتون حمایت می‌کند. همچنین از تیم‌های ادمونتون اویلرز و ادمونتون الکس نیز طرفداری می‌کند. او همچنین پدرخوانده یکی از فرزندان کریستیا فریلند است.

مارک کارنی کاتولیکی مؤمن است. در سال ۲۰۱۵، توسط مجله تبلت به عنوان تأثیرگذارترین کاتولیک بریتانیا معرفی شد.

منابع

[ویرایش]
  1. "Mark Carney". Today. August 8, 2013. BBC Radio 4. http://www.bbc.co.uk/programmes/b037vb3c. Retrieved January 18, 2014.
  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Mark Carney». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۲ دسامبر ۲۰۱۵.
  • «Mark_Carney». دریافت‌شده در ۱۲ دسامبر ۲۰۱۵.[پیوند مرده]

پیوند به بیرون

[ویرایش]