مراکز اعتبارسنجی، سازمانهای گردآورنده دادهها با هدف ارائه خدمات اعتبارسنجی هستند. از آنجایی که مرکز اعتبارسنجی یک نهاد استراتژیک است در بسیاری از کشورها یا مالکیت این مرکز صرفاً با بانک مرکزی است یا بهطور دقیق توسط بانک مرکزی آن کشور (یا سازمان مشابه) نظارت میشود[۱]. در امریکا، مرکز اعتبارسنجی در واقع یک سازمان گزارش دهنده به مصرفکنندگان است در حالی که در بریتانیا، مرجع اعتبار، در استرالیا یک ارگان گزارش دهی و در هند یک شرکت اطلاعات اعتباری است. در همه این موارد، مرکز اعتبارسنجی دادهها را از منابع مختلف گردآوری کرده و اطلاعات اعتباری در حوزه مصرفکننده را با کارکردهای متنوع در قالب گزارشهای مشخص ارائه میدهد.
در فعالیتهای مالی همواره سود بیشتر همراه با ریسک بیشتر است. در چنین شرایطی پرتفوی اعتباری با نگاهی همزمان به دو مؤلفه سود و ریسک چیده میشود که علاوه بر پذیرش ریسک معقول، فرایند اعطای تسهیلات با سودآوری مناسب همراه باشد. طراحی چنین پرتفویی مستلزم ایجاد موازنه میان توان ریسک پذیری و سود انتظاری است. در چنین شرایطی سامانه اعتبارسنجی مشتریان برای ایجاد چنین توازنی بین ریسک و سود، ضروری است و عدم وجود چنین سامانهای بی شک به وجود و شکلگیری یک پرتفوی اعتباری کارآمد و بهینه که تأمین کننده منافع مالی موسسات باشد، لطمه وارد خواهد نمود.[۲]
یک آژانس گزارش دهی به مصرفکنندگان، سازمانی است که اطلاعات اعتباری در حوزه افراد مصرفکننده مانند سابقه بازپرداخت تسهیلات، پرداخت قبوض و چکهای صادره از آنها را ارائه میدهد.[۳] اطلاعات اعتباری مانند عملکرد فرد در بازپرداخت وامهای قبلی یک ابزار قدرتمند برای پیشبینی رفتار آینده او است. اطلاعات اعتباری نظیر این، اثر اطلاعات نامتقارن بین وام گیرندگان و وام دهندگان را کاهش میدهند مشکلات کژگزینی و کژمنشی اخلاقی را به حداقل میرساند.[۴] گاهی مرکز اعتبارسنجی با آژانس رتبهبندی اعتباری اشتباه گرفته میشود در حالی که این دو سازمان، ماموریتهای متفاوتی دارند.
در بریتانیا سه سازمان مرجع اعتبار وجود دارد که عبارتند از:
در ایالات متحده، مرکز اعتبارسنجی رسمی کشور FCRA (که گاهی CRA نیز خوانده میشود) نام دارد. در ایالات متحده هشت مرکز اعتبارسنجی وجود دارد که عبارتند از:
در کشور هند شرکت CIBIL توسط دولت و بانک مرکزی هند تأسیس شدهاست که با هدف ایجاد ثبات و ارتقا عملکرد سیستم مالی کشور، وظیفه اعتبارسنجی را بر عهده دارد.
نرمافزار ECIB برای پایش گزارشهای اعتبارسنجی در کشور پاکستان است. بانک مرکزی پاکستان بر این نرمافزار نظارت میکند و تمام موسسات مالی باید از این نرمافزار استفاده کنند و اطلاعات وام گیرندگان را به صورت آنلاین اضافه کنند.
در کشور عربستان سعودی، مرکز اعتبارسنجی سعودی (SIMAH) به صورت انحصاری به اعتبارسنجی مصرفکنندهها و شرکتهای تجاری میپردازد. این مرکز تحت حمایت آژانس پولی عربستان سعودی (SAMA) فعالیت میکند.
{{cite book}}
: نگهداری CS1: موقعیت (link)