Commandos: Strike Force

Commandos: Strike Force
Kehittäjä Pyro Studios
Julkaisija Eidos Interactive
Jakelija Steam
Tuottaja José Manuel García Franco
Suunnittelija Jorge Rosado de Álvaro
Käsikirjoittaja Ignacio Pérez Dolset
Jorge Rosado de Álvaro
Pelisarja Commandos
Pelimoottori RenderWare
Julkaistu 15. maaliskuuta 2006
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox
Jakelumuoto DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Commandos: Strike Force on Pyro Studiosin kehittämä ja Eidos Interactiven julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Se on Commandos-pelisarjan viimeisin peli. Peli julkaistiin Microsoft Windowsille, PlayStation 2:lle ja Xboxille vuonna 2006. Peli poikkeaa sarjan aiemmista peleistä ammuntapeligenrellä. Tehtävät tosin sijoittuvat edelleen toiseen maailmansotaan ja ammunnan ohella on liikuttava hiljaa ja huomiota herättämättä. Pelissä ohjataan kolmea kommandoa, jotka ovat Vihreä baretti (Green beret), Tarkka-ampuja (Sniper) sekä Vakooja (Spy), jota käytetään selvästi eniten. Kaikki pelihahmot eivät ole kaikissa tehtävissä saatavilla, ja yleensä käytössä onkin vain yksi pelihahmo.

Commandos: Strike Forcen tehtävissä on yleensä useita päämääriä, kuten vankien vapauttamista, saksalaisajoneuvojen sabotointia ja alueen puolustamista. Tavoitteet saa yleensä suoritettua haluamassaan järjestyksessä ja jotkut niistä ovat vaihtoehtoisia. Tehtävien kartat ovat laajoja ja siten myös etenemisreittejä on paljon. Toisin kuin muissa samantyylisissä peleissä, Strike Forcessa pelkkä räiskintä ei riitä. Usein on liikuttava hiljaa ja joissain tehtävissä vihollisen hälytys tarkoittaa tappiota.

Vakooja on pelin käytetyin hahmo. Hänen merkittävin etunsa muihin kommandoihin on se, että hän kykenee ottamaan tappamiltaan vihollisilta tämän univormun ja liikkua melko vapaasti vihollisalueella. Tosin jos vihollisen sotilasarvo on korkeampi kuin Vakoojan vihollisunivormun sotilasarvo, hän tajuaa Vakoojan olevan vihollinen ja avaa tulen. Kun sotilasarvot ovat samat, vihollinen katselee Vakoojaa ihmeissään ja havaitsee tämän olevan soluttautuja hetken kuluttua. Kun Vakoojan univormun sotilasarvo on korkeampi kuin vihollisen, kiinnijäämisen riskiä ei ole, ellei tee jotain epäilyttävää (tappaa saksalaisen toisen vihollisen näköpiirissä, sabotoi radioita tai muita tavaroita). Vakoojan tehtävissä onkin syytä yrittää löytää mahdollisimman korkea-arvoinen univormu. Vihollisten sotilasarvot alimmasta korkeimpaan ovat Sotilas, Aliupseeri, Upseeri, Kenraali ja Gestapo-upseeri, joka havaitsee valepuvussa olevan Vakoojan välittömästi.

Muutamassa tehtävässä käydään myös avointa taistelua natseja vastaan yhdessä omien joukkojen ja vastarintamiesten kanssa. Tällöin käytössä ovat yleensä Vihreä baretti konepistooleineen ja Tarkka-ampuja tarkkuuskivääreineen. Kommandoja voi vaihtaa taistelun tuoksinassa vapaasti, esimerkiksi Vihreällä baretilla voi eliminoida hyökkäävät viholliset ja Tarkka-ampujalla uhkaavampia kohteita, kuten upseereita ja puolitelavaunujen konekivääriampujia. Pelimekaniikka poikkeaa hieman hiiviskelytehtävistä, esimerkiksi osumapisteiden loppuessa kommando ei kuole, vaan ainoastaan haavoittuu ja jäljelle jäänyt kommando tai mahdollisesti joku liittolainen voi parantaa hänet.

