مقدسه احمدزی

مقدسه احمدزی
زادهٔ۱۹۹۳ میلادی
پیشه(ها)فعال حقوق زنان، سیاستمدار و شاعر
شناخته‌شده
برای
۱۰۰ زن
جوایزجایزهٔ «صلح ان»

مقدسه احمدزی فعال حقوق زنان، سیاستمدار و شاعر اهل افغانستان است که در راستای افزایش حقوق زنان در افغانستان تلاش‌هایی کرد. او برندهٔ جایزهٔ «صلح ان» است و به عنوان یکی از ۱۰۰ زن در سال ۲۰۲۱ انتخاب شد.

زندگی‌نامه

[ویرایش]

احمدزی زادهٔ ۱۹۹۲/۱۹۹۳ است[۱] و در شهر ننگرهار در افغانستان متولد شده‌است.[۲][۳] او شاعر و سیاستمدار است و خانواده‌اش در ابتدا با فعالیت‌های او مخالف بودند و وقتی متوجهٔ فعالیت‌های ادبی و سیاسی او شدند، او را تنبیه بدنی کردند.[۱] زمانی که نوجوان بود، کتاب شعری منتشر کرد و قدردانی عمویش از این موضوع بود که نظر خانواده‌اش را نسبت به آثارش تغییر داد.[۱]

او عضو سابق و معاون رئیس مجلس جوانان افغانستان،[۳][۴] در دوران همه‌گیری کووید-۱۹ بود و وظیفه‌اش در این سمت، حمایت از زنان و جوامع در برابر اطلاعات نادرست بود.[۲]او بنیانگذار شورای ملی جوانان در افغانستان بود.[۳] احمدزی به عنوان نمایندهٔ زنان افغانستان، در بخشی از گفتگوهای صلح میان افغانستان و پاکستان حضور داشت.[۳] او در کنار زنان دیگر، کارزار نقاشی دیواری را با پیام‌های حقوق زنان در جلال‌آباد آغاز کرد.[۱] او همچنین شبکه‌ای متشکل از ۴۰۰ زن را ایجاد کرد که به‌منظور رصد و پایش وضعیت زنان، در سراسر افغانستان سفر می‌کردند، از جمله به مناطقی که در آن زمان تحت کنترل طالبان بودند.[۱] او بنیانگذار و مدیر انجمن کور است که هدف آن افزایش آگاهی در مورد حقوق زنان در افغانستان است.[۳]

او در سال ۱۳۹۷ خورشیدی برای انتخابات مجلس افغانستان نامزد شد.[۵]

جوایز

[ویرایش]

احمدزی جایزهٔ صلح ان را که توسط برنامهٔ عمران سازمان ملل اعطا می‌شود دریافت کرد.[۶] او همچنین در سال ۲۰۲۱ در فهرست ۱۰۰ زن بی‌بی‌سی قرار گرفت.[۲]

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ۱٫۴ "The young Afghan woman fighting for women's rights - The Migrant Project". www.themigrantproject.org (به انگلیسی). 2017-09-14. Retrieved 2022-02-08.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ "BBC 100 Women 2021: Who is on the list this year?". BBC News (به انگلیسی). 2021-12-07. Retrieved 2022-02-08.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ ۳٫۳ ۳٫۴ "Afghan Women Experts". Onward for Afghan Women (به انگلیسی). Archived from the original on 2 February 2022. Retrieved 2022-02-08.
  4. "In Taliban Strongholds, a Woman Stands for Peace". Georgetown Institute of Women Peace and Security (به انگلیسی). Retrieved 2022-02-08.
  5. Humayoon, Haseeb, and Mustafa Basij-Rasikh. Afghan Women's Views on Violent Extremism and Aspirations to a Peacemaking Role. United States Institute of Peace, 2020.
  6. "Alumni 2018". N-PEACE (به انگلیسی). Archived from the original on 16 December 2018. Retrieved 2022-02-08.

پیوند به بیرون

[ویرایش]