Confluence

Confluence
Kehittäjä Atlassian
Kehityshistoria
Vakaa versio 7.2 / 12.12.2019
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Ryhmätyösovellus
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi Omisteinen ohjelmisto
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Confluence on australialaisen Atlassian-ohjelmistoyrityksen kehittämä ja markkinoima organisaatiowikiohjelmisto. Se on verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata verkkoselaimellaan, mikäli sivun luoja on antanut heille siihen oikeudet. Confluencessa on kiinnitetty huomiota erityisesti yrityskäytössä tarvittaviin ominaisuuksiin, kuten käyttöoikeuksien hallintaan ja integroitavuuteen. Confluencen kehittäjä Atlassian on australialainen vuonna 2002 perustettu ohjelmistoyritys, jolla on yli 17 000 asiakasta yli 140 maassa. Confluencen ohella Atlassianin tuotteita on muun muassa tehtävänhallintaan tarkoitettu Jira.[1]

Confluence-wikiin voidaan luoda dokumentteja käyttäen yksinkertaista merkintäkieltä ja selainta. Confluencessa on käytössä myös tekstinkäsittelyohjelmista tuttu WYSIWYG-editori, jota käyttämällä sivujen muokkaaminen on tehty helpoksi, kun ei tarvita erityistaitoja tai erillisiä ohjelmia. Editori mahdollistaa kuvien, taulukoiden, matemaattisten yhtälöiden ja jopa hieroglyfien lisäämisen wikisivuille.

Yksi sivu Confluence-wikissä on ”wikisivu”, ja se voi kuulua yhteen "wikialueeseen", työtilaan. Yhdessä wikissä voi olla useita alueita, joilla kullakin voi olla erilainen ilme ja käyttäjäjoukko: avoimuutta voidaan tarvittaessa rajata. Kukin wikialue toimii kuin itsenäinen wiki: niillä on omat oma ylläpitäjänsä, jotka voivat erikseen määritellä wikialueen asetuksia (esim. käyttäjäoikeuksia). Wikialueella on myös omat uutisensa (news), kommenttinsa sekä verkkosyötteensä.

Confluence-wikit ovat maailmanlaajuisia puoliavoimia järjestelmiä, minkä vuoksi ne sopivat erityisen hyvin yhteisölliseen ja prosessuaaliseen tiedon tuottamiseen ja käsittelyyn esimerkiksi opiskelussa ja opetuksessa, tutkimuksessa, hallinnossa, tuotekehityksessä ja viestinnässä.[2][3][4][5]

Confluencen versio 1.0 julkaistiin 25. maaliskuuta 2004. Sen tavoite oli olla sovellus, jossa oli otettu huomioon yrityksen tietämyksenhallintaan liittyvät vaatimukset menettämättä olennaista: wikiprosessin yksinkertaisuutta. Myöhemmissä versioissa Confluencesta on kehittynyt integroitava yhteistyöalusta, joka on mukautettu toimimaan yhdessä JIRAn ja muiden Atlassianin ohjelmistotuotteiden kanssa, jotka ovat Fisheye, Clover, Crucible, Bamboo ja Crowd. Vuonna 2014 julkaistiin Confluence Data Center, joka auttaa kuormituksen tasapainotuksessa.

  • Wikin muokkaamiseen riittävät selain ja verkkoyhteys
  • Sivujen luominen ja linkittäminen käyvät helposti
  • Confluence kirjaa muutokset automaattisesti, eli wikin käyttäjät löytävät helposti viimeaikaiset muutoksensa
  • Kaikki wikisivujen versiot arkistoituvat, eli tietoja ei voi vahingossa poistaa.
  • Tallennuksen yhteydessä voidaan kirjoittaa lyhyt yhteenveto, mikä auttaa muita muutosten seurannassa.
  • Pienet kirjoitusvirhekorjaukset voidaan merkitä "minor change" -ruksilla
  • Wikistä voi tilata sähköpostiin ilmoituksia sivujen muokkauksista; tietoa saa vietyä järjestelmästä myös pdf-, doc-, xml- ja rss-muodoissa
  • Wikisivuun liittyvä keskustelu käydään varsinaisen tekstin alla olevassa kommenttiosiossa (comments).
  • Confluence on yhteisöllinen: se mahdollistaa käyttäjien omat kotisivut ja Facebookista tutut status-päivitykset
  • Confluenceen on saatavissa paljon plugineita (esim. kalenteri, suosituimmat sivut), jotka tavallisenkin käyttäjän on helppo ottaa käyttöön ns. makroselaimen avulla.
  • Sivulle kannattaa lisätä sisältöä kuvaavat avainsanat (labels), kun taas tunnisteet ovat täysin sivun kirjoittajan valittavissa. Avainsanojen avulla wikisivut löytyvät helpommin.[6][7][8]

Kirjassa Social Media Marketing for Dummies Confluencea pidettiin "nousevana ja paikkansa pian vakiinnuttavana organisaation sisäisenä sosiaalisena ohjelmistona". Wikis for Dummies -kirjassa sitä taas kuvailtiin sanoin "yksi suosituimmista wikialustoista yrityskäytössä", "helppo asentaa ja käyttää" ja "poikkeus sääntöön, jonka mukaan wiki-ohjelmistojen hakuominaisuudet eivät toimi hyvin".

eWeek luetteli Confluencen käyttötapoja: yritysten perusviestintä, yhteistyötilat tiedonvaihtoon, sosiaalinen verkostoituminen, henkilökohtaisten tietojen hallinta ja projektinhallinta. Saksalainen ComputerWoche IDG Business Media -sanomalehti vertasi sitä Microsoft SharePointiin ja piti sitä "hyvä lähtökohtana" sosiaaliselle yritysyhteistyöalustalle, kun taas SharePoint sopi sen mukaan paremmin yrityksille, joilla järjestelmällisemmät prosessit.

  1. Atlassian Crunchbase. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (englanniksi)
  2. Atlassian Confluence -yrityswiki Ambientia. Viitattu 13. tammikuuta 2013. (suomeksi)
  3. Confluence Virtukampus. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (suomeksi)[vanhentunut linkki]
  4. Wikialueet - Wikipalvelun ohjeet Helsingin yliopisto. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (suomeksi)
  5. Confluence Oulun yliopisto Tietohallinto. Arkistoitu 12.6.2009. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (suomeksi)
  6. Mikä on Confluence-wiki JYU wiki. Arkistoitu 29.10.2013. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (suomeksi)
  7. Avainsanat - Wikipalvelun ohjeet Helsingin yliopisto. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (suomeksi)
  8. Confluence Mediawikiin verrattuna, plussat ja miinukset Sähköinen tietoisuus/Ambientia. Viitattu 30. kesäkuuta 2010. (suomeksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Confluence