پروفیل یا نیمرخ یا رُخنما (به انگلیسی Profile) از نظر واژگان به معنای مقطع ثابت و طول بسیار است که در اصطلاح ساختمانسازی و ماشینسازی برای قطعات فلزی بهکار میرود، که به اشکال گوناگون ساخته میشود.[۱][۲]
پروفیلها به صورتهای گوناگون توسط کارخانجات ذوبآهن ساخته میشوند:[۳][۴][۵][۶][۷]
تولید محصولات فولادی معمولا خارج از این دو روش نیست، یا به صورت نورد گرم تولید میشوند یا به صورت نورد سرد. گفتنی است تولید انواع لولههای فولادی نیز در شرایطی مشابه قوطی و پروفیل انجام میشود.
در فرایند نورد گرم، محصول شمش که مواد اولیه تولید محسوب میشود، طی عملیات نوردکاری به لوله و درنهایت به پروفیل تبدیل میشود. لولههایی که با این روش به دست میآید پس از جوش خوردن با عبور از دستگاههایی که لوله را از همه طرف تحت فشار میگذارند، تغییر شکل میدهد و در نهایت پس از برشکاری در ابعاد مشخص، بستهبندی میشود.
مواد اولیه تولید پروفیل با نورد سرد معمولا ورق کلاف است که باید کیفیت بالایی نیز داشته باشد؛ تبدیل ورق به انواع پروفیل مراحل طولانی را طی میکند.
نخستین مرحله قرار گرفتن ورق در دستگاه برش است که این دستگاه کارکردهای مختلفی مانند قسمت ذخیره کلاف، کلافگیر، ضربهگیر، میز حملکننده، سیستم بازکننده طوقه کلاف، کنترلکننده کناره ورق برای تنظیم بهتر، صافکننده ورق، گیوتین، قرقرههای هدایتگر ورق، غلتکهای تغذیه ورق، بخش برش، غلتکهای جداکننده ورق بریده شده، نگهدارنده نوارها و نوارجمعکن، دارد.
در ابتدا ورق کلاف شده در دستگاه برش قرار گرفته و پس از باز شدن رول، با غلتکهایی صاف و مسطح میشود، رول بازشده پس از کمی حرارتدهی و نرم شدن، با گیوتین برش میخورد.
پس از برش ورقها، در بخش شافت از هم جداسازی شده و به قسمت نوار جمعکن میرسند. در این بخش دو سر ورق به حالت مورد نظر تغییر شکل داده میشود. پس از این مرحله نوارهای شکل گرفته شده، به هم جوش خورده و پس از برش نیز بستهبندی میشوند.
مهندسان از کتاب اشتال برای محاسبات مقاطع فولادی (پروفیلها) استفاده می کنند. در اشتال وزن و ابعاد و ضخامت و سایر مشخصات پروفیلها نوشته شده است.
پروفیلها ویژگیهای متعددی دارند که آنها را به یک انتخاب مناسب در صنایع مختلف تبدیل میکند. انواع پروفیل در هر شاخه با هر سایز و ضخامتی دارای استحکام بالا، مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگزدگی، انعطافپذیری بالا در اشکال و ابعاد متنوع، وزن سبک، قابلیت نصب آسان و انواع جوشکاری و برشکاری، قابلیت بازیافت و … هستند که این ویژگیها باعث میشوند پروفیلها در صنایع ساختمانی، خودروسازی، مبلمانسازی و بسیاری از صنایع دیگر کاربرد گستردهای داشته باشند. [۸]
تا الان با کاربردهای انواع پروفیل آشنا شدید. در کنار کاربردهای متنوع ما فایده و مزیت هر پروفیل را نیز برای شما توضیح دادیم. به طور کلی میتوان مزایای پروفیل را تمام استفادههای مفید آن در صنایع مختلف نام برد. اما پروفیلها معایبی هم دارند که استفاده از آنها را محدود میکند. برخی از این معایب عبارتند از: