Abgeordnetenwatch.de

abgeordnetenwatch.de-sivuston logo

abgeordnetenwatch.de (Parlamentwatch e.V) on puolueeton ja riippumaton internetpalvelu, jossa kansalaiset voivat esittää julkisesti kysymyksiä saksalaisille parlamentaarikoille. Gregor Hackmack & Boris Hekele GbR perustivat sen 8. joulukuuta 2004 ja se toimii nykyään yleishyödyllisenä yhtiönä Parlamentwatch GmbH. Julkisesti nähtävinä on parlamentaarikoille suunnattujen kysymysten ja vastausten ohella heidän ammatilliset pätevyydet, valio- ja lautakuntien jäsenyydet, ilmoitusvelvolliset sivutoimet ja äänestyskäyttäytyminen tärkeissä parlamentin ratkaisuissa.

Se käsittää sekä liittopäivät (Bundestag) että Europarlamentin ja tarkoitus on laajentaa projektia kaikkiin Saksan osavaltioparlamentteihin.

Tilasto: 8.12.2006 – 1.8.2007 Bundestagia koski 15 000 kysymystä, joihin 12 000 vastattiin, siis n. 80 %. Sivustolla oli yli 10 000 kävijää päivittäin. Mediakumppaneita ovat Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Stern, Die Welt, Frankfurter Rundschau ja Der Tagesspiegel.

Tarjolla on maksuton peruskuvaus jokaisesta ehdokkaasta. Ehdokkaille tarjotaan sen lisäksi mahdollisuus 179 euron maksusta (osavaltioparlamenttivaalit) tai 200 euron maksusta (liittotasavallan parlamenttivaalit) esiintyä sivustolla valokuvalla, nettilinkillä ja vaalikampanjan tilaisuuksien aikataululla varustettuna sekä omaa työtä ja päämääriä kuvaavalla tekstillä. Näillä profiililaajennuksilla rahoitetaan osittain portaalia.

Toimituskunta lukee kaikki kysymykset ja tarkistaa, että ne vastaavat julkaisuohjeita: kiellettyä ovat loukkaavat ilmaisut, kiihotus, syrjintä, kysymykset yksityiselämästä ja asioista, joita koskee vaitiolovelvollisuus. Kun ohjeita loukataan, kysymyksiä ei julkaista, mutta k.o. poliitikolle ilmoitetaan tapahtumasta. Sen lisäksi projekti on sitoutunut tiukasti puolueettomuuteen ja neutraaliuuteen. Yleisten tietojen ohella on myös dokumentoitu parlamentaarikkojen äänestyskäyttäyttäminen sellaisissa äänestyksissä, jotka ovat herättäneet erityistä huomiota tiedotusvälineissä.

Parlamentwatch muissa maissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös Saksan ulkopuolella on jo projekteja, jotka toimivat Parlamentwatch GmbH:n kehittämällä ohjelmistolla. Kyseessä on 'Open Source Software' ja se perustuu Drupal-toimitusjärjestelmään. Parlamentwatch GmbH asentaa ohjelmiston kansainvälisten projektikumppaneiden toiveiden mukaisesti ja neuvoo sen käytössä. Kumppanit kutsutaan abgeordnetenwatch.de:n toimistoon ja he voivat osallistua muutaman viikon kestävään koulutukseen. Sen jälkeen autetaan kumppania alkuun omassa maassaan: toimituksen rakentaminen, perustietojen kerääminen, PR-työ projektin tunnetuksi tekemistä varten ym. Tähän asti toiminnan ylläpitäminen on onnistunut Luxemburgissa (www.politikercheck.lu (Arkistoitu – Internet Archive)), Itävallassa (www.meinparlament.at), Irlannissa (www.dailwatch.ie) ja Tunisiassa (www.marsad.tn). Vastaava toiminta on alkamassa myös ensimmäisessä Aasian maassa, Malesiassa nimellä "Eye on parliament – MP Watch". Projektia koskevia ajankohtaisia kyselyjä tulee tällä hetkellä Ranskasta, Nigeriasta, Afganistanista ja Yhdysvalloista.

Bremenin osavaltiovaaleissa 2007 SPD (sosiaalidemokraatit) ja Die Linke- puolue [1] boikotoivat projektia, koska äärioikeiston NPD:n ehdokkaita ei oltu suljettu pois sivustolta. Perustaja Hackmack viittasi siihen, että kaikki ehdokkaat saavat mahdollisuuden esiintyä ja vastata kysymyksiin, mutta esim. rasismin uhrien halveksunta on kiellettyä, eikä sitä julkaista sivustolla.

Syyskuussa 2009 Vihreitten liittopäiväehdokas Hubertus Grass irtisanoutui projektista, koska "en halua missään tapauksessa esiintyä samalla nettisivustolla NPD:n ja sen edustajien kanssa" ja valitti, että NPD:lle on annettu tilaisuus levittää rasistisia ja revansistisia ajatuksia sen puheenjohtajan Udo Voigtin kirjoituksen kautta. Perustaja Gregor Hackmack vakuutti, että Udo Voigtin kirjoitukset tarkistetaan uudestaan ja viittasi myös siihen, että aikaisemmin NPD:n edustajia on useamman kerran suljettu pois sivustolta portaalin väärinkäytöksen vuoksi.

Elokuussa 2010 abgeordnetenwatch.de arvosteli SPD:n Peer Steinbrückiä (puolueen liittokansleriehdokas syksyn 2013 liittopäivien vaaleissa) siitä, että hän saa isoja tuloja sivutoimista samaan aikaan kun hän laiminlyö (Bundestag-parlamentaarikon) kansanedustajan työnsä. Steinbrück kutsui sen jälkeen TV-lähetyksessä abgeordnetenwatch.de "kaupalliseksi portaaliksi" ja "kaupalliseksi laumaksi". Hän ei käyttäisi portaalia, koska projekti ansaitsisi rahaa mainonnalla ja koska kansalaiset voivat kirjoittaa hänelle (Steinbrückille) ilmaiseksi (mutta ilman mahdollisuutta julkiseen keskusteluun). Projekti vastasi, että Steinbrückin väite ei pidä paikkaansa.

Eri puolueiden kansanedustajat boikotoivat projektia eri syistä: lobbausryhmien mahdollisuus sivuston väärinkäyttöön, kysyjien anonymiteetti tai (alustan) palvelun rooli "itse itsensä nimittämänä välittäjänä" kansalaisten ja politiikan välillä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]