Beeta-amyloidi tai Aβ on proteiini, 39–42 aminohapon ketju, joka jää jäljelle amyloidiprekursoriproteiinin siirtäessä kohdeproteiinin soluun.
Beta-amyloidi on peptidi joka suojaa raskasmetallien aiheuttamalta oksidaatiostressiltä (ROS), osallistuu kolesterolin kuljettamiseen ja lisäksi saattaa olla transkriptiotekijä.[1] Myös elimistön immuunipuolustusjärjestelmä tuottaa beeta-amyloidiplakkia virusten ja bakteerien ympärille tuhotakseen ne[2]. Plakkia pidettiin aiemmin liukeamattomana, mutta nyt on havaittu, että elimistö kykeneekin poistamaan sitä[2] etenkin unen aikana, jolloin selkäydinneste huuhtelee tehokkaasti beeta-amyloidia pois aivoista[3].
Naisten aivoihin alkaa kertyä amyloidiplakkia vaihdevuosien aikana ja plakin kertyminen jatkuu myös vaihdevuosien jälkeen[4]. Alzheimerin tautia sairastavien aivoissa on paljon amyloidiplakkia. Amyloidihypoteesi, jonka mukaan Alzheimerin tauti johtuisi amyloidiplakin kertymisestä aivoihin, on ollut näihin päiviin asti suosituin Alzheimerin taudin selitysmalli.
Koe-eläimillä on testattu kantasolun siirtämistä terveestä luuytimestä sairastuneeseen luuytimeen. Siirretty kantasolu on tällöin nopeuttanut aivoihin kertyneen beta-amyloidin hajoamista.lähde?