Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Bratz on MGA Entertainmentin omistama tavaramerkki, johon kuuluu nukkeja sekä useita oheistuotteita. Alkuperäisten neljän Bratz-nuken nimet ovat Cloe, Yasmin, Sasha ja Jade. Myöhemmin on tullut paljon muitakin nukkeja. Bratz-nukkejen tuotanto lopetettiin vuoden 2010 tammikuussa, mutta valmistus aloitettiin myöhemmin uudelleen. Bratzien tilalle tulivat Moxie Girlz -nuket. Bratzeista on tehty piirrossarja, jota esittää Suomessa MTV3. Lisäksi tuoteperheen ympärille on tehty elokuvia ja musiikkilevyjä.
Tämän artikkelin tai sen osan neutraalius on kyseenalaistettu. Asiasta keskustellaan keskustelusivulla. Voit auttaa Wikipediaa muokkaamalla artikkelin näkökulmaa neutraalimmaksi. Mallineen saa poistaa vasta kun asiasta on saavutettu konsensus keskustelusivulla. |
Bratzejä myydään erilaisina nukkesarjoina. Niitä ovat vauvakokoiset Bratz Babyz -nuket, kouluikäiset Kidz-nuket ja Lil' Bratz -nuket (joita ovat Ailani, Zada, Nazalia ja Talia). Bratzeja on myös poikina, joita kutsutaan nimellä Bratz Boyz. On myös olemassa tavallisia Bratzejä hieman suurempia nukkeja, joita kutsutaan nimellä Bratz Diamond Class Doll.
Bratzeilla on isot päät ja pienikokoiset vartalot, mutta vaatteet ovat olleet yleensä vartalonmyötäisiä ja täynnä pieniä yksityiskohtia. Lisäksi pakkauksessa on ollut yleensä mukana käsilaukku (jonka saa oikeasti avattua), vaihtokengät ja vaihtovaatteet. Nukeilla on nähty myös upeita ja erikoisia kampauksia ja joillakin on ollut myös liimatut tekoripset ja Rock Angelz -nukeilla oli napakoru. Nukkien jaloista puuttuu jalan loppuosa nilkasta alaspäin. Kengät napsautetaan nuken jalkoihin ja ne pysyvätkin nuken jalassa hyvin. Nuket pysyvät myös pystyssä ilman tukea. Kalleimmissa pakkauksissa on ollut nuken lisäksi nukelle paljon hauskoja pikkutavaroita, kuten muki ja puhelin.
Bratzeille on ollut myynnissä oheistuotteina muun muassa kauneussalonki, avoauto ja limusiini. Nukeista on tehty myös kolmenlaisia meikkipäitä: päälaelta olkapäihin ulottuva malli, päälaelta lantioon asti ulottuva sekä istuvassa asennossa oleva kokovartaloinen meikkipää.
Ensimmäiset nuket, Bratz 1st Edition/Passion 4 Fashion julkaistiin vuonna 2001: Cloe, Jade, Sasha ja Yasmin, jotka on suunnitellut Carter Byant, ja vuonna 2002 julkaistiin ensimmäiset miespuoliset Bratzit, Cameron ja Dylan. Bratzien suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja ne olivatkin vuosi vuodelta lasten suosikkilahjatoiveita. Viiden ensimmäisen vuoden aikana nukkeja oli myyty maailmanlaajuisesti jo yli 125 miljoonaa kappaletta. Vuosien 2001-2010 aikana on valmistettu jo 559 erilaista Bratz-nukkea.
Bratznelikolle on valmistettu lukuisia ystäviä, joista Meygan ja Dana olivat ensimmäisiä. Bratzpoikia ovat muun muassa Cameron, Dylan, Koby, Eitan, Bryce, Cade ja Braden. Roxxi ja Phoebe ovat kaksosia ja heitä on ollut myynnissä niin samassa paketissa kuin erikseenkin. Kaksosbratzeja kutsutaan sanalla Twiins ja niitä on tehty myös muita Roxxin ja Phoeben lisäksi. Yasmin ja Cloe on tehty lapsiversioina paketissa, jossa he ovat äitiensä kanssa. Yasminin äiti on Portia ja Cloen äiti Polita. Cloella on myös isosisko, Sonya.
