کتابشناسی جامعهشناسی (به انگلیسی: Bibliography of sociology) مشتمل بر «کتابهای جامعهشناسی» است که بر اساس زیرشاخهها جامعهشناسی سازماندهی شدهاند. برخی از آثار از مجموعههای عمومی جامعهشناسی انتخاب گردیدهاند. [۱] [۲] [۳][۴] [۵] برخی نیز به سبب اهمیت آنها در تاریخ عمومی جامعهشناسی یا یکی از زیرشاخههای آن ذکر شدند.[i]
مطالعات جامعهشناسی جامعه با استفاده از روشهای مختلف پژوهشهای تجربی برای درک فعالیت اجتماعی انسان، از سطح خرد یعنی عاملیت فردی و تعامل تا سطح کلان یعنی نظامها و ساختار اجتماعی گستردهاست.[۶][۷][۸]
بخشی از سلسلهمقالات درمورد: |
جامعهشناسی |
---|
![]() |
جامعهشناسی اقتصادی تلاش میکند پدیدههای اقتصادی را توضیح دهد در حالی که گاهی با مطالعه عمومی اقتصاد همپوشانی دارد، جامعهشناسی اقتصادی عمدتاً بر نقش روابط و نهادهای اجتماعی تمرکز میکند.[۲۳]
جامعهشناسی صنعتی مطالعه جامعهشناختی تغییرات فناوری، جهانی شدن، بازارهای کار، سازماندهی کار، مدیریت شیوهها و روابط استخدامی است.[۲۴][۲۵]
جامعهشناسی محیط زیست رابطه بین جامعه و محیط زیست، به ویژه عوامل اجتماعی که سبب مسایل زیستمحیطی میشوند، تأثیرات اجتماعی آن مسایل و جستجوی چگونگی حل آنها را مطالعه میکند.
جمعیتشناسی مطالعه آماری جمعیت انسان است. این شامل مطالعه تعداد، ساختار و توزیع این جمعیتها، و تغییرات مکانی و / یا زمانی آنها نسبت به تولد، مهاجرت، پیری و مرگ است.
جامعهشناسی شهری به مطالعه زندگی اجتماعی و تعامل انسانی در مناطق کلانشهرها اشاره دارد.
جامعهشناسی معرفت به مطالعه رابطه بین اندیشه انسان و زمینه اجتماعی که در آن پدید میآید و نیز تأثیراتی اشاره دارد که ایدههای غالب بر جوامع میگذارد.
بهطور ریشه ای، جامعهشناسی سیاسی به روشهایی که در آن روندهای اجتماعی، پویاییها، و ساختارهای سلطه بر فرآیندهای سیاسی رسمی تأثیر میگذارد، و همچنین بررسی چگونگی همکاری نیروهای اجتماعی مختلف برای تغییر سیاستهای سیاسی، توجه داشتهاست.[۴۲] اکنون نیز به شکلگیری هویت از طریق تعامل اجتماعی، سیاست دانش و دیگر جنبههای روابط اجتماعی میپردازد.
جامعهشناسی نژاد و روابط قومی به مطالعه روابط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بین | نژادها و قومیتها در تمام سطوح جامعه، شامل موضوعاتی مانند نژاد و نوع مالکیت مسکن اشاره دارد.
جامعهشناسی دین به نقش مذهب در جامعه مربوط میشود که شامل اعمال، پیشینههای تاریخی، تحولات و مضامین جهانی میشود.[۴۹] تأکید ویژهای بر نقش مکرر دین در همه جوامع و در طول تاریخ ثبت شدهاست.
نظریههای جامعهشناختی چارچوبهای پیچیده نظری و روششناختی هستند که برای تحلیل و تبیین موضوعات مطالعه اجتماعی استفاده میشوند که در نهایت سازماندهی دانش جامعهشناختی را تسهیل میکنند.[۵۲]
«مجموعه نظریه تضاد» که در اصل تحت تأثیر اندیشه مارکسیستی قرار گرفتهاند، دیدگاههایی هستند که جوامع را از طریق تضادهایی تعریف میکنند که ناشی از نابرابری است.[۵۳] : 34–6 نظریه تضاد بر تضاد اجتماعی و نیز نابرابری اقتصادی، نابرابری اجتماعی، سرکوب و جرم تأکید دارد.
نظریه انتخاب عقلانی رفتار اجتماعی را به عنوان تعامل افراد به حداکثر رساندن مطلوبیت مدل میکند.
نظریه مبادله اجتماعی تعامل اجتماعی را به عنوان مجموعهای از مبادلات بین کنشگرانی مدل میکند که به یکدیگر پاداش و جریمه میدهند که بر رفتار آینده تأثیر میگذارد و هدایت میکند. نسخه جورج هومنز نظریه مبادله بهطور خاص استدلال میکند که رفتارگرایان اصول محرک - پاسخ میتوانند ظهور ساختارهای اجتماعی پیچیده را توضیح دهند.
با استفاده از نظریه شبکه، تحلیل شبکه اجتماعی رویکردی ساختاری به جامعهشناسی است که هنجارها و رفتارها را در زنجیرهای از روابط اجتماعی میبیند.
سوسیوسیبرنتیک کاربرد نظریه سیستمها و سایبرنتیک در جامعهشناسی است.
«کارکردگرایی ساختاری» دیدگاه گستردهای است که جامعه را به عنوان یک ساختار با بخشهای مرتبط تعبیر میکند.
کنش متقابل نمادین استدلال میکند که رفتار انسان توسط معانی هدایت میشود که مردم با هم در تعامل اجتماعی میسازند.