معجون، به دارویی سنتی گفته میشود که با عسل یا فانید مخلوط شده باشد. در عربی، جمع آن معاجین خوانده میشود.
معجونها در قرابادینهای پزشکی سنتی بخش بزرگی را به خود اختصاص دادهاند.
معجونها را نمیشود با توجه به خواص آنها دستهبندی کرد. چرا که بعضی از معجونها خواص متعددی دارند، مثلاً: معجون سوطیرا. در بعضی کتابهای قرابادین بعضی دستهبندیهایی در این خصوص انجام دادهاند که جامع نمیباشد. معجونها در دنیای جادو نیز مشهور هستند و گفته میشود با خواص جادوی آنها میشود بسیاری از کارهای غیرممکن را انجام داد.
معجونها به عنوان یکی از اشکال دارویی در نظر گرفته میشدند، زیرا در آنها خواص دارویی وجود داشت و برای بیماران تجویز میشد. فقط پزشکان داروساز و افراد متبحر با دانش و دارای مجوز عالی میتوانستند آنها را ترکیب و تهیه کنند. یکی از این معجونهای معروف تریاق بود که ترکیبات آن میتوانست در تریاق ساده از ۴ نوع دارو تا ۷۸ دارو برای تریاق نیکوستراتو متغیر باشد. در سیستم آشپزخانه اسپانیایی قرن شانزدهم، دسرهایی با نام letuario de naranjas وجود داشت که از جوشانده داروهای مختلف با عسل تهیه میشد. از رایجترین آنها میتوان به دیاسیترون اشاره کرد.[۱]
ایارج، نامی کلی برای هر داروی اسهال دهندهٔ درمانی بود. معنی تحتاللفظی ایارج، داروی خدایی است. کاربرد کلمه ایارج در آغاز فقط مخصوص ایارج روفس بود، ولی بعدها این نام بر دیگر معجونهای مسهل نیز تسرّی یافت. ایارجها از آن جهت به وجود آمده و توسعه یافتند که داروهای اسهالی مفرد، زیانهایی در برداشتند. مثلاً اسهال پیه هندوانه ابوجهل شدید بود و داورهایی لازم بود که همراه آن باشد تا اثر آن را تعدیل نماید.
ایارجهای مشهور: