Andreas Reischek

Andreas Reischek

Andreas Reischek (15. syyskuuta 1845 Linz3. huhtikuuta 1902 Linz) oli itävaltalainen tutkimusmatkailija, kansatieteilijä ja lintutieteilijä.

Reischek kävi koulua vain muutaman vuoden, toimien sitten muun muassa leipurin oppipoikana. Hän kiinnostui intohimoisesti luonnon tutkimisesta, ja varsinkin eliöiden luokittelusta. Hän joutui mukaan sotatoimiin ja palveli Tirolissa Preussin–Itävallan sodassa 1866. Tämän jälkeen hän työskenteli muun muassa riistanhoitajana ja eräoppaana, sekä taksonomina Wienissä. Vuonna 1875 hän avioitui Adelheid Hawlicekin kanssa.

Studiovalokuva Reischekistä noin vuonna 1880

Vuonna 1877 museon johtaja Ferdinand von Hochstetter nimitti Reischekin kahden vuoden komennukselle Uuteen-Seelantiin avustamaan Julius von Haastia Canterburyn museon näyttelyiden ylöspanossa Christchurchissa. Kahden vuoden museotyön päätyttyä Reischek teki seuraavan kymmenen vuoden aikana useita pitkiä tutkimusretkiä suurimpaan osaa Uutta-Seelantia ja sen eteläisille saarille. Hän keräsi suuren määrän biologisia näytteitä sekä kansatieteellistä aineistoa. Hän ryösti maorien hautoja keräten pääkalloja ja muumioituneita vainajia. Reischek keräsi näytteitä paitsi museoille myös itselleen. Häntä syytettiin, paitsi haudanryöstöistä, myös muun muassa siitä, että hän ampui noin 150 uudenseelanninmesikkoa (Notiomystis cincta) Little Barrier Islandilta, vaikka laji oli jo tuolloin hävinnyt muilta elinpaikoiltaan.

Reischek palasi Itävaltaan 1889 mukanaan yli 14 000 näytteen kokoelma. Yksistään lintuja oli kolme tuhatta, joukossa useita nyt hävinneitä lajeja, kuten huia (Heteralocha acutirostris). Kokoelma on eräs täydellisimmistä Uuden-Seelannin linnuista kerätyistä. Reischekin ystävät ostivat kokoelman ja lahjoittivat sen Wienin luonnontieteelliselle museolle. 1885 Reischek valittiin Linnean Society of Londonin jäseneksi. 1892 hänet pyydettiin perustamaan Linziin Francis-Caroline museota.

Reischek nimesi linnuista uudenseelanninviherkaijan (Cyanoramphus novaezelandiae) alalajin hochstetteri entisen johtajansa kunniaksi.[1]

  1. ITIS (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.