Ajin

Heprean kirjaimet
א Alef ב Bet
ג Gimel ד Dalet
ה He ו Vav
ז Zajin ח Ḥet
ט Tet י Jod
כ Kaf ל Lamed
מ Mem נ Nun
ס Samekh ע Ajin
פ Pe צ Tsade
ק Qof ר Reš
ש Šin ת Tav
vokaalimerkit · dageš
numerojärjestelmä

Ajin on monen seemiläisen kielen aakkoston 16. kirjain. Se sisältyy heprealaiseen, foinikialaiseen, aramealaiseen ja arabialaiseen kirjaimistoon (ʿayn). Se on kreikkalaisen omikronin ja latinalaisen O:n edeltäjä.

Ajin translitteroidaan usein merkillä ʿ erotukseksi alefista, joka translitteroidaan ʾ. Joskus käytetään pelkkää heittomerkkiä. Ajinin alkuperäinen äännearvo oli soinnillinen faryngaalinen frikatiivi (foneettisessa merkinnässä /ʕ/). Kirjaimen nimi tulee silmää tarkoittavasta sanasta, ja sen alkuperäinen foinikialainen merkki olikin silmää kuvaava pisteellinen ympyrä.

Ajin hepreassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heprean kirjoitusjärjestelmässä ajin äännetään [ʕ].[1] Se voidaan muuttaa kuuluvaksi erilaisilla vokaalimerkeillä. Aikaisemmin ajin äännettiin syvänä g:tä muistuttavana kurkkuäänteenä, ja joihinkin sanoihin (Gaza, Gomorra) tämä ääntämys on jäänyt, vaikka uudessa hepreassa kirjain on alefin tapaan mykkä. Kreikkalaiseen ja latinalaiseen kirjaimistoon periytyessään ajinista tuli vokaalin merkki. Ajin on yksi niistä viidestä heprean kirjaimesta, jotka eivät voi kahdentua eli niiden sisässä ei voi olla dageš-pistettä.

Heprealaisessa numerojärjestelmässä ajinilla on lukuarvo 70.[2]

Esimerkkejä:

  • עֵשָׂו ʿesāv: Eesau
  • עזה ʿazza: Gaza
Unicode UTF-16 U+05e2
Unicode-nimi HEBREW LETTER AYIN
HTML ע
ISO 8859-8 0xf2
  1. Aejmelaeus, Anneli: Täyttä hepreaa: Johdatus Vanhan Testamentin hepreaan, s. 12–13. Helsinki: Kirjapaja, 2003. ISBN 951-625-987-1
  2. Hebrew alphabet | writing system Encyclopædia Britannica. 2024. Viitattu 15.7.2024. (englanniksi)