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäiset viisi tehtävää sijoittuvat natsi-Saksan miehittämään Ranskaan. Näissä tehtävissä pelaaja opastetaan eri pelihahmojen käyttöön, puolustaudutaan saksalaisten hyökkäyksestä laskeutumisalueelle ja tehdään useita sabotaaseja ja muita iskuja saksalaisten miehittämään kaupunkiin valepuvussa.

Seuraavat tehtävät sijoittuvat Norjaan, jossa pelaajan tehtävänä on estää saksalaisten ydinasesuunnitelmat. Kolmessa tehtävässä on autettava räjähteillä lastatun rekan pääsemistä saksalaisten raskaan veden jalostamoihin hinnalla millä hyvänsä.

Neuvostoliitto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loput tehtävät sijoittuvat Venäjälle. Näiden tehtävien aikana pelaajan on muun muassa vapautettava vangitut kommandotoverinsa, ammuttava natsiupseereja kiikarikiväärillä ja tuhottava kaupunkia hallitsevat vihollisen panssarivaunut.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vihreä baretti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Nimi: Francis O’Brien
  • Syntymäaika ja -paikka: 17. kesäkuuta 1910, New York, Yhdysvallat
  • Sotilasarvo: Kapteeni
  • Vahvuudet: voimakas, taitava lähitaistelija ja raskaiden aseiden käyttäjä
  • Erikoisominaisuudet: vihollisen niskan murtaminen, kahdella konepistoolilla ampuminen samaan aikaan, kestää osumia ja jaksaa juosta muita kommandoja enemmän
  • Pääaseistus: puukko, pistooli, konepistoolit, kivääri, räjähteet

Tarkka-ampuja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Nimi: William Hawkins
  • Syntymäaika ja -paikka: 11. tammikuuta 1914, Oxford, Yhdistynyt kuningaskunta
  • Sotilasarvo: Luutnantti
  • Vahvuudet: peloton, loistava tarkka-ampuja ja uimari
  • Erikoisominaisuudet: hengityksen pidättäminen kiikarikiväärillä ampuessa (hidastaa ajankulkua), voi uida kuinka kylmässä vedessä tahansa, veitsien heittäminen
  • Pääaseistus: heittoveitset, pistooli, kiikarikivääri
  • Nimi: George Brown
  • Syntymäaika ja -paikka: 29. joulukuuta 1898, tuntematon (myöhemmin Brown kertoo muille kommandoille olevansa saksalainen)
  • Sotilasarvo: Eversti (kommandoryhmän johtaja)
  • Vahvuudet: hyvä johtaja, sujuva saksan kieli
  • Erikoisominaisuudet: kuristaminen, vihollisen univormun käyttäminen ja liikkuminen sen kanssa vapaasti vihollisalueella
  • Pääaseistus: pianonkieli (kuristamiseen), äänenvaimennettu pistooli, saksalaisilta otetut aseet kuten MP40-konepistooli

Erot aiempiin Commandos-peleihin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Peli on ensimmäisen persoonan ammuntapeli ylhäältä kuvatun taktikointi-puzzlen sijasta. Taktikointi ja hiiviskely on silti mukana pelissä, eikä pelkällä räiskinnällä pärjää.
  • Kommandoja on vain kolme kuuden tai useamman sijaan. Aiemmissa Commandos-peleissä oli lisäksi lähes aina vähintään kaksi kommandoa joka tehtävässä käytössä, mutta useimmissa Strike Forcen tehtävissä pelataan ainoastaan yhdellä kommandolla.
  • Vihreä baretti, Tarkka-ampuja ja Vakooja löytyvät aiemmistakin peleistä, mutta he eivät ole samoja henkilöitä kuin Strike Forcen vastaavat ja aseistuskin on erilainen. Myös joidenkin entisten kommandojen ominaisuuksia on yhdistelty. Esimerkiksi tarkka-ampuja on hyvä uimari ja käyttää heittoveitsiä kuten Sukeltaja (Diver tai Marine) aiemmissa osissa ja Vihreä baretti käyttää räjähteitä kuten räjähdeasiantuntija (Sapper).
  • Ruumiita ei voi enää kantaa piiloon. Vartijoiden tappamiset onkin ajoitettava paikkoihin, joihin muut vartijat eivät näe. Ruumiit tosin haihtuvat itsestään jonkin ajan kuluessa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.