مظفر شریف

مظفر شریف
زادهٔ۲۹ ژوئیه ۱۹۰۶
درگذشت۱۶ اکتبر ۱۹۸۸ (۸۲ سال)
ملیتترکیه ای- آمریکایی
تحصیلاتفارغ‌التحصیل از: دانشگاه استانبول و دانشگاه کلمبیا
پیشهروان‌شناس
شناخته‌شده
برای
مطالعات گسترده، در زمینه روانشناسی اجتماعی و رفتار گروهی (Robbers cave study)

مظفر شریف (به انگلیسی: Muzafer Sherif؛ زادهٔ ۲۹ ژوئیه ۱۹۰۶ در ترکیه)، یک روانشناس ترکیه‌ای-آمریکایی بود. وی به همراه همسرش، کارولین شریف مطالعات تجربی گسترده‌ای روی گروه‌های نوجوانان انجام داد که منجر به ارائه نظریه قضاوت اجتماعی شد. این گروهای تحت تحقیق، دارای استقلال مدیریت داخلی بودند.[۱]

پیشینه

[ویرایش]

مظفر شریف، در تاریخ ۲۹ ژوئیه ۱۹۰۶ در اوده‌میش، در ترکیه امروزی در خانواده ای مرفه به دنیا آمد. مظفر در میان ۵ فرزند دختر و پسر خانواده دومین پسر بزرگ بود.
مظفر شریف، در کالج بین‌المللی آمریکایی‌ها در ازمیر تحصیل کرد و در سال ۱۹۲۶ از این کالج، فارغ‌التحصیل شد. وی به تحصیلات خود در دانشگاه استانبول ادامه داد و در سال ۱۹۲۸ موفق به اخذ مدرک کارشناسی از این دانشگاه شد. سپس مظفر شریف، عازم ایالات متحده آمریکا شد و بعد از طی دوره ای، نخست از دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۳۲ مدرک کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی دریافت کرد و سپس به ادامه تحصیل در دانشگاه کلمبیا پرداخت و درسال ۱۹۳۵ مدرک دکترا به دست آورد. بعد از اتمام تحصیلات، وی به ترکیه بازگشت و ضمن تدریس در دانشگاه آنکارا آثار مهمی از روانشناسی را به زبان ترکی ترجمه کرد.
مظفر شریف، یکی از فعالان سیاسی ضد نازیسم بود و در همین ارتباط در ترکیه به زندان افتاد اما با مداخله مقامات ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۴۴ از زندان آنکارا آزاد شد. بعد از آزادی، مظفر شریف، برای همیشه ترکیه را ترک گفته و در ایالات متحده آمریکا اقامت گزید.[۲]
مظفر شریف، تا سال ۱۹۷۲ میلادی در دانشگاه‌های مختلفی از جمله دانشگاه پرینستون، دانشگاه ییل، دانشگاه اکلاهما، دانشگاه تگزاس در آستین، دانشگاه واشینگتن و دانشگاه پنسیلوانیا مشغول تدریس روانشناسی و جامعه‌شناسی بود. وی در سال ۱۹۷۲ با کسب عنوان استاد دائم، از دانشگاه پنسیلوانیا، بازنشسته شد.
شریف، در سال ۱۹۴۵ با همسرش (کارولین وود)، که یک روانشناس آمریکایی بود، ازدواج کرده بود. ثمره این ازدواج ۳ فرزند دختر بود. همکاری تخصصی این زوج روانشناس، در مطالعه رفتار گروهی، منجر به طرح نظریه قضاوت اجتماعی شد.
مظفر شریف، در تاریخ ۱۶ اکتبر ۱۹۸۸ در سن ۸۲ سالگی در بیمارستان فربنکس در ایالت آلاسکا به دنبال یک حمله قلبی، این جهان را بدرود گفت.[۳]

منابع

[ویرایش]
  1. Harvey, O. J. (1989). "Muzafer Sherif (1906–1988)". American Psychologist. 44 (10): 1325–1326. doi:10.1037/h0091637. ISSN 1935-990X.
  2. Sherif, Muzafer, 1906-1988. (1980). Social judgment : assimilation and contrast effects in communication and attitude change. Hovland, Carl Iver, 1912-. Westport, Conn.: Greenwood Press. ISBN 0313224382. OCLC 6708156.
  3. Kayaoğlu, A., Batur, S., & Aslitürk, E. (2014). The unknown muzafer sherif. The Psychologist, 27(11), 830-833. Retrieved from ProQuest 1683364125.