Carsten Jensen (s. 24. heinäkuuta 1952 Marstal, Ærø) on tanskalainen kirjailija, journalisti ja yhteiskuntakriitikko.
Jensen valmistui Kööpenhaminan yliopistosta kirjallisuustieteen maisteriksi vuonna 1981. Hän tuli 80-luvulla tunnetuksi Politiken-lehdessä julkaistuista yhteiskuntakriittisistä esseistään, artikkeleistaan ja reportaaseistaan. Hän on työskennellyt myös lukuisissa muissa tanskalaisissa lehdissä. Vuosina 1985-1990 hän toimi Fredag-aikakauslehden päätoimittajana.
Vuonna 1997 Jensen sai kirjakauppiaiden jakaman Boghandlernes Gyldne Laurbær -palkinnon matkakertomuksestaan Jeg har set verden begynde.
Vuonna 2001 Etelä-Tanskan yliopiston humanistinen tiedekunta myönsi Jensenille kulttuurianalyysin dosentin arvon ja vuosina 2000 – 2003 Jensen toimi yhtenä Tanskan ammatillisen keskusjärjestön perustaman ”kulttuuristen viisaiden miesten neuvoston” jäsenenä. Vuonna 2004 hän tuli tunnetuksi myös "Vis Hvad Du Kan"-kykyjenetsintäohjelman tuomarina.
Jensen voitti radiokanava P2:n romaanipalkinnon 2007 teoksellaan Vi, de druknede (suom. Me hukkuneet, 2009). Tästä romaanistaan hän sai myös Danske Bankin 300 000 tanskan kruunun arvoisen kirjallisuuspalkinnon.[1] Me hukkuneet on historiallinen romaani, joka kuvaa kirjailijan kotikaupunkia Marstalia vuosina 1848 – 1945, jolloin kaupunki oli merkittävä paikka Tanskan merenkululle.
Jensen vastaanotti vuonna 2010 Olof Palme –palkinnon, koska hän oli "sanoilla ja teoilla taistellut heikkojen ja sorrettujen puolesta sekä kotimaassaan että ulkomailla".[2] Samana vuonna hän otti vastaan myös "Ebbe Kløvedal Reichin demokratiakapulan".[3] Viestikapula annetaan vuoden ajaksi henkilölle, joka toiminnallaan jatkuvasti pyrkii edistämään demokratiaa.
Vuodesta 2012 lähtien Jensen on vastaanottanut Tanskan valtion jakamaa elinikäistä taiteilija-apurahaa.
Jensen asuu yhdessä kirjailija Liz Jensenin kanssa. Hänellä on yksi tytär aiemmasta avioliitosta.
|