Barbieta valmistava Mattel haastoi MGA Entertainmenin oikeuteen, koska Bratzien luoja Carter Bryant oli ollut nuorempana töissä Mattelilla. Oikeus katsoi tämän keksineen isopäiset nuket ollessaan vielä töissä Mattelilla, joten Mattel sai Bratzien alkuperäiset luonnokset ja Bratzien valmistus jouduttiin lopettamaan. Suomeen kantautui huhuja, joiden mukaan Mattel alkaisi valmistaa Bratzeja, mutta näin ei käynyt. MGA Entertainment teki valituksen oikeuden päätöksestä, ja oikeus katsoikin päätöksen olleen kohtuuton, koska Carter Bryant oli kuitenkin keksinyt Bratz-nuket itse. Bratzeille tehtiin uusi kotisivu ja nukkejen tuotanto alkoi taas. Bratzejä alettiin valmistaa uudelleen heinäkuussa 2010 ja Suomeen uudet Bratzit tulivat marraskuun 2010 kieppeillä. Uusilla nukeilla on aiempaa leveämpi vyötärö, hieman erilainen meikki ja ainakin osalla nukeista on nivelletty vartalo. Napapaitojakaan näillä uusilla Bratzeilla ei ole ainakaan toistaiseksi nähty.[1][2]
Vuonna 2015, Bratz -nuket uudistettiin. Piirrostyyli vaihtui takaisin alkuaikojen malliksi ja nukkien vartalo muokattiin pienemmäksi.
Isaac saapui yksin Iranista 17-vuotiaana. Larianilla on kolme lasta, joista vanhimpien nimet ovat Cameron ja Jasmin, mistä kaksi Bratz-nukkea ovatkin saaneet nimensä (nuken nimi tosin kirjoitetaan persialaisittain Yasmin). Larianilla on kolme siskoa ja yksi veli. Larian on naimisissa Angela Nemanin kanssa.
Suurin yksityisessä omistuksessa oleva lelu-yritys, joka valmistaa mm. Bratz-nukkeja. Larianin motto "onni suosii rohkeaa" on näkyvillä kaikkialla MGA:n rakennuksessa.
Piirrossarjassa nuoret tytöt Cloe, Sasha, Jade ja Yasmin perustavat lehden, mutta kilpailevan Your Thing -lehden päätoimittaja Burdine Maxwell yrittää apureineen tuhota sen. Tyttöjen motiivi oman toimituksen perustamiseen on Jaden erottaminen Your Thing -lehden palveluksesta. Yhteisvoimin perustettu uusi lehti saavuttaa suuren suosion.
Lisäksi vuonna 2006 ja 2007 on tehyt kaksi interaktiivista DVD -peliä nimeltään Livin It Up With The Bratz ja Bratz - Glitz 'N' Glamour. DVD:itä ei ole julkaistu Suomessa.
Vuonna 2007 Bratzeista tehtiin elokuva, jonka henkilöt ovat oikeita ihmisiä piirroshahmojen sijaan. Elokuvan nimi on Bratz: The Movie. Elokuvassa seurataan tyttöjen seikkailuja heidän aloittaessaan uudessa koulussa. Lisäksi Bratz Babyz The Movie sekä Tähtiä ja Tyyliä ovat Bratz 2D elokuvat.
Bratz-nukkejen avoin seksuaalisuus on aiheuttanut vanhemmissa hämmennystä ja huolta.[3] Vaikka esimerkiksi nukkejen myynnin lopetusta vaativa addressikin perustettiin, kuuluville nostettiin myös maltillisempia näkökulmia. Näissä viitataan esimerkiksi siihen, että nykyään vanhempien hyväksymää Barbie-nukkeakin pidettiin aikanaan röyhkeänä ja moraalittomana. On vedottu myös lasten leikkien mielikuvituksellisuuteen. Ajatuksena on tällöin se, että lasten leikit eivät ole ehdottoman kirjaimellisia, vaan esimerkiksi pehmolelukoira voi leikissä olla vaikkapa tuomari tai karhu.
Toisaalta ensimmäisen oikeilla näyttelijöillä toteutetun Bratz-elokuvan ohjaaja on sanonut elokuvanteon vaikeimman osan olleen puvustuksen, sillä jotkin nukkejen käyttämistä vaatteista ovat niin paljastavia, että ne näyttävät oikeiden ihmisten päällä mauttomilta.[4]