Afrikanmammea

Afrikanmammea
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Pallopuukasvit Calophyllaceae
Suku: Mammeat Mammea
Laji: africana
Kaksiosainen nimi

Mammea africana
G. Don, 1831

Katso myös

  Afrikanmammea Wikispeciesissä

Afrikanmammea (Mammea africana) on mammeoiden (Mammea) sukuun kuuluva kasvilaji.

Afrikanmammea on ainavihanta puulaji, joka voi kasvaa paikoitellen jopa 45 metriä korkeaksi. Sen runko voi olla suora ja oksaton 27 metrin korkeuteen asti ja rungon halkaisija voi olla jopa 1,25 metriä. Puun latvus on lyhyt ja tiivis ja siinä olevat oksat ovat lyhyitä sekä haaraisia.

Afrikanmammea kasvaa metsissä kosteilla paikoilla aina 1000 metrin korkeuteen asti. Lajia tavataan luonnossa läntisessä trooppisessa Afrikassa Senegalin eteläosista itään Ugandaan sekä etelään Angolaan ulottuvalla alueella.

Afrikanmammeasta saadaan monia erilaisia hyödykkeitä ja sitä myös kasvatetaan jonkin verran hedelmäpuuna. Lajin hedelmät ovat suuria ja vaaleankeltaisia tai -oransseja ja niitä voi syödä ilman kypsentämistä. Myös lajin siemenet ovat syötäviä. Syötävien hedelmien ja siementen lisäksi puun eri osia on käytetty perinteisessä afrikkalaisessa lääkinnässä. Puun kuoren sekä juurien on todettu sisältävän flavoneja, tanniineja, steroideja sekä terpeenejä, ja lajin siemenistä on puolestaan eristetty useita erilaisia kumariineja. Lajin kaarnasta voidaan myös valmistaa potaskaa.

Afrikanmammean puuaines on koristeellista sekä arvostettua ja sitä voidaankin käyttää monenlaisiin tarkoituksiin. Puuaines on keskimääräisen kovaa ja painavaa sekä suhteellisen kestävää ja sitä on hyvä työstää. Sydänpuu on juuri sahattuna punertavanruskeaa, mutta muuttuu valossa tummemmaksi. Afrikanmammean puutavarasta voidaan valmistaa erilaisia puuesineitä, kuten huonekaluja, tai sitä voidaan käyttää rakennusten sisäverhoiluissa tai varsinaisena rakennusmateriaalina rakentamisessa, esimerkiksi siltapilareissa.

  1. Hills, R.: Mammea africana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.11.